Психолози изследват емоционалната природа на сълзите
Психолози изследват емоционалната природа на сълзите / cнимкa: DarikNews

Навярно всеки човек е получавал емоционално облекчение, след като е плакал, особено след раздяла или загуба на близък човек. Психолози от Университета на Южна Флорида и Университета Тилбург са се опитали да установят как помагат сълзите на психиката и дали имат вредни страни.

За тази цел те се изследвали над 3000 души, предаде ИТАР-ТАСС. Оказва се, че ползата от сълзите зависи от това къде и кога е плакал участникът в експеримента. Повечето хора наистина са изпитали облекчение и са си подобрили настроението, след като са се наплакали. Но все пак при една трета не са се наблюдавали никакви промени в психологическото състояние, а на всеки десети даже се е влошило настроението. Специалистите са установили, че тези, които са получили социална подкрепа и утеха, докато са плакали, най-често са съобщавали за положителния ефект на сълзите.

Специалистите също така са установили, че последиците от сълзите зависят и от личните черти на човешкия характер. Например, положителен ефект от сълзите не може да се наблюдава при хора с повишена тревожност и поведенчески разстройства. Хората, на които им е трудно да опишат собствените си емоции, също ще се почувстват зле, пише БГНЕС.