Подхождайте внимателно към приема на витамин С
Подхождайте внимателно към приема на витамин С / ThinkStock/Getty Images

Когато става въпрос за предпазване от болести, много хора "се кълнат" във витамин С, и с право. Към приема му обаче трябва да се подхожда внимателно, обяснява германски лекар, цитиран от ДПА.

"Витамин С е необходим за защитата на нашето тяло, тъй като стабилизира имунните клетки", напомня д-р Клаус Шафер, общопрактикуващ лекар от Хамбург. Специалистът обаче смята, че заради потенциалните рискове не е препоръчително хората да приемат посочените на опаковките максимални дози от витамина.

Най-здравословните храни за студените зимни месеци

Според Шафер дългосрочният прием на максимални дози витамин С не е достатъчно добре проучен. Най-безопасни са средните дози, отбелязва лекарят.

Предозирането с витамин С, известен като аскорбинова киселина, е вредно за бъбреците, тъй като повишава киселинността на урината и може да доведе до образуването на камъни.

Нар и фурми за здраво тяло, помагат и при импотентност

Най-добрият начин хората да се застраховат срещу недостиг на витамин С е балансираното хранене. Богати на витамина са цитрусовите плодове, броколито и киселото зеле. Плодовете и зеленчуците не само са отличен източник на витамини, но съдържат и полезни фибри и минерали, напомня д-р Шафер. "Те са по-здравословни за тялото и не дават вредни странични ефекти", казва специалистът.

Източник: БТА