Пингвини с ръст на баскетболисти обитавали Антарктида
Пингвини с ръст на баскетболисти обитавали Антарктида / Thinkstock/Getty Images

Аржентински учени са открили вкаменелости, които показват, че в древността Земята е била обитавана от гигантски пингвини от вида Palaeeudyptes klekowskii, съобщи в."Индипендънт".

Две кости - фрагмент от крило и крак - са били намерени на остров Сиймур, недалеч от Антарктида. Находката е направена от екип на аржентинския Музей в Ла Плата, ръководен от Каролина Акоста Оспиталече. Те са позволили на специалистите да съставят пълен портрет на вида Palaeeudyptes klekowskii.

Учените са установили, че на височина пингвините са достигали повече от 2 метра - от пръстите до клюна. Теглото на птиците е било около 115 килограма. За сравнение: височината на най-големите срещащи се и днес пингвини - императорските - е 1,36 метра, а теглото не надхвърля 46 килограма.

Сп."Ню сайънтист" съобщава, че изследователите и преди са намирали кости на пингвини от вида Palaeeudyptes klekowskii. Учените обаче нещо не са знаели за тях, освен, че са обитавали нашата планета преди около 40 милиона години.

Каролина Акоста Оспиталече е разказала пред сп. "Ню сайънтист", че това е било удивително време, когато от 10 до 14 вида пингвини са живели край антарктическите брегове. Преди се е смятало, че най-високите живели някога на Земята пингвини - Waimanu, на височина не са надхвърляли 1,5 метра.

Благодарение на размерите си P. klekowskii са можели да се гмуркат надълбоко и да остават по-дълго време под вода, за да си уловят риба - до 40 минути, предполага Акоста Оспиталече. Палеонтологът Дан Ксепка, прочул се с откриването на най-големите летящи птици на планетата, предупреждава, че реконструкцията на големината на тялото по костите на крака може да се окаже погрешна, тъй като пропорциите на телата на древните пингвини доста са се различавали от тези на съвременните.

Източник: БТА