/ iStock/Getty Images
Повече от 70 черупки, вградени в пешеходна пътека пред търговски център в Банкок, са били установени като вкаменелости на морски същества, живели преди повече от 66 милиона години, потвърдиха тайландски експерти, цитирани от АФП.

Купувач с "орлов поглед" забеляза вкаменелостите с форма на охлюв с размери до 12 сантиметра в диаметър, осеяни по протежение на 400-метров участък от тротоар до търговския център Siam Square.

Палеонтолози от Министерството на природните ресурси и околната среда са проучили интересните черупки и установили, че са 77 вкаменелости на амонити.
Амонитите са морски същества, за които се смята, че са изчезнали преди 66 милиона години, казва Прича Сайтонг, директор на Отдела за защита на вкаменелостите на ведомството.

„Амонитите са истински“, каза той и добави, че вкаменелостите се различават от тези, които обикновено се намират в Тайланд.
Местни медии съобщиха, че пешеходната пътека е ремонтирана преди две години и черупките може да са били поставени в бетона като декорация от подизпълнители.

Вкаменените мекотели, обитавали океана преди милиони години, се продават като сувенири в няколко популярни туристически дестинации, включително Мадагаскар и Мароко.

 
БГНЕС