Мозъкът узрява напълно в средна възраст
Мозъкът узрява напълно в средна възраст / sxc.hu

Макар досега да се смяташе, че хората съзряват напълно, когато станат на 21 години, ново изследване показва, че мозъкът се развива непрестанно до края на 40-те години.

До този момент учените считаха, че мозъкът престава да еволюира физически в ранното детство, но ново изследване показва, че той се променя до достигането на средна възраст.

Изследвания на мозъка показали, че префронталната кора, зоната точно зад челото, продължава да променя формата си през 30-те и 40-те години. Откритието е особено важно, защото префронталната кора е ключова зона на мозъка и се смята, че именно тя ни определя като хуманоиди. Тя участва в процеса по вземане на решения, в социалното взаимодействие и в много други черти от характера, отбелязва БГНЕС.

Проф. Сара-Джейн Блейкмор, невролог от Лондонския университетски колеж, съобщи за откритието на симпозиум в британската столица. "Допреди 10 години смятахме, че човешкият мозък представа да се развива в ранното детство. Но сега от снимки на мозъка разбираме, че това далеч не е така и че той продължава да се развива още няколко десетилетия. Зоната на мозъка, която преминава през най-продължителното развитие, е префронталната кора. Това е частта от мозъка с високо когнитивни функции като вземане на решения, планиране, социално поведение. Тя има отношение и към разбирането на другите. Тази зона започва да се развива в ранното детство, преорганизира се в късното юношество и продължава да се развива през 30-те и 40-те години. Тя именно ни прави хуманоиди", изтъкна проф. Блейкмор.