От всички морски дарове, мидите и всички видове мекотели съдържат най-много микропластмаси, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес". Това показва анализ на над 50 проучвания, извършени от 2014 г. до 2020 г. от специалисти от Медицинското училище Хъл Йорк и университета Хъл във Великобритания.
Учените са установили, че различните видове миди, събрани от крайбрежието на Азия, са най-сериозно замърсени с микропластмаси. Причината вероятно се дължи на факта, че това са и най-силно замърсените води с пластмасови отпадъци в света.
"Никой все още не разбира напълно въздействието на микропластмасите върху човешкото тяло, но резултати от други изследвания сочат, че те вредят", каза авторът на анализа Евангелос Данопулос, докторант в Медицинското училище Хъл Йорк.
Резултатите от проучването показват, че мидите съдържат от нула до 10,5 микропластмаси на грам, ракообразните - от 0,1 до 8,6 микропластмаси на грам и рибите - от нула до 2,9 микропластмаси на грам.
Най-големите потребители на миди в света са Китай, Австралия, Канада, Япония и САЩ, следвани от Европа и Великобритания, отбелязват авторите.
Учените са установили, че различните видове миди, събрани от крайбрежието на Азия, са най-сериозно замърсени с микропластмаси. Причината вероятно се дължи на факта, че това са и най-силно замърсените води с пластмасови отпадъци в света.
"Никой все още не разбира напълно въздействието на микропластмасите върху човешкото тяло, но резултати от други изследвания сочат, че те вредят", каза авторът на анализа Евангелос Данопулос, докторант в Медицинското училище Хъл Йорк.
Резултатите от проучването показват, че мидите съдържат от нула до 10,5 микропластмаси на грам, ракообразните - от 0,1 до 8,6 микропластмаси на грам и рибите - от нула до 2,9 микропластмаси на грам.
Най-големите потребители на миди в света са Китай, Австралия, Канада, Япония и САЩ, следвани от Европа и Великобритания, отбелязват авторите.