Във фабрика от червени тухли в германския пристанищен град Хамбург в единия край влизат черупки от какаови зърна, а от другия излиза невероятен черен прах, който може да противодейства на изменението на климата.

Веществото, наречено биовъглен, се получава чрез нагряване на какаовите люспи в помещение без кислород до 600 °С.

Процесът блокира парниковите газове, а крайният продукт може да се използва като тор или като съставка при производството на "зелен" бетон.

Въпреки че индустрията за производство на биовъглища е все още в начален стадий, технологията предлага нов начин за отстраняване на въглерода от земната атмосфера, твърдят експерти.

Според Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) към ООН биовъгленът може да се използва за улавяне на 2,6 милиарда от 40-те милиарда тона CO2, които понастоящем се произвеждат от човечеството всяка година.

Но увеличаването на използването му остава предизвикателство.

"Ние обръщаме въглеродния цикъл", заяви пред АФП Пейк Стенлунд, главен изпълнителен директор на Circular Carbon, във фабриката за биовъглерод в Хамбург.

Заводът, който е един от най-големите в Европа, приема използваните какаови черупки чрез мрежа от сиви тръби от съседна шоколадова фабрика.

Биовъгленът улавя съдържащия се в люспите CO2 - в процес, който може да се използва за всяко друго растение.

Ако какаовите черупки се изхвърлят по обичайния начин, въглеродът, съдържащ се в неизползвания страничен продукт, би се освободил в атмосферата при разлагането му.

Според Дейвид Хубен, учен в областта на околната среда от института UniLaSalle във Франция, вместо това въглеродът се утаява в биовъглищата "в продължение на векове".

Един тон биовъглища може да съхрани "еквивалента на 2,5 до три тона CO2", казва Хубен пред АФП.

Биовъгленът вече е бил използван от коренното население в Северна и Южна Америка като тор, преди да бъде преоткрит през 20-ти век от учени, изследващи изключително плодородни почви в басейна на Амазонка.