/ iStock/Getty Images
Върнете се назад във времето, по-точно в девети клас, и се опитайте да си припомните урока за митохондриите от часа по биология.
 
Спомняте ли си как автоматично повтаряхме до наизустяване “митохондриите са енергийните централи на клетките, те са енергийните централи на клетките…” и се чудехме кога и защо ще ни потрябва това.
 
Е, всъщност ни трябва във всеки миг от живота ни, особено когато сме болни или се възстановяваме от болест. Това, на което не ни научиха в часовете по биология, обаче беше как да се грижим за митохондриите си така, че да ни служат вярно и да не ни предават в най-важните моменти - когато се борим с вируси и бактерии.
 
Е, науката се развива, разпространението на информация също, така че с тази статия ще обогатим знанията ви за митохондриите и най-вече за това как да се грижите за тях.
 
Митохондриите - генералите в армията на имунитета

Обикновено казваме “имунитет” и си го представяме като невидим щит, който ни пази. Всъщност имунитетът е сбор от различни по функция и местоположение клетки, които формират нашата армия. Точно както в Древен Рим е имало и пехота, и конници, обединени в легиони, центурии и т.н., командвани от различни по чин военачалници, така и нашата имунна система има своя йерархия и стратегия за отбрана, когато се наложи.

s
iStock/Getty Images

 Една от основните функции на митохондриите е производството на АТФ за клетъчни енергийни нужди, но все повече се признава, че митохондриите участват в процесите на диференциация и активиране на имунните клетки. При активиране имунните клетки имат висока нужда от енергия.
 
Можем да кажем, че митохондриите са „екзекутори“ на болни или заразени клетки, за да предпазят тялото от тях.
 
По време на инфекция митохондриите сигнализират на тялото да стартира възпалителен отговор срещу патогени. Това е важен механизъм за ранно откриване на инфекция и за стимулиране и поддържане на имунните отговори за борба с инфекциите.
 
Освен това отговарят за анаболити за нов растеж, калциево сигнализиране, откриване на вируси и активиране на антивирусни механизми, както и в крайна сметка контролират живота и смъртта на клетката.
 
Или ако трябва да перифразираме популярната мъдрост - “Здрави митохондрии за здраво тяло”.
 
И тук най-сетне идва време за отговора на въпроса “Как да поддържаме здравето на митохондриите”

 
iStock/Getty Images


Когато сме здрави, тялото функционира нормално и взима необходимото от храната – например за производство на жизненоважни ензими и енергия, които подпомагат почти всеки процес в тялото, включително поддръжката на имунната система, детоксикацията, антиоксидантната дейност и други. Когато обаче сме подложени на вирусна атака, на стрес, имаме хроничен проблем или храносмилателни нарушения или се възстановяваме от настинка, имаме нужда от високоскоростно “вливане” на енергия и ензимна сила във всяка клетка в тялото.
 

Regulatpro®


Това става лесно с помощта на Регулатпро - биоконцентрат, създаден от свежи плодове, зеленчуци и ядки. В дневната доза от 20ml се съдържат полезните хранителни вещества на 12 кг плодове, зеленчуци, ядки и билки (смокини, фурми, орехи, кокос, лук, целина, соеви кълнове и т.н.). Всички те преминават през процеса на каскадна ферментация, чрез който се преобразуват в лесно усвоим „стартов пакет“ с полезни вещества за митохондриите ни и за синтеза на ензими и енергия от нашето тяло.
 
Живата каскадна ферментация е уникален метод за създаване на биологично активни елементи по естествен път, пресъздавайки каскадното усвояване на веществата от човешкия организъм. Такъв тип концентрати се усвояват изключително лесно от тялото, още от лигавицата в устата и почти моментално достига до клетките, където да подпомогне работата на митохондриите и здравето на организма като цяло.
 
Прочетете повече на regulat.bg или купете на vedrashop.bg