/ iStock/Getty Images
По традиция у нас се произвежда хубав мед, но в търговската мрежа винаги се намират недобросъвестни марки.
Диетологът Елена Соломатина дава безценни съвети как да различим висококачествения мед от фалшивия.

Според нея най-лесният и ефективен начин да избегнете фалшификатите е да купувате мед от доверени места.

„Трябва да разберем, че дори в най-естествения мед могат да се открият опасни частици, например ако медът е събран в близост до промишлени предприятия, радиационни зони или главни пътища. Затова е по-добре да избирате големи търговски обекти и супермаркети за покупка, където са по-внимателни за автентичността на продукта“, обясни Соломатина.

Три хака за това как да тествате меда у дома

Тъй като почти всеки е изпадал в неприятна ситуация съдържанието на бурканчето да няма много вкус и консистенция на мед, можете да използвате най-простите методи, които ще ви позволят да определите качеството на продукта в домашни условия.

Кубинец произвежда мед от пчели без жило

    enlightenedЗапалете малко количество мед - ако загори, това е просто глюкозен сироп

    enlightenedМожете да проверите качеството на меда за наличие на нишесте, което му придава лепкавост, като капнете капка йод - ако медът стане син, значи съдържа добавка

   enlightened Разтворете малко количество мед във вода - ако медът изчезне напълно и течността остане бистра, това означава, че е с лошо качество. Ако сладката маса остане на дъното или водата стане мътна, това е добър продукт.


Как иначе да се определи качеството на меда

Освен това мирисът, вкусът и консистенцията са показатели за качеството на меда, допълва лекарят.

Трябва ли да се страхуваме от пчелните рояци?

"Нискокачественият продукт може да има специфична миризма и също така да не оставя лека тръпчивост в гърлото, защото естественият мед дава усещане за гъделичкане, но захарта не. Преди употреба можете да проверите наличието на пяна върху меда: ако не е на горния слой, това означава, че медът не е узрял, бактериите се развиват по-бавно в такъв продукт, но в същото време срокът му на годност изтича по-бързо“, обясни Соломатина.

Специалистът припомни още, че естественият мед има тенденция да се захаросва.

„Ако сте купили мед през лятото и през зимата той не е започнал да се захаросва, това означава, че медът просто е бил загрят, за да бъде поставен в някакъв съд или буркан. Както знаете, нагряването на меда е много вредно, дори ако е натурален и не съдържа добавки от трети страни - той просто губи полезните си свойства и става токсичен“, заключи Соломатина.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня