Няма "доказателства", че ръстът в използването на Facebook е довел до "широко разпространени психологически вреди", заключи най-голямото независимо научно изследване по темата, което противоречи на предишни анализи и широко разпространени схващания.

Проучването на Интернет института към Оксфордския университет, което анализира данни от близо 1 млн. души в 72 държави в продължение на 12 години, вместо това установи "положителни корелации" между приемането на платформата за социални медии и т.нар. показатели за благосъстояние.

Изследователите комбинираха данните за благосъстоянието, събрани от Gallup, със собствената глобална статистика за членството във Facebook, за да оценят как ангажираността със сайта се свързва с три показателя: удовлетвореност от живота и отрицателни и положителни психологически преживявания.

Според оксфордския екип Facebook е предоставил данни, които неговите изследователи са проверили за точност, но не е възложил, финансирал или повлиял на дизайна на проучването, нито е знаел предварително за резултатите.

Тяхната статия е преминала и през рецензиране от списанието Royal Society Open Science.

Андрю Пшибилски, професор по човешко поведение и технологии в Оксфордския университет, заяви, че те "внимателно са проучили най-добрите налични данни - и са установили, че те не подкрепят идеята, че членството във Facebook е свързано с вреди".

"Точно обратното", добави той. "Всъщност нашият анализ показва, че Facebook вероятно е свързан с положително благополучие.
Но Пшибилски също така отбеляза, че "това не означава, че Фейсбук е полезен за благосъстоянието на потребителите".

Изследователите по проекта, започнал преди пандемията от Ковид, са работили повече от две години, за да осигурят ключовите данни от Facebook, който в момента отчита близо три милиарда потребители по света.

Екипът обаче се концентрира върху международното популяризиране на платформата от 2008 до 2019 г., като го комбинира с отговорите за благосъстоянието от същия период на 946 798 души като част от проучването World Poll на Gallup.

Научният сътрудник и съавтор на изследването Мати Вуоре заяви, че подходът е безпрецедентен, когато става въпрос за анализ на социалните медии, и констатациите "трябва да помогнат за насочване на дебата около социалните медии към по-емпирични изследователски основи".

Те контрастират с предишни изследвания, включително два отделни академични анализа от миналата година, които установиха, че Facebook има отрицателно въздействие върху психичното здраве на американските студенти, както и върху съдебните спорове в САЩ.

През 2021 г. бившият инженер на Фейсбук Франсис Хауген изнесе над 20 000 страници с вътрешни документи, според които фирмата е поставила печалбите пред безопасността, което предизвика нов натиск за регулиране в САЩ.

Оттогава близо 200 американски училищни района се присъединиха към съдебно дело срещу големите технологични компании за предполагаемо причиняване на психични увреждания, депресия и тревожност сред учениците.

Мета, компанията майка на Facebook и Instagram, отхвърли твърденията, като основателят Марк Зукърбърг твърди, че "има координирани усилия за селективно използване на изтеклите документи, за да се създаде невярна картина".
БГНЕС