Индия изстреля ракета, с която се опитва да приземи безпилотен космически кораб на повърхността на Луната - това е вторият опит на Индия да стане едва четвъртата страна, която ще направи това.

Ракетата излетя от Шрихарикота в южния щат Андхра Прадеш, носейки космическия апарат "Чандраян-3", докато хиляди ентусиасти ръкопляскаха и се радваха.

Най-многолюдната страна в света има евтина космическа програма, която бързо се приближава до етапите, поставени от световните космически сили.

Само Русия, Съединените щати и Китай досега са постигали контролирано кацане на лунната повърхност.

Мисията на НАСА „Артемида 2” около Луната е насрочена за ноември 2024 г.

Последният опит на Индия за това завърши с неуспех преди четири години, когато наземният контрол изгуби контакт миг преди кацането.
Ако останалата част от индийската мисия премине по план, "Чандраян-3", което на санскритски означава "луноход", ще се приземи безопасно близо до малко изследвания южен полюс на Луната между 23 и 24 август.

Индийският министър-председател Нарендра Моди, който в момента е на посещение във Франция, написа в Туитър, че мисията носи "надеждите и мечтите на нашата нация".

Разработеният от Индийската организация за космически изследвания (ISRO) космически кораб "Чандраян-3" включва спускаем апарат, наречен Викрам, което на санскритски означава "доблест", и луноход, наречен Прагян - санскритската дума за мъдрост.
При кацането лунохода ще се откачи от Викрам и ще изследва близката област, събирайки изображения, които ще бъдат изпратени на Земята за анализ.

Животът на мисията на лунохода е един лунен ден или 14 земни дни.
БГНЕС