Фалшиво охолство приветства лидерите на Г-8 в Северна Ирландия
Фалшиво охолство приветства лидерите на Г-8 в Северна Ирландия / Gulliver/Getty Images
Фалшиво охолство приветства лидерите на Г-8 в Северна Ирландия
64808
Фалшиво охолство приветства лидерите на Г-8 в Северна Ирландия
  • Фалшиво охолство приветства лидерите на Г-8 в Северна Ирландия

Фалшиви магазини в няколко северноирландски градчета и селца приветствахат най-големите политици в света, които пристигнаха в държавата за двудневната среща на лидерите на осемте най-богати държави в света - Г-8.

Кампанията, която е струвала на местната управа 300 000 лири стерлинги, или 350 000 евро, включва залепването на плакати върху фалирали магазини, на които има изрисувани ярко-осветени помещения, препълнени с клиенти и най-различни стоки.

Огромните фотоси са толкова убедителни, че според репортера на Асошиейтед прес Шон Погачник някои хора едва не се блъскат в облепените витрини, като си мислят, че влизат през входната им врата.

Срещата на Г-8 е в околностите на градчето Енискилен, графство Фърмана, което е един от най-тежко пострадалите от икономическата криза региони. Кампанията с цветните плакати цели да представи несъществуващо благосъстояние, тъй като се предполага, че някои от гостуващите политици неминуемо ще се разходят из града и заобикалящите го селца.

Понятието за фалшиви рекламни селца съществува повече от два века и дори си има название - "Потьомкинско селище". Те са кръстени на руския имперски министър Григорий Потьомкин, който ги застроява по поречието на река Днепър за да впечатли императрицата Екатерина II в края на 18 век. Едно от най-известните подобни "пропагандни селца" е севернокорейското Киджонг-донг, което се използва от Пхенян, за да покаже на западни туристи колко сполучлива е комунистическата планирана икономика на държавата.

Подготовките за срещата на Г-8 текат повече от месец, като това, което породило най-много възмущение у местните жители, е именно облепянето на магазини, фалирали по време на кризата, с плакати, които показват изобилие. Общинарят Бари Дохърти обяснява: "Като че ли управляващите нямат ни най-малко понятие от трудностите, които изживява местното население. Ако не беше така, нямаше в момента да гледаме подобно охолство само на няколко километра оттук".

Въпросното "охолство" се отнася до огромното имение Лох Ърн, в което отсядат лидерите на Г-8, което включва на територията си голямо езеро, както и едно от най-изисканите голф игрища в света. Репортерът на Ал Джазира Лорънс Лий обръща внимание на иронията, че лидерите на Г-8 - групата, която има за цел да помогне на бедните държави в света да се развият, е избрала един от най-бедните райони в Ирландия, за да заседава, а в същото време лидерите са се скрили в богаташко имение, зад високи огради и охранявани от полицията.

Брайън Роуън, местен експерт по сигурността, обяснява: "Дори според нашите стандарти, това са безпрецедентни мерки за сигурност. Живели сме десетилетия в сянката на опасностите по време на сблъсъците между Лондон и ИРА, но никога не сме виждали толкова огромно полицейско присъствие, каквото има в момента само за тази една среща".

В деня на срещата на лидерите на Г-8 излезе и поредният транш от разкритията на бившия американски шпионин Ед Сноудън в британския вестник "Гардиън". В публикацията става ясно, че по време на срещата на Г-20 през 2009 година, състояла се в Лондон, британските спецслужби са шпионирали телефонните и интернет комуникациите на гостуващите им лидери на 20-те най-големи икономически сили в света. Една от тактиките им, разкрива изданието, е била създаването на фалшиви интернет кафенета в района на срещата, чиито компютри са били специално програмирани от британските тайни служби да засичат всичко, което световните политици правят на тях.