/ iStock/Getty Images
Ново проучване установява, че динята е доста уникален плод - съдържа различни съединения, които са от полза за множество телесни области. От ползи за сърдечносъдовата система до подобряване на метаболитното здраве - динята може да предложи на всекиго по нещо здравословно, пише "Стъди Файндс".

Извършеният от екип от Илинойския технологичен институт в Чикаго обстоен преглед на изследването заключава, че редовното включване на динята в хранителния режим може да допринесе за подобряване на общото здравословно състояние.

"Изследванията разкриват потенциала на динята за укрепване на здравето. Настоящият преглед предоставя доказателства, че приемът на диня и добавката цитрулин понижават кръвното налягане при изпитвания върху хора. Въпреки че са необходими още изследвания, въз основа на данните, които прегледахме и докладвахме в предклинични модели, се очертават благоприятни ефекти върху липидите/липопротеиновия метаболизъм", казва водещият автор д-р Брит Бъртън-Фрийман в съобщение за медиите.

Най-новите изследвания разкриват, че дините съдържат аминокиселини, антиоксиданти, минерали и основни витамини. По-конкретно, динята предлага две различни аминокиселини, известни като цитрулин и аргинин. Учените смятат, че и двете аминокиселини са "прекурсори" на азотния оксид, който е неразделна молекула, когато става въпрос за контрол на кръвното налягане, намаляване на липидите и контрол на глюкозата.

Полифенолите и каротеноидите, особено ликопенът, също се намират в голямо количество в динята. Авторите на изследването обясняват, че ползите от азотния оксид на цитрулина и аргинина, съчетани с биоактивността на полифенолите и каротеноидите, показват, че дините вероятно са ефективен начин за подпомагане на нормалното кардио-метаболитно здраве.

Изследователският екип анализира данни от предклинични и клинични изпитвания, публикувани за дини в периода 2000-2020 г. Основната им цел е била да проучат връзката между консумацията на дини и нивата на цитрулин върху последващите резултати за сърдечносъдовото и метаболитното здраве. Освен това учените са си поставили за цел да идентифицират всички специфични диетични насоки за консумация на дини, които ще доведат до желаните здравни резултати по възможно най-ефективен начин.

Като цяло изследователите стигат до заключението, че динята осигурява "комбинация от хранителни вещества и фитохимикали, които работят по множество механизми за предизвикване на биологични ефекти". Важно е да се отбележи, че цитрулинът, аргининът, калият, магнезият, ликопенът и полифенолите са неразделна част от тези ползи за здравето.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи идеалният размер на порцията диня за различните възрасти, демографски характеристики и други фактори.

Проучването също така показва, че динята може да бъде от полза и за различни допълнителни функции на организма, като например здравето на мозъка и контрола на телесното тегло. Все пак общото послание е ясно: динята има чудесен вкус и е полезна за организма ни.
БГНЕС