/ iStock/ Getty images/ Freepik
Тазгодишната инициатива е насочена към редовния домашен мониторинг за случайно откриване на аритмия
Хипертония – какво означава? Липсата на отговор е присъща за огромен процент от хора по света, които не са запознати със заболяването. Статистиката от последните проучвания на СЗО е, че над милиард души от общото население на земята са хипертоници, но по-малко от половината от тях знаят, че са засегнати. В България броят заболели е изключително висок и само 40% са наясно с наличието на повишено кръвно налягане. Първата превенция срещу него е информираността и осъзнаването, че липсата на лечение може да доведе до редица здравословни усложнения.

Високите нива на кръвното налягане, които са със стойности равни или по-големи на 140/90 mmHg, появяващи се регулярно, са основен признак за хипертония. Това довежда до постоянно напрежение на артериите, заради по-голямата сила на изпомпване на кръвта в тялото и до увреждане на важни органи. В следствие човек получава симптоми като сърцебиене, стягане в областта на гърдите, световъртеж, премрежване на погледа, шум в ушите, пулсация в ходилата и ръцете.
Хипертонията често се развива при наличие на стрес, неправилна диета и недостатъчно движение. Затова тя може да се прояви при хора във всяка възраст и да доведе до инсулт, инфаркт, сърдечен арест, бъбречна недостатъчност и редица други усложнения. Начините да бъде уловена са чрез ЕКГ, измерване на пулса или чрез уред за измерване на кръвното налягане с технология AFIB.

Заради сериозността на заболяването и големия процент на заболели по света, по идея на Световната лига по хипертонията, 17 май е обявен за Световен ден за борба с хипертонията. Тази година той е под надслова „Измери кръвното налягане, контролирай го, живей по-дълго“. В България денят се отбелязва за 16-и пореден път и заедно с едни от партньорите - Microlife, които през годините поставяха мобилни пунктове за профилактично измерване на кръвното налягане из страната, се предвиждат нови активности.
Тазгодишната инициатива е насочена към редовния домашен мониторинг при съмнения за хипертония и към случайно откриване на аритмия.

д
Microlife

В помощ се използват апаратите за измерване на кръвно налягане с патентованата технология AFIB на Microlife. Тя е иновативна и е единствената в света, която може да открие в домашни условия с точност на ЕКГ аритмията предсърдно мъждене - един от високите фактори при получаване на инсулт. Но при всеки случай на съмнение за хипертония, аритмия и при профилактика не бива да се пропуска консултацията с лекар.

Microlife BP A6 Plus и Microlife BP A3 Plus са апаратите с медицинска точност, които разполагат с AFIB, откриват причината за тромби и са отличени с награда „Продукт на годината за 2017“. Те могат да бъдат намерени в аптечната мрежа, като през месеците април и май, по случай Деня на хипертонията, ще бъдат и на промоционална цена.
Не бива да се забравя, че информираността за хипертонията и редовното проследяване на артериалното налягане спомагат да се вземат навременни мерки, които често са животоспасяващи.