Хелън Мирън
Хелън Мирън / Gulliver/Getty Images
76-годишната британска актриса Хелън Мирън е обект на критики в социалните медии, докато интернет тролове я атакуват за това, че се е превъплътила в бившия израелски премиер Голда Меир в нов филм.

„Колко гадно е да правиш биографичен филм за престъпницата Голда Меир и да, не е изненада, че Хелън Мирън, расистката, е щастлива да изобрази чисто изкривената версия на отвратителен индивид“, се казва в туит от профил, който описва себе си като „палестинец и горд“ , съобщи в. „Джерусалем пост“.

Друг потребител написа, че „Хелън Мирън, която прави филм за първата жена министър-председател на Израел, е шамар на целия народ на Палестина, те буквално празнуват превземането на Палестина и извеждането на семейства от домовете им, убиване на деца, семейства ! Безвкусен филм!”

„Грозните ционисти и Хелън Мирън трябва да загубят дамската си слава заради това. Двойните стандарти, за които казват, че отстояват равенството, но не им пука, когато става дума за човешките права на палестинците“, туитва друг профил.

Британската актриса, която спечели "Оскар" за ролята си на друга главна женска фигура, кралица Елизабет II в "Кралицата", и беше обявена за дама през 2003 г., участва в биографичен филм за единствената жена министър-председател на Израел, която беше на поста от 1969-1974 г. Първите й снимки в ролята на Голда Меир бяха пуснати миналата сряда.

Съобщава се, че Мирън се е потопила в изучаване на иврит, еврейска история и Холокоста, докато е била в Израел през 2009 г. в подготовка за ролята си на пенсиониран израелски агент на Мосад във филма „Дългът“. Тя беше сред над 200 актьори, които подписаха отворено писмо срещу усилията за бойкот на ЛГБТ филмов фестивал в Тел Авив в края на октомври.



Голда Меир беше четвъртият министър-председател на Израел и беше лидер по време на войната Йом Кипур през 1973 г. Тя беше известна като „желязната дама“ на израелската политика и първият израелски премиер Давид Бен-Гурион веднъж я нарече „най-добрият човек в правителството“ , според профил на Би Би Си на Меир. Тя почина през 1978 г. от лимфом.

 
БГНЕС