Секс за чиста природа
Секс за чиста природа / Reuters

Някъде в съседните блогове се мерна нещо като новина, че журналистката и екоактивистка Шарлот Рош предлага секс на президента на Германия, за да спре закон, с който се удължава срокът на експлоатация на 17 ядрени реактора в Германия. Не знам доколко е достоверна самата информация, но съвременната цивилизация е все по-гладна за енергия, която на този етап идва предимно от природни изкопаеми, а този начин за сдобиване с енергия, както е добре известно, е една доста сериозна предпоставка за промени в климата.

Изглежда доста сложни са тези въпроси, защото каквото и да се направи, все не е добре и от всичко това трябва да се избере по-малкото зло. Ядрената енергия е доста чиста, евтина и от нея лесно се произвежда електрически ток. Електрическият ток сигурно ще стане доста по-търсен ресурс с навлизането на електрическите коли и в крайна сметка нищо чудно да се окаже, че няма много голям смисъл от самите електрически коли, след като електрическият ток за тях отново идва от изгарянето на природни изкопаеми. Е, разбира се, един електрически двигател е много по-ефективен от двигател с вътрешно горене, както и производството на електрически ток в електроцентрала дори и използваща природни изкопаеми като основен източник за процеса.

Струва ми се ядрената енергия е някакво временно решение за задоволяване на постоянния глад за енергия в света, което отгоре на всичко не създава парникови газове. Не че съм голям адвокат на ядрената енергия, но все пак енергията, произвеждана от тези 17 реактора, трябва да се замени с нещо, а 20-гигавата мощност трудно се заменят с вятърни централи и слънчеви колектори за ток, да не говорим, че електрическият ток от последните електроцентрали е на доста високи цени. Е, разбира се, спирането на 17 ядрени електроцентрали би могло да стимулира развитието на бизнеса с възобновяеми източници на енергия, който да стане още по-конкурентен, а това от своя страна да доведе до по-евтини и ефективни технологии за възобновяеми източници. Алтернативата в случая е да се премине на топлоцентрали, използващи природни изкопаеми, но и това си има достатъчно недостатъци.

По горе казах, че ядрената енергия е нещо като временно решение, защото реално запасите от гориво не биха стигнали за повече от няколко десетилетия. Преди това си мислех, че тези запаси ще ни стигнат за сто години, но това явно съм го чел отдавна, но не чак толкова отдавна, че да са изминали 20 години, а просто явно и там са се увеличили темповете на консумация, защото в момента запасите ще ни стигнат за 80 години и то ако не включваме в сметка 23 нови реактора в Китай, 10 в Русия и още други, които са в процес на строеж. Общата цифра е 58, а в момента в света има 250 действащи реактора, а както се говори напоследък и ние много искаме да се сдобием с втора ядрена централа, което най-вероятно ще доведе до чувствително съкращаване на времето, през което ще можем да се възползваме от ядрената енергия на сегашните цени, защото резервите са повече, но процесът по извличането би се оскъпил доста.

Де да знам, но явно каквото и да направим, все не е най-доброто решение, като че ли защото всяко нещо си има своите предимства и недостатъци и сигурно по-умни хора от мен могат да измислят кое е най-добре да се направи.

Авторът е блогър в Log.bg

Още материали от същия автор четете на dkolov.log.bg