Руските удари обнадеждават жителите на Дамаск
Руските удари обнадеждават жителите на Дамаск / БГНЕС

Преди няколко седмици Фирас Киуани се готвел да напусне родния си Дамаск, защото бил убеден, че за него няма перспективи в разкъсаната му от войната страна.

Започналите на 30 септември руски въздушни удари в подкрепа на отстъпващата пред бунтовниците сирийска армия обаче променили мнението на този 20-годишен студент.

"Днес положението е доста по-добро, така че отложих решението си да замина и ще изчакам да видя как ще се развият нещата на място", казва той, седнал на маса с приятели в столичното кафене "Ал Камал".

Путин: Постигнахме внушителни резултати в Сирия, унищожени са стотици терористи

Студентът изразява облекчението на многобройни жители на държаните от режима райони след решението на Москва да се намеси пряко след четири и половина години война.

"Преди изпитвах страх и недоволство, затова бях решил с приятели да замина. След началото на руските удари обаче сирийската армия започна да напредва и това е хубаво нещо", заявява той.

Преди влизането в действие на руските изтребители-бомбардировачи сирийската армия в най-добрия случай бе в отбранителни позиции, но най-често губеше терен до степен, че президентът Башар Асад да признае, че войските му са "уморени".

Сирийската Ал Кайда дава 3 млн. евро за главата на Асад

Руската намеса "дойде в подходящия момент, защото армията не бележеше никакъв сериозен напредък", изразява задоволство Мохамад Уасим ал Халиди, тридесетинагодишен търговец, седнал в друго кафене. "Сега обаче, според това, което чуваме по новините, армията е напреднала в Дараа, Хомс и Алепо", казва той.

В кафенетата и на други публични места всички говорят само за тази нова фаза, която съживи интереса на населението към новинарските предавания по телевизиите и първите страници на вестниците.

А когато някой самолет прелети над сирийската столица, разговорът незабавно се насочва към това дали е руски или сирийски.

Това настъпление впрочем е получило името "Бурята Сухой", по името на бойните самолети на руската армия, от Халед Лабуани, който играе карти в кафенето "Ар Рауда" близо до парламента в Дамаск.

Лидерът на Фронта ан Нусра се присмя на руските удари в Сирия

Този 48-годишен мъж е загубил работата и дома си в Ербин, бунтовническо селище на изток от столицата, което често е бомбардирано от авиацията на режима, а бунтовниците го ползват като база за обстрелване на Дамаск. Руската намеса "подсилва държавата срещу бунтовниците", изразява задоволство той, смуквайки от наргилето си.

Според него обаче е неподходящо да се дава на руския президент Владимир Путин приятелския прякор "Абу Али", както са постъпили някои хора. "Отказвам да го наричам така, понеже Русия действа в свой собствен интерес", изтъква той.

Той не е единственият, който си задава въпроса какви са руските мотиви. "Сирийска поговорка гласи, че взетата назаем дреха не топли. Руското военно сътрудничество е необходимо днес за подкрепа на сирийската държава, но впоследствие ще възникне проблем, ако не се инвестира в политическата област. А тогава ще имаме други битки", казва 40-годишният адвокат Анас Джуде.

Джихадисти сдадоха град, уплашили се от руската авиация

Според него конфликтът в Сирия е война чрез посредници между големите сили. "Същинският конфликт не е за Сирия, а за хегемонията. Това е основно конфликт между Америка и Русия, който днес се разиграва на сирийска земя", казва той.

За други хора обаче мотивите на Русия са от второстепенно значение. В известния пазар Хамидие в сърцето на Дамаск 23-годишният студент по икономика Абдел Рахман дежури в бащиния магазин за бяла техника.

"Нормално е една страна да мисли за стратегическите си интереси, преди да окаже подкрепа на друга страна. Нямахме много варианти, защото позицията ни на терен не беше от най-добрите, но Русия е най-добрият избор, с който разполагаме", казва той.

Източник: БТА