Президентство с дистанция
Президентство с дистанция / снимкa: Sofia Photo Agency /

От новата година ротационното председателство в Европейския съюз се пое от Чехия. Чехите членуват в общността едва от 2004-та година, а настоящото политическо ръководство на страната не работи в унисон с Брюксел, отбелязва „Дойче Веле”.

Чешкият правителствен ръководител Мирек Тополанек си поставя амбициозната цел да премахва бариери в Европа, докато президентът на страната Вацлав Клаус предпочита да стои на дистанция от Брюксел. Показателно е това, че пред сградата на чешкото президентство - там, където работи Вацлав Клаус, не се развява европейският флаг - поради негово лично разпореждане.

Речта на Клаус по повод началото на чешкото председателство в Евросъюза започна с припомняне на един исторически момент - падането на Желязната завеса: "Краят на съветското господство в нашата страна беше основната предпоставка за обновяването на нашата демокрация, както и за създаването на суверенитет и националност". Президентът Клаус се осъзнава като пазител на тази самостоятелност на Чехия, независимо от новите си функции в общността.

До 30 юни Чехия е ротационен председател в ЕС. Развитието на цялата общност ще зависи твърде много от чешкото правителство. Очакват се ангажимент на европейците в Близкия Изток, нови решения във връзка с икономическата криза, както и да се приеме най-сетне Лисабонския договор за реформи. Предстои ирландците да проведат нов референдум за приемането на договора. Тъкмо ротационният председател Чехия обаче е единствената друга страна в общността, която още не е ратифицирала договора, въпреки че самите чехи не са евроскептици.

Една жителка на Прага казва: "Мисля, че сме реалисти - тъкмо, що се отнася до задачите в ЕС". Друг жител на чешката столица добавя: "Нашият президент има доста своеобразно мнение, но то е само негово лично. Ние сме много доволни от това, че сме в ЕС". Дали в Прага ще успеят да докажат способност да се ръководи общността? По този въпрос в Европа съществуват оправдани съмнения. На Прага й остават 6 месеца да докаже противното.(БГНЕС)