Планът за борба с климатичните промени приет от EС
Планът за борба с климатичните промени приет от EС / снимка:БГНЕС

Основните точки от плана за действие в борбата срещу климатичните промени и енергетиката, приет днес от държавните и правителствени глави на ЕС на срещата на високо равнище в Брюксел.

ЗАТОПЛЯНЕ НА КЛИМАТА

- ЕС поема "самостоятелно твърдия ангажимент да намали емисиите на газове с парников ефект най-малко с 20 процента до 2020 година в сравнение с 1990 година".

- Тази цел би могла да бъде 30 процента по силата на евентуално световно споразумение, ако "други развити страни се ангажират да достигнат сравними намаления (на газовете с парников ефект)" и ако "по-напредналите развиващи се страни дадат принос, съобразен с техните отговорности и възможности".

- Развитите страни би трябвало да намалят емисиите си с 60 до 80 на сто до 2050 година в сравнение с 1990 година.

- Възобновяемите енергии (вятърна, слънчева и др.) ще трябва да осигуряват 20 процента от потреблението на енергия в ЕС през 2020 година. Разпределението на усилията за постигането на тази задължителна цел между 27-те ще става в тясно сътрудничество с държавите членки и ще отчита "различните национални стартови позиции" (съществуващото равнище на възобновяеми енергии, дяловете на отделните енергоизточници в енергийния баланс и потенциала на всяка страна).

- Биогоривата ще трябва задължително да представляват поне 10 на сто от общото потребление на бензин и газьол в транспорта.

- Енергийна ефективност: да бъде намалено с 20 процента общото потребление на енергия до 2020 година (в сравнение с равнището на предвиденото потребление) в резултат на по-ефективно използване на енергията най-вече в жилищните

сгради, промишлеността и в транспорта. Двадесет и седемте приканват конкретно Комисията да направи специфични предложения за осветлението на офисите и улиците (които трябва да се одобрят до 2008 година) и за лампите и други частни осветителни тела (да се приемат до 2009 година).

- Всяка страна трябва да реши самостоятелно дали да използва или не ядрената енергетика.

- Да се развиват технологиите за събиране и складиране на въглероден диоксид (при бъдещите централи, работещи с въглища).

ЕДИНЕН ПАЗАР ЗА ПРИРОДНИЯ ГАЗ И ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО

- Комисията трябва да изясни до юни планираните мерки за засилване на конкурентоспособността, както и за "ефективното" разделяне на дейностите по производството и управлението на мрежите.

- Да определи европейските координатори по проектите за приоритетните взаимни връзки на енергийните мрежи като например между Франция и Испания или Германия, Полша и Литва.

ДА СЕ ГАРАНТИРА СИГУРНОСТТА И РАЗНООБРАЗИЕТО НА ИЗТОЧНИЦИТЕ ЗА СНАБДЯВАНЕ С ЕНЕРГИЯ

- Да се направи така, че ЕС да говори повече в един глас.

- Да се сключи новото споразумение за сътрудничество с Русия и особено в областта на енергетиката.

- Да се засилят връзките на ЕС с Централна Азия, районите на Каспийско и Черно море.

- Да се укрепят връзките с Алжир, Египет и другите страните производителки (на енергоизточници).