Български фотограф е успял да заснеме три войни - Балканската, Междусъюзническата, Първата световна. Той е видял и заснел онзи български войник, всявал страх и ужас в противника.
Фотографът-художник Бедрос Азинян разказва неговата история.

Петър Арнаудов е бил официален фотограф на 23-ти пехотен шипченски полк, т. нар. "Луд полк".   Той успява да създаде безценен фотоалбум от трите световни войни. Тогава се е снимало на стъклени фотографски плаки, предшественик на фотографския филм. След войните обаче плаките се изгубили, а фотографът потънал в забрава.

До 2014 година, когато в къщата на наследниците му избухнал пожар.

Внучката на Петър Арнаудов, Илина Арнаудова, разказва, че пораженията не са били големи, но те са станали причина синът ѝ да намери на тавана дървено сандъче, пълно със стъкла. Повечето плаки били унищожени, но те все пак ги предали на фотографа Бедрос Азинян. Той ги събирал парче по парче. Възстановил емулсията и заличил всяка малка драскотина. Реставрирането отнело 5 години.

„Петър Арнаудов изминал 5000 километра с армията. Той е видял този образ в българския войник, който е влизал в битките, всявайки ужас и страх в противниковите армии. Уловил е битките, приятелството, умората“, разказва Азинян.

След войната Петър Арнаудов продължава да снима 23-ти пехотен шипченски полк, т. нар. "Луд полк", наречен така, защото се впускал в неравни битки и побеждавал. Снимките му са безценни документи.

Азинян събрал историята на "Лудия полк" във "Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов". Албумът запечатва още десетки майсторски кадри от Казанлък - родният град на фотографа, и жителите му от началото на 20 век. Книгата е подарък на наследниците на Петър Арнаудов. 

И още:

Вдъхновяващата история на един сляп фотограф (ВИДЕО)

Фотограф аматьор разкрива красотата на България (ВИДЕО)

Вижте най-скъпите фотографии в света