Добрата фотография е плод на личното отношение на този, който снима, а опитът и талантът на човек могат да направят шедьовър от всичко, което го е развълнувало.

Вижте кои са най-скъпите фотографии в света

"Каубой"

Интересът на фотографа Ричърд Принс към изкуството се заражда, когато той започва работа за списание Times. Там той трябвало да изрязва статии от различни вестници и списания. Така от страниците оставали само снимките и рекламите. Това го вдъхновило да започне да се занимава с фотография.
Световна известност получава с три снимки, една от които е „Каубой". Направена е специално за рекламната кампания на цигарите Marlboro. Снимката е продадена за 3.4 милиона долара на търг през 2007 година.

Фотографска изложба показва български паметници (СНИМКИ)

"Разговор на мъртви войници"

Подзаглавието обяснява сцената, която е изобразена на снимката - „Гледка след засадата, в която попадат съветски войници в Афганистан, Зима, 1986". Въпреки реалистичния вид на сцената, кадърът всъщност е плод на аранжирана постановка - всички хора на снимката са актьори.
Снимката била заснета в студио, а по-късно обработена на компютър. През 2012 година тя е продадена за 3.7 милиона долара.

След скандал: Facebook позволи публикуването на историческа снимка

"Номер 96"

Автор на тази фотография е Синди Шърман. Тя е известна с провокативните си творби. Имена на своите произведения тя не дава - предлага всеки да помисли върху изображението и неговата история. Номер 96 e една от 12-те фотографии, направени по поръчка на списание. Героинята от снимката е младо момиче, едновременно съблазнително и невинно, в ръката си държи изрезка от вестник с обяви за запознанства.

"Рейн II"

Немският фотограф Андреас Гурски е известен със своите широко форматни фотографии на архитектура и ландшафт. През 1999 г. той създава серия от шест снимки на река Рейн, най-голямата и най-известната от които е „Рейн II". За тази фотография авторът казва: „За мен това е една алегория на смисъла на живота". За да постигне усещането за пустинен пейзаж, Гурски прибягва до помощта на компютъра и отстранява някои елементи от снимката. Картината е продадена през 2011 година на неизвестен купувач за 4.3 милиона долара.

Най-новата селфи мания на мъжете (СНИМКИ)

"Фантом"

Австралийският фотограф Питър Лик чупи всички рекорди за най-скъпа фотография със своя черно-бял „Phantom", който беше купен на търг за 6.5 милиона долара през 2015 година. „Целта на моите снимки е да заснема силата на природата", казва Лик за работата си.

Фотографът е заснел „Phantom" в Каньона на антилопата в Аризона, САЩ.
Снимката е запечатала светлинен лъч, който се спуска в пещера през малък отвор, а изпаренията във въздуха създават илюзията за призрачно видение.