Лондонският заговор
Лондонският заговор / netinfo

Близо пет години вече влачим последствията от 11 септември 2001 г. Няма слънчева утрин, която да не съживи спомените ни. Вчерашната новина за терористичен заговор срещу пътуващи до Америка пътнически самолети събуди чувства, които всъщност никога не са ни напускали.

Няма нещо, което американците да желаят повече от това да спечелят войната с терора, да настъпят времена, когато хората вече няма да изпитват чувството, че е прекрасно да загубиш живота си, погубвайки невинни, за да накараш света да забележи гнева и безсилието ти. По този въпрос Америка е абсолютно единна. Това е тема, по която пътуващите в метрото, пътниците в самолетите или купувачите в големите търговски центрове за нищо на света не биха проявили ирония или цинизъм.

Затова, в такива времена, когато нашите лидери безсрамно използват травмата ни, усещането е като за юмручен удар в стомаха. Никога няма да свикнем с това. Никога няма да го приемем като нещо обичайно.

В сряда, когато администрацията вече знаеше, че британски агенти арестуват заподозрени в предполагаем заговор за взривяване на пътуващи за САЩ пътнически самолети, вицепрезидентът Дик Чейни участва в телефонно интервю с репортери, за да обсъди провала на сенатора Джоузеф Либърман, демократ от щата Кънектикът. Г-н Чейни се отдаде по-скоро на нещо като хаотична беседа, но позицията му бе ясна: Като отхвърлиха Либърман, който подкрепяше войната в Ирак, демократите насърчиха "типовете от Ал Каида". В редиците на демократите, добави вицепрезидентът, има значителна група хора, които искат връщане назад - мисля, че бих могъл да определя това като светоглед отпреди 11 септември в отношението ни към света, в който живеем.

Нед Ламонт, човекът надвил Либърман, живее в Гринич - предградие, чиито жители стигат до работните си места в небостъргачите на Ню Йорк с обществения транспорт. Те са съвсем наясно как международният тероризъм може да се сгромоляса над едно съвсем обикновено семейство, оставяйки оцелелите потресени и безутешни. Дузина техни съседи загинаха в Световния търговски център. Те никога няма да могат да се върнат към "светогледа отпреди 11 септември".

Но това изглежда не попречи вчера на Либърман да отбележи лесна точка. Напускането на Ирак, което пропагандира Ламонт, "ще се приеме като огромна победа от онези, които искаха да взривят самолетите при заговора в Англия", каза той. "Това ще ги направи по-уверени и те ще нападнат отново".

Ето какво искаме да направим непосредствено след арестите във Великобритания: искаме да разберем възможно най-много за това какво планират терористите, да говорим за сигурността на летищата и как тя да бъде повишена, да отбележим постигнатото при британското разследване и да обсъдим как да тласнем тези усилия още по-напред. Мигът, в който успеем да постигнем това, без то да се превърне в план за политически игри, би бил благословен в съвременната история на Америка. /БТА/