Либия празнува 38-а годишнина от революцията с надеждата да бъде приета от света
Либия празнува 38-а годишнина от революцията с надеждата да бъде приета от света / netinfo

Имад Ламлум, Франс прес

Либия отбелязва дискретно 38-ата годишнина от преврата, който доведе на власт Муамар Кадафи. Това става в момент, когато страната е ангажирана в процес на реформи и помирение със запада, тласъка към които даде синът на либийския лидер.

Както всяка година, Либия е украсена със знамена и големи портрети на полковник Кадафи, който свали без насилие стария крал Идрис ас Сенуси на 1 септември 1969 г. Плакати в чест на "водача на революцията" покриват стените в столицата и големите градове.

Държавните медии публикуват "разказ за революцията", съставен от полковник Кадафи и разделен на многобройни части. В него се описват последните дни на подготовката за свалянето на монархията.

Либийският лидер провъзгласи през 1977 г. "джамахирията" и я определи като "държава на масите", която се управлява чрез избрани народни комитети. На хартия, той не заема официален пост, с изключение на титлата "ръководител на революцията", но остава стожер на политическата система.

Гигантските портрети, окачени постоянно на летището, на фасадите на обществените сгради, на входовете на хотелите и по обществените места символизират властта му, която той успява да запази вече 38 години.

В рамките на августовските тържества един от синовете му, Сейф ал Ислам, откри множество инфраструктурни обекти, в това число летища и електроцентрали в различни райони на страната.

На 20 август в Бенгази (източна Либия), той представи проект за реформи, в който се настоява за съставяне на конституция и се призовава към ускоряване на приватизациите и либерализацията на икономиката. Той оповести и план за развитие, финансиран от държавата, на обща стойност 80 милиарда евро.

Все по-често представян като бъдещия наследник на баща си, Сейф ал Ислам се отличи като най-надеждния пратеник на режима и поборник за провеждането на реформи, и като политик, заел се да нормализира отношенията със запада.

"Фактът, че синът на Кадафи откриваше мегаобекти в присъствието на премиера Ал Багдади ал Махмуди, който стоеше обезличен до него, показа, че истинският лидер на държавата от тук нататък е Сейф ал Ислам," смята арабски анализатор.

"Оповестеният проект за реформи е само етап от процеса на преход, който ще позволи да се запази властта в ръцете на семейството, но няма да промени фундамента на системата," казва той.

Сейф ал Ислам беше в епицентъра на посредническите усилия за решаване на историята с българските медици, освободени през юли след повече от осем години затвор в Либия, както и на процеса на отваряне към външния свят, предприет от Триполи в края на 90-те години на миналия век с намерението на сложи край на миналото си като "неблагонадеждна държава".

Обвинявана през 80-те и 90-те години на миналия век, че поддържа тероризма, Либия беше отлъчена от международната общност, след като беше призната за отговорна за атентата срещу американски самолет (270 загинали в Локърби през 1988 г.) и срещу френски самолет на ЮТА в Нигер (170 загинали през 1989 г.)

Нормализацията на отношенията със Запада, в случая със САЩ официално стана факт през май 2006 г. Тя започна с предаването на двама заподозрени за атентата в Локърби в ръцете на британското правосъдие през 1999 г., после през 2003 г. с отказа от развойна дейност в областта на оръжията за масово поразяване.

Оттогава Либия е редовно давана от САЩ за пример за подражание в областта на разоръжаването, а много американски компании получиха договори за търсене и добив на петрол и природен газ.

Приключването на историята с българските медици позволи на Триполи да си осигури пълно нормализиране на отношенията си с Европа. Дни след след тяхното освобождаване, президентът Саркози посети Либия за да помогне на страната "да се реинтегрира в концерта на нациите", при това с договор във военната област и с един атомен реактор. /БТА/