Клинтън 3, режисьор Обама
Клинтън 3, режисьор Обама / снимка: Валентин Илиев
Преди дни новоизбраният американски президент определи за бъдещ министър на търговията в своята администрация губернатора на щата Ню Мексико Бил Ричардсън. Ако името ви звучи познато, то е защото през 90-те години той бе посланик на САЩ в ООН, както и министър на енергетиката.

Името на Ричардсън извиква в паметта и друг Бил – Клинтън. Преди осем години американските закони не му позволиха да се кандидатира за трети президентски мандат.

В наши дни, макар и след неуспешен опит да се състезава за Белия дом, неговата половинка Хилари бе посочена от Барак Обама за бъдещ държавен секретар на Щатите.

Бил Ричардсън се присъедини към други двама бивши членове от екипа на Бил Клинтън – Ром Еманюъл и Ерик Холдър, които бяха избрани от Обама съответно за началник на кабинета и за министър на правосъдието. Заедно с посочването на бившата първа дама на САЩ за държавен секретар, всичко това кара някои привърженици на новоизбрания президент да се страхуват, че бъдещата американска администрация ще бъде твърде "клинтъновска".

В миналото политическата среда около Бил и Хилари беше наситена с доста мелодраматични и объркващи моменти. Имаше изтичане на информация, "предателства", както и кампании за дезинформация срещу политически опоненти. На този фон някои се питат защо Барак Обама иска да докара "Цирк Клинтън" в своята "голяма палатка".

Мнозина предвиждат и възможен конфликт на интереси заради международната благотворителна фондация на Бил Клинтън. След като напусна Белия дом, той започна активно да набира средства за различни каузи – борбата срещу СПИН, бедността и глобалното затопляне. Фондацията "Глобална инициатива на Уилям Дж. Клинтън" до момента е набрала 46 милиарда долара от 208 хиляди дарители.

Вниманието привличат някои от тях. Саудитската кралска фамилия с над 10 милиона долара, Обединените арабски емирства, Кувейт и кралят на Мароко. Не липсват и международни бизнес гиганти като Coca-Cola, Pepsi, Craft Foods.

Известни са обаче имената само на онези донори, които са пожелали те да бъдат огласени. След споразумение със съветниците на Барак Обама фондацията на Клинтън трябва да обяви всички свои дарители. Освен това в бъдеще организацията не трябва да приема средства от чуждестранни правителства, а струващите по 400 хиляди долара лекции на Бил Клинтън ще трябва предварително да бъдат одобрявани.

Тези мерки не успокояват напълно скептиците, според които очакванията на някои донори не могат да бъдат регулирани с административни мерки. За някои държавни и корпоративни ръководители достъпът до бившия американски президент може да продължи да означава, че са се добрали до Хилари Клинтън и съответно – до новата администрация в Белия дом.

Прецеденти не липсват. Доста въпросителни има около минодобивната концесия, която Казахстан предостави на канадеца Франк Уистра. Бил Клинтън използва за това своето влияние в бившата съветска република, а след сделката Уистра даде на неговата фондация 31 милиона долара и обеща да дарява в нея половината от бъдещите си приходи.

Бил Клинтън е развивал дейност е с благотворителна цел, но оповестяването на имената на още дарители може да породи нови въпроси. Признаването на конфликт на интереси не го премахва на практика, а само дава нови възможности на скептиците да изразяват своите съмнения.

Вероятно всичко това е било преценено преди Хилари Клинтън да бъде избрана за поста на държавен секретар и Барак Обама е решил, че може да поеме "багажа" на бившата президентска двойка. Наскоро Бил Клинтън заяви в Хонк Конг, където бе по фондационни дела, че ще остане на заден план, освен ако Обама не поиска от него да се заеме с нещо конкретно...