Героите от Майдана получиха ключови постове в новия украински кабинет
Героите от Майдана получиха ключови постове в новия украински кабинет / снимка: БГНЕС

Преди месец похитители извлякоха Дмитро Булатов от антиправителствените протести, биха го и отрязаха част от ухото му. Вчела той стана министър на младежта. Главният лекар на протестиращите е новият министър на здравеопазването.

Организаторът на събития в рамките на протеста е министър на културата.

Изявени фигури от тримесечния протест в Украйна заеха ключови позиции в новия кабинет, подчертавайки могъщата и непредсказуема сила на въстанието. Но, макар че малцина се съмняват в решимостта на лидерите, назначенията повдигнаха въпроси за уменията и опита им - особено предвид гигантските предизвикателства, пред които е изправено новото правителство. За много от тези лидери правителствените постове представляват политическа и лична победа. Но те освен това са огромна отговорност, тъй като нацията трябва да се оздрави и възстанови, след като над 80 души бяха убити по време на протестите.

Похищението на Булатов през януари шокира украинците и вдъхна нови сили на протеста. То помогна за превръщане на демонстрациите, призоваващи за по-тесни връзки със Запада, в още по-широко движение за защита на човешките права и сваляне на президента Виктор Янукович.

35-годишният Булатов, който е лидер на група бунтарски настроени мотоциклетисти, прекара над една седмица в плен. Той твърди, че е бил бит и приковаван към врата, че е молил нападателите си да го убият, за да го отърват от болките. В четвъртък парламентът гласува и одобри Булатов за министър на спорта и младежта.

"Изграждаме цивилизовано общество, не се стремим към пост или портфейл", каза той по една от украинските телевизии. "Системата трябва да се преустрои из основи." Олех Муси, един от изявените лекари в доброволческия медицински екип на протестите, прекара три месеца в походни клиники, организирани в градска библиотека, църква и на други места, оказвайки помощ на стотици демонстранти, пострадали при сблъсъците. Много активисти биваха похитени и задържани, след като отиваха в болниците, които бяха под контрола на правителството, така че те предпочитаха да бъдат лекувани от лекари измежду протестиращите. Подготвяйки се да поеме поста на здравен министър, Муси призна, че е притеснен заради новата си работа.

"Струва ми се, че сега ще е още по-трудно, защото здравната система е в ужасно състояние. Тя трябва да бъде реформирана много сериозно и да бъде направена приветлива за хората", каза Муси в интервю по телефона с Асошиейтед прес.

Превързвайки раните на активистите и броейки загиналите, той не си е представял, че ще влезе в правителството. "Разбира се, никога не съм планирал това. Дори в момента продължавам да се съмнявам дали трябва да го правя", казва той. "Никой всъщност не ме попита. Ако е необходимо и ако имам доверието на хората, мисля, че с помощта на моя екип, има шансове нещата да се променят."

Месеци наред актьорът Евген Нишчук беше сред най-разпознаваемите лица и гласове на протеста. Той представяше опозиционните оратори на гигантската сцена на Площада на независимостта в Киев - наричан Майдана, пееше националния химн заедно с множествата от десетки и стотици хиляди души и призоваваше протестиращите да запазят спокойствие, когато полицията опита да нахлуе в лагера им.

Обръщайки се към украинския парламент преди гласуването в четвъртък, той се опита да разсее съмненията, че не е готов за поста министър на културата.

"Някои твърдят, че това, че съм актьор, е недостатък и така нататък, че не съм администратор или мениджър, но през изминалото време беше постигнато много благодарение включително и на моите организационни умения", каза Нишчук пред Асошиейтед прес. "През последните 20 години министерството на културата работеше само, за да гарантира, че посещението на някой президент е придружено от кошница с цветя. Това е ужасно, това трябва да се промени."

Снимките на подутото, обезобразено лице на Тетяна Черновил през декември обиколиха световните медии, след като разследващата журналистка и протестна активистка беше бита на прибиране от Майдана от група неизвестни нападатели извън Киев. Тази седмица 34-годишната Черновил, която участва в щурма на няколко правителствени сгради по време на протестите, беше назначена за председател на антикорупционната комисия в новото правителство.

На излизане от залата на парламента вчера тя изрази радост от победата на Майдана, но призна, че е изправена пред тежки задачи при изкореняването на повсеместната корупция в Украйна. "Тази работа за мен е съвършено нова. Едно е да си журналист, друго е да си човекът, който трябва да спре корупцията", каза Черновил пред Асошиейтед прес. По лицето й все още има белези и охлузвания от побоя. "Смятах, че ще постигнем победа, но не вярвах, че ще е толкова скоро, мислех, че ще отнеме няколко години. Бях абсолютно убедена, че няма да доживея да видя това. За мен това е нещо сюрреалистично."

Преди да се нанесе в кабинета си, Черновил има едно желание: "Ако ме питат какво искам", споделя тя, "то е да се свра някъде и да се наспя". (БТА)