Бъдещето на Агенцията за малки и средни предприятия под въпрос?
Бъдещето на Агенцията за малки и средни предприятия под въпрос? / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Бъдещето на Агенцията за малки и средни предприятия под въпрос?
52197
Бъдещето на Агенцията за малки и средни предприятия под въпрос?
  • Бъдещето на Агенцията за малки и средни предприятия под въпрос?

Как се харчат европейските пари, с които трябва и можем да насърчаваме българския износ?!? Този въпрос занимава не само родния бизнес, след като стана ясно, че начинът, по който Агенцията за малки и средни предприятия изпълнява проект по ОП „Конкурентноспособност”, свързан с участия в международни изложения, води до провал на представянето ни. И всичко това на фона на разкритията, че в Агенцията са взели близо 130 000 лева, като „извънтрудови възнаграждения” тъкмо по проекта за „Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия”.

Въпросът за проваленото представяне на България на изложението за храни и напитки „Продекспо” в Москва посрещна в петъчния парламентарен контрол новият икономически министър Делян Добрев. Въпреки, че Георги Божинов от левицата го беше задал още на предшественика му Трайчо Трайков. Депутатът от левицата беше искрено възмутен и от последните разкрития за „скритите бонуси”, които са взела за труда си по проекта в Агенцията за малки и средни предприятия - под формата на „извънтрудови възнаграждения”.

Електронно се рекламираме, а наяве без чаша вино

„За бонусите научих от вас, научих и за арогантния отговор на г-жа Велкова. На вашия въпрос ще върне ли бонусите, те не са бонуси, те са по някакви нетрудовоправни отношения със себе си е сключила, за да си получи тези пари. Важното е онова, което знам  за провалените изложения. В Москва на Световното изложение за храни и вина българският щанд е бил за посмешище. Българските изложители казват, че са се чувствали унизени. Две седмици по-късно има световно изложение за недвижими имоти. Там има един щанд за български вина. Вижда се надписа за български вина и се вижда, че няма нито една бутилка, нито един плакат, нито една чаша. Били сме за посмешище с надписа и с отсъствието си. След това следват едни изложения в Германия, които не искам да коментирам. И за тази работа провалена, тези хора си начисляват допълнително пари от същия проект. Не исках да занимавам младия министър, към когото храня някакви надежди, въпросът бях задал още към Трайчо Трайков.но питах за какво са дали 6,4 млн. лева досега. Главно са ги дали за един електронен рекламен портал. Вижте парадокса - ти виртуално рекламираш България и когато светът идва като потребител, ти си в едно позорно състояние, смешно, грозно. Второ, дали не са дали парите за електронния портал на фирми, които правиха рекламите на ГЕРБ за местните и президентските избори, а нямаха пари да направят изложение. Затова призовах младия министър да хвърли тези сламки, които са му ги написали същите  тези хора, и го излагат, да си направи една проверка, да ги уволни на часа. Даже го питах, след вашето съобщение вчера, дали днес още е на работа. Така трябва да действа”, разказа депутатът Георги Божинов.

Министър Делян Добрев съобщи малко по-късно, че категорично функциите на по програма „Конкурентноспособност” ще бъдат извадени от Агенцията за малки и средни предприятия. И ако останалите й задачи също се пренасочат - към агенцията за инвестиции, май съществуването на този орган ще се обезсмисли.

Може и да изпразнят от функции агенцията

Делян Добрев: „Основната задача и основната тежест в работата на тази агенция е работата по ОП „Конкурентоспособност”. Тя, за съжаление, до момента не е особено ефективна, и ние правим промяна в устройствения правилник, с което междинното звено в Агенцията за малки и средни предприятия да стане част от главна дирекция в Министерството на икономиката, за да се обединят функциите на двете места. Мисля, че това ще даде много по-голяма ефективност и ефикасност на работата по ОП „Конкурентоспособност”, защото задачите ни са изключително амбициозни в тази сфера. В този смисъл тази основна отговорност на агенцията ще отпадне. Ще направим допълнителен анализ с останалите отговорности, които може би представляват между 20-25% общо от работата на агенцията, дали да останат в самата агенция, като тя бъде съответно намалена с щатове и персонал или може да се търси и за там по-ефективно разрешаване. Има такава идея - не за закриване, а за преместване на останалите функции в българската Агенция за инвестиции. Това е все още идея, нямаме окончателно решение. Но ако тази идея се реализира, тогава наистина Агенцията за малки и средни предприятия ще се изпразни от съдържание.

Аргумент ли ще бъде и този казус, който беше изнесен, за получените възнаграждения от 130 000 лева в тази агенция, не особено ефективно и смислено според това, което е свършила. Успяхте ли да направите проверка?

От това, което разбирам, агенцията управлява проект за 28 млн. лева и това са възнаграждения за екипа, които извършва дейностите по проекта. Това е задължение извън обичайните задължения на служителите в агенцията. Затова са взети парите. Те са взети по граждански договори конкретно за изпълнение на този проект. Но доколкото виждам по проекта има известни забавяния, така че най-малкото, което трябва да се направи, е да се ускори работата по този проект. Но възнагражденията са взети. Най-високото възнаграждение е около 1500 лева бруто на месец за работа по граждански договор по този конкретен проект, в който Агенцията за малки и средни предприятие е бенефициент по ОП „Конкурентоспособност”.

Но гражданския договор е скрита форма на бонусната система и стойността на този национален експортен канал всъщност, стойността на този проект за изграждането му е на половината на това, което са взели те като бонуси извън трудовото възнаграждение.

Не е точно скрита форма на извънтрудово възнаграждение, защото има допълнителна работа, която се върши по този граждански договор по конкретния проект. Ако сравним тези 130 000 лева с 28 млн. лева като проект, това е много малко като процент и много под допустимото по един такъв проект, финансиран от Европейския съюз. Така че не може да се каже, че това са бонуси, това са допълнителни възнаграждения за допълнителен труд.  

Проверка на Агенцията, ръководена от Марияна Велкова, която оказа се е взела малко над 17 000 лева „извънтрудово възнаграждение” за работата си по проекта, ще има, стана ясно от думите на министъра.

„Проверката по-скоро трябва да бъде по отношение на това доколко добре са изпълнени дейностите и доколко са качествени продуктите, които са получени по този проект. Защото са разходени значителни средства по проекта, ако има провали при организирането на определени мероприятия, трябва да се види защо са се случили и понесли ли са отговорността съответните фирми-подизпълнители или съответните длъжностни лица, които са го допуснали”, обясни министър Добрев.

Близо 19 млн. лв. са заделени за участие в задгранични изложения

Депутатът Георги Божинов продължи и в кулоарите да се възмущава на резултатите от работата на Агенцията за малки и средни предприятия. „Отиваш на изложението, дошъл си от Китай, от Индия, от Япония, от Америка, от Колумбия; отиваш и виждаш един щанд за посмешище”, изтъкна той.

Все пак - колко такива изложения е имало?

Аз знам за това за храни и напитки в Москва, знам за този щанд, и медиите как го показаха: един красив червен килим, на който е президиума на откриване на изложението и в страни малка снимка на празния български щанд с надпис „Български вина”. И отдолу е карикатурата и коментара. Знам, че много е трудно се е организирало изложението в Германия за екологични храни и продукти. И по натам не се интересувах, защото смятах, че още Трайчо Трайков ще ги уволни тези хора.

А какви пари са заделени за тези изложения, които са се провалили?

Общо проектът е 27 млн. лева, 19 млн. лева са за 10 изложения. Досега знам за три, които, не че не са блестящи, но са така като ги описвам.


Държавните институции имат „опит” с проблемно представяне на международни бизнес изложения. Преди пет години туристическият бранш беше скандализиран, след като часове след началото на ключова борса в Лондон българският щанд все още се изграждаше. А представителите на родния бизнес трудно разпознаха, че той наподобява Рилския манастир. Сериозни критики имаше и към павилиона от миналата година, с който страната се представи на световния форум „Експо Шанхай”. Въпросът е, че когато харчим европейски пари за насърчаване на родния износ, нещата вече не опират само да недоволството на родния бизнес. Защото за добро или лошо, Европа следи стриктно как харчим бюджета на общността.