Константин Проданов, председател на ПП АБВ и водач на листата на коалиция „АБВ – Движение 21“ в 23 МИР София-град
Константин Проданов, председател на ПП АБВ и водач на листата на коалиция „АБВ – Движение 21“ в 23 МИР София-град / БГНЕС
“Аз се запознах с меморандума и установих, че имаме голяма степен на припокриване. Очевидно, независимо едни от други, сме стигнали до сходни заключения. И в този смисъл голяма част от идеите, които са залегнали в този меморандум, ние ще защитаваме в следващия парламент“. Това каза Константин Проданов, председател на ПП АБВ и водач на листата на коалиция „АБВ – Движение 21“ в 23 МИР София-град по повод  меморандума на КНСБ за социално-икономическото и обществено-политическото развитие на България към политическите партии. Това съобщават от пресцентъра на ПП АБВ.

Проданов заяви, че сходствата се отнасят до възстановяването на необлагаемия минимум, както и че доходите от труд трябва да нарастват. Те са умишлено потискани с години и това има катастрофални последствия. Имаме много сходство и в идеите, че трябва да се намери обективен механизъм, и то базиран на няколко социални и икономически критерия, по които минималната работна заплата да расте и то с изпреварващи темпове в сравнение с производителността. Защото обективната статистика показва, че през последните 27 години минималната работна заплата е изоставала спрямо растежа на БВП”, допълни Проданов.

“Една от основните причини за дисбалансите в енергетиката са подписаните дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия с американските централи в „Марица – изток“. Оказва се, че същите американски оператори работят и в Полша. И първоначално и там е имало абсолютно същия тип договор – дългосрочен и на високи цени. Държавата обаче е сезирала ЕК за това, че това е нерегламентирана държавна помощ и впоследствие с помощта на ЕК тези договори са били предоговорени. Няма пречка това да не бъде направено и у нас, стига обаче да има политическа воля. На следващо място трябва да се търсят и всички възможни начини за предоговаряне, поне в някаква част, на договорите за производство на електроенергия от възобновяеми източници. Там е другата бездънна каца в българската енергетика. Третото важно за сектор „Енергетика“, според нас, е да се спрат течовете и злоупотребите на по-ниско ниво. Има договори за посреднически услуги, които са неясно на какви цени сключени, договори за консултантски услуги и т.н. Мисля, че един екип, който е вещ в работа  си, много лесно може да разкрие къде има злоупотреби”.

По отношение на квотата за парникови газове, която Европа ни налага, Проданов посочи, че нашите предприятия не могат да отговорят на изискванията в срок и че единственото възможно решение е страната ни да настоява за дерогация на тези правила за България за някакъв срок от  време. В заключение по темата Проданов посочи, че държавата има възможност да си върне контрола върху  електропреносните дружества. „Разбира се, не говорим за национализация, а да бъдат изкупени дяловете и този сегмент да влезе в държавни ръце. Което ми напомня и за една от нашите инициативи да бъде въведен мораториум върху приватизацията на такъв тип естествени държавни монополи“, допълни Проданов. Относно ядрената енергия Проданов посочи, че АЕЦ „Белене“ трябва да се построи, а не да се инвестира в нов блок за „Козлодуй“.

Мариана Тодорова, зам.-председател на ПП АБВ и водач на листата в 25 МИР София-град,  каза, че Коалиция „АБВ – Движение 21“ и КНСБ имат общи становища и около Закона за референдумите и падането на прага за валидност и събиране на по-малък брой подписи. Тодорова заяви, че за нарастване на пенсиите трябва да нарасне и осигурителната тежест.

Относно образователната система Тодорова коментира, че делегираните бюджети имат своите достойнства и са спрели множество злоупотреби. Тя описа обаче и ситуации, в които се злоупотребява с тези бюджети и даде за пример децата, особено в провинцията, които отиват да работят с родителите си на сезонна работа в чужбина и се вижда толериране на учителите към тези деца и прикриването им от тях, за да се поддържа бройката на учениците. Затова коалицията иска да създаде спокойствие у тези училища, че ще има средства за заплати и капиталови разходи, независимо от бройката на учениците. В София пък се забелязва презаписване на прекалено много ученици извън капацитета на сградата и учителите, за да дойдат средства. Тодорова сподели, че се предлага усъвършенстване на делегираните бюджети.