ЦИК при обработени 99% от протоколите: Четири партии влизат в парламента
ЦИК при обработени 99% от протоколите: Четири партии влизат в парламента / графика: DarikNews.bg
ЦИК при обработени 99% от протоколите: Четири партии влизат в парламента
63939
ЦИК при обработени 99% от протоколите: Четири партии влизат в парламента
  • ЦИК при обработени 99% от протоколите: Четири партии влизат в парламента

Четири партии влизат в парламента по неокончателни данни от Централната избирателна комисия при обработени 99,6% от секционните протоколи от районните избирателни комисии в страната, съобщи за Дарик говорителят на Комисията Бисер Троянов.

ГЕРБ получават 30,7%;

„Коалиция за България” - 27,6%;

„Движение за права и свободи” - 10,4%;

„Атака” - 7,4%.

Близо до 4-процентовата бариера са:

Националният фронт за спасение на България с 3,7%;

„Движение България на гражданите” има 3,3%.

Резултати за останалите партии:

ДСБ - БДФ - 2,9%;

ПП „ВМРО - Българско Национално Движение” - 1,9%;

ПП „Ред, Законност и Справедливост” - 1,7%,

СДС - 1,4%.

От ЦИК уточниха, че гласовете от чужбина все още се обработват, като засега това е станало на 72%. „Данните сочат, че с най-голяма подкрепа българските граждани са пуснали своя вот за Движението за права и свободи с 41,3%, следвани от ГЕРБ - с 24,5%, „Коалиция за България” - с 5,9% и „Атака” - с 3,24%”, обобщи говорителят на Комисията Бисер Троянов за вота зад граница.

Партиите, които са спечелили над 1% от гласовете в страната, по сегашните данни са 9. Най-късно в четвъртък ЦИК ще обяви окончателните изборни резултати, както и мандатите по партии.

„Недействителни те гласове ще можем да отчетем, когато бъдат оповестени с решени окончателните изборни резултати, тъй като процентното съотношение се осъществява не от процента дадени гласове за партиите, а от общия брой действителни и недействителни гласове”, уточни Троянов.

Централната избирателна комисия ще обяви окончателните изборни резултати най-късно до четири дни след вота. До 7 дни след приключване на изборния ден ЦИК ще обяви и народните представители в следващото 42-ро Народното събрание.

За трети път в най-новата ни история българите гласуваха за нов парламент на извънредни избори след оставка на правителството. През 1994 г. и 1997 г. служебните кабинети на Ренета Инджова и Стефан Софиянски - назначени съответно от президентите Желю Желев и Петър Стоянов, успяват да организират провеждането на редовни парламентарни избори. Днес тази задача бе поверена на екипа на Марин Райков, назначен от президента Росен Плевнелиев.

До предсрочните избори се стигна след като в началото на годината заради антимонополните протести в цялата страна кабинетът „Борисов" подаде оставка. В изборите за 42-рото Народно събрание се състезаваха 38 партии и 7 коалиции. Над 8000 кандидати се бориха за 240-те депутатски места.

В 42-рото Народно събрание ще влязат само тези формации, които на вота са успели да получат над 4% електорална подкрепа.