Здравеопазването изисква надпартийност, смята Нели Нешева
Здравеопазването изисква надпартийност, смята Нели Нешева / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Здравеопазването изисква надпартийност, смята Нели Нешева
62239
Здравеопазването изисква надпартийност, смята Нели Нешева
  • Здравеопазването изисква надпартийност, смята Нели Нешева

Интересът към средствата, които се управляват от НЗОК, е много голям. Средствата с всяка изминала година нарастват и това увеличава и интереса. Мястото на шеф на Касата е много трудно, отговорността е твърде голяма. Това каза в интервю за Дарик бившият шеф на Здравната каса д-р Нели Нешева. Тя изрази задоволство, че по време на нейното година и 9-месечно управление на институцията, в здравните среди и тези на пациентите е имало относително спокойствие. Д-р Нешева каза, че ако получи покана да се включи в едно бъдещо ръководство на Касата, би приела да помага, но само като експерт.

Как да обясним на пациентите тези ограничения - колко болни по всяка диагноза могат да се лекуват? Как да бъде спокоен българският гражданин, че като се разболее и отиде при личния си лекар, ще може леко и спокойно да се погрижи за болестта си?

Трудно ми е, защото това не е мислено от мен и от екипа ми и аз не бих могла да коментирам какво са вложили в това разпределение колегите, които останаха след нас, а може и някога тази методика да проработи, но трябва време. Има рамка на бюджета. Не може съвсем без ограничения, не може без прогноза, но не може и толкова детайлно да прецизираш колко случая ще влязат по една клинична пътека в едно лечебно заведение. Случаите са различни във времето, в сезона, в лечебното заведение. Може даден специалист да е работил, който е много добър, който е търсен, в това лечебно заведение, но в един момент той да не е сам и да няма толкова случаи да желаят да се лекуват там, толкова пациенти. Различно е. Не можеш да предвидиш. Ние, екипът, който работихме, мислихме много и бяхме дали възможност на мениджърите на лечебните заведения да определят един прогнозен бюджет, който беше много гъвкав. Прехвърляха се средства, когато бяха в излишък. От месец в месец, от тримесечие в тримесечие в определени прогнозни рамки. Тогава бюджетът беше достатъчен.

Продължават, като че ли, от съсловната организация да настояват за отстраняването на шефа на Касата.

Аз не смятам, че това ще стабилизира системата. Д-р Цеков е работил една година. Той е човекът, който в момента най-добре е запознат с параметрите в Касата, с разходите, с приходите. Мисля, че трябва да се обединим, трябва да му помогнем. Не мисля, че ако някой съвсем нов човек влезе в системата, би могъл толкова бързо да направи така, че всички да са по-доволни и по-спокойни.

Поправете ме, ако греша, но за десет години Здравната каса е имала 12 директори, така ли е?

Да, така е.

Защо толкова кратко работи шефа на Здравната каса?

Отговорността е много голяма. Интересът към средствата, които там се управляват, нарастват с всяка изминала година. Дейността нараства и това изисква нарастване на средствата. Много е трудно това место. Това са вече 2,7 млрд., а аз си тръгнах с 2,63 млрд. бяха средствата. Сега вече са над 2,7 млрд., които трябва да се управляват. Те са много, но сравнено с по-новите диагностики и начини на лечение, не можем да кажем, че са много средствата и че са добри. Това поражда недоволство в системата и едно по-осторожно наблюдение. Затова се получава проветриво местото. Много е трудно това место и ви го казвам като човек, който година и девет месеца само не съм преспивала там. Единствената ми радост от цялото това мое амортизиране през това време беше спокойствието в системата. Аз съм много доволна, че тогава успяхме екипът, който ръководеше, да доведем до спокойствие, до прогнозируемост на това какво ще се случи. Когато се отнася до здравето ти, когато знаеш, че отиваш в лечебно заведение, където лекарите, които те посрещат, са настръхнали, пациентът не може да бъде доволен и не може да бъде спокоен. Когато обаче знае, че все пак не се пише по вестниците, че не се говори, не се претендира, то пациентът е малко по-спокоен и малко по-добре ще бъде качеството на медицинската помощ.

Вие си тръгнахте със скандал, но не заради това, че не сте си вършила работата Вие и колегите Ви от ръководството на Здравната каса. Чувствате ли си обидена, недооценена?

Не предполагах, че ще ми зададете този въпрос, но е нормално да се стигне и до там. Разумният и умният човек надмогват тези неща. Може би първите един-два месеца може да съм изпитвала такива чувства, след това аз разговарям, получавам обратен резултат от това, което съм правила и от това, което получавам като резултат, като отговор на хората, с които се срещам, започнах да се чувствам много спокойна. Това значи, че ние сме си свършили добре работата. Това значи, че екипът е работил добре. Скандалът тогава, ако можем така да го наречем, беше изкуствено създаден. Това бяха едни законови средства и това беше част от нашите заплати. Тогава всички се интересуваха, беше съвсем изкуствено създаден скандал. Да работиш в Касата е много тежко и винаги има някакви задкулисни интереси. Винаги, когато човекът насреща е твърд, когато не се поддава на такива задкулисни интереси, му се търси начин да си отиде. Това беше моят начин да си тръгна.

Ако получите покана да се включите отново в ръководството на Здравната каса, за да продължите това, което сте започнала, бихте ли приела?

Само ще помагам отстрани на колегите. Сега също се чуваме, помагам, винаги съм готова да помагам отстрани.

Д-р Нешева, има ли място частна здравна каса в България? Би ли могла да съществува?

Това е много дълъг разговор. Това е разговор за реформата в здравеопазването и нека не я наричаме частна здравна каса. Парите, които българските граждани доплащат извън това, което е задължението им като здравно осигурени граждани да дават, тези средства са около 50%. Тоест 50% от средствата се събират от задължителни здравни осигуровки и 50% от средствата, които циркулират в здравеопазването са от допълнителни доплащания. Аз не говоря, че те са сиви, а че те са допълнителни и никъде в Европа няма 50% допълнително доплащане, ако гражданинът се осигурява здравно, а навсякъде се осигуряват здравно. Ролята на реформата е точно това - да намали тези допълнителни средства, които гражданите плащат от джоба си до 15-20% и 8-% да бъдат за сметка на здравното осигуряване. Не говорим за здравни частни каси, а говорим за различни - те могат да бъдат браншови, общински. Говорим като цяло за алтернативни каси, които на солидарен принцип ще работят с пациентите, които са здравно осигурени, но ще се състезават за един и същ пакет, като ще се намерят начини как да се състезават помежду си. Да се състезават, но за един и същ пакет. Това, което в България съществуваше, защото по новия закон от август няма да съществува, като допълнително частно здравно осигуряване на този етап и години назад е изпразнено от съдържание. Така че това е мисълта за реформата. Затова казвам, че е надпартийно здравеопазването, ползваме го всички. Здравеопазването изисква надпартийност и експертност, разумност и мисъл, защото видяхме до къде се стига.