/ iStock/Getty Images
Иран заяви, че 7 октомври е повратен момент в историята на борбата на палестинците срещу Израел, се казва в днешно изявление на иранското Външно министерство, цитирано от Франс прес.

"Акцията от 7 октомври 2023 година е повратна точка в историята на легитимната борба на палестинския народ срещу окупацията и гнета на ционисткия режим", се казва в изявлението.

При атаката на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу Израел на 7 октомври миналата година бяха убити 1206 души, повечето от които цивилни, отбелязва Франс прес, като се позовава на собствени данни, базирани на израелска официална информация, като тук са включени и взетите от "Хамас" заложници, които срещнаха смъртта си в плен.

В отговор израелската армия предприе офанзива срещу ивицата Газа с цел да унищожи движението "Хамас", което управлява палестинския анклав от 2007 година.

"Поддръжниците на окупационния режим, особено Съединените щати, са съучастници в престъпленията на този режим срещу народите на Палестина, Ливан, Сирия и Йемен", казва още иранското министерство.

Иран подкрепя движението "Хамас", което заедно с ливанското шиитско движение "Хизбула", е част от това, което Техеран нарича "Ос на съпротивата" срещу Израел.  

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Захариев/БТА