/ istock
Фредрик Халстрьом, служител на шведската разузнавателна служба, заяви, че участието на Иран в скорошните инциденти близо до израелските посолства в Дания и Швеция е възможна хипотеза.

"Има елементи, които показват, че това може да е така, (по-специално) изборът на цел и начинът на действие", сподели той. "Но това е по-скоро хипотеза, а не доказан факт."

Във вторник вечерта в близост до израелското посолство в Дания избухнаха експлозии, вероятно причинени от хвърлени гранати. Двама млади шведи на 16 и 19 години са заподозрени, че са носили пет гранати и са хвърлили две от тях, според прокуратурата. В четвъртък съдия ги остави в ареста за 27 дни. Прокуратурата заяви днес, че изяснява "дали мотивът е терористично нападение".

Същия ден в Швеция бяха произведени изстрели по посолството, които не причиниха наранявания.

На въпроса за ролята на престъпни групировки в тези инциденти и евентуалната връзка между тях Йохан Олсон, началник на националната полиция, присъствал на пресконференцията, отказа коментар поради продължаващото разследване.

Според ежедневника "Свенска Дагбладет" полицията подозира, че нападенията в Стокхолм и Копенхаген са извършени от името на Иран и че зад тях стои престъпната мрежа Фокстрот, ръководена от Рава Маджид.

Според вестника "мисията" срещу посолството в Копенхаген е била спомената в криптирано съобщение, свързано с тази престъпна група.

В края на май шведското разузнаване заяви, че Иран набира членове на шведски престъпни банди за извършване на "актове на насилие" срещу Израел. Техеран отрече тези твърдения.

Отношенията между Израел и Иран са изключително напрегнати, като във вторник Ислямската република изстреля по Израел 200 ракети, припомня АФП.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Асен Георгиев/БТА