След като бяха представени предварителните данни как би изглеждал държавният бюджет за 2025 година, изпълнението на 3% дефицит остава основна задача пред Министерството на финансите. Предварителната сметка показва, че при действащото законодателство приходите в Бюджет 2025 ще нараснат с 6,2 млрд. лв., а разходите - с 18,1 млрд. лв. спрямо сегашната финансова рамка. Така се получава дефицит над 18 млрд. лева. Обърнато в проценти се равнява на между 8 и 9 на сто - много над заветните 3%, които са необходими, за да стане страната ни част от еврозоната, посочва NOVA.

От МФ предпочетоха да запазят мълчание какво ще е точното число на дефицита, което предвиждат в държавния бюджет. За да може през 2025 година лева да бъде заменен с еврото, е необходимо дефицитът да остане в тези 3%, както изискват критериите. Според икономистите реалността ще е различна.

"Около 11,5 млрд. лв. и между 6 и 9%, в зависимост от това какво се изреже", смята Стоян Панчев.

Според Михаил Кръстев дефицитът отново най-вероятно ще бъде неточен, тъй като "най-вече социалните разходи растат прекалено бързо".

Въпреки това експертите са категорични в едно – никой политик или финансист няма да предложи непопулярни мерки като вдигане на данъците в навечерието на поредните избори."Може да видим увеличаване на ДДС, може да видим увеличаване на осигуровките, което ще засегне повече работещите хора, можем да видим промяна в подоходните данъци", каза още Панчев.

Като по-вероятен сценарий те посочват отпадането на 9% ДДС за част от бизнеса. Икономистите не споделят оптимизма на властта, че 1 юли 2025 година е реалистичен срок за смяна на валутата. "Оценката за присъединяването ни към еврозоната ще бъде положителна тогава, когато вкараме публичните си финанси в ред. Това не се вижда в кратък хоризонт от време", посочи Кръстев.

Бюджетът за 2025 година трябва да бъде представен до края на месеца. Какъв ще бъде крайният му вариант и дали ще бъде приет скоро зависи от политиците.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
nova.bg