/ gettyimages
Германският канцлер Олаф Шолц потвърди днес подкрепата на Берлин за Израел в борбата му срещу "Хамас" на първата годишнина от нападението срещу държавата, при което бяха убити 1200 души.

"Ние сме до вас в ужаса, болката, несигурността и тъгата. Ние сме рамо до рамо с вас", заяви той. "Терористите от "Хамас" трябва да бъдат победени", заяви Шолц. 

Шолц обърна внимание и на страданието на палестинците в ивицата Газа и каза, че "хората се нуждаят от надежда и перспективи, ако искат да се откажат от терора".

"Едната година във война донесе невъобразимо страдание за палестинския народ в ивицата Газа", заяви Шолц. "Решението за съществуване на две държави може да е единствената цел на всеки политически процес", добави той.

"Ето защо федералното правителство призовава за примирие, за освобождаване на заложниците и за политически процес - дори и той днес да изглежда по-далечен от всякога", каза Шолц.

"Хизбула" и Иран трябва незабавно да спрат с нападенията срещу Израел, които са друга ескалация на ситуацията", заключи германският канцлер.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Анелия Пенкова/БТА