Стойчев: Едните не разбраха, че са паднали от власт, другите - че не са спечелили
Стойчев: Едните не разбраха, че са паднали от власт, другите - че не са спечелили / netinfo

Политиците трябва да възстановят диалога по между си, да очертаят няколко важни приоритета и да съгласуват дата за нови избори. Това заяви след въпрос на Дарик социологът Кънчо Стойчев. Според него основният проблем се корени в изборните резултати и патовата ситуация, а кардиналната грешка на политиците е, че едните не са разбрали, че са паднали от власт, а другите - че не са спечелили. Той е категоричен, че трябва да се определи дата за нови избори, да се даде една година хоризонт до тях и да се набележат приоритети, по които да има обществен консенсус. Ето какво още каза Кънчо Стойчев пред Дарик:

Политиците, бидейки опоненти, да намерят онзи стоп, онази точка, онази линия, която не се пресича. Да, критикувам опонента, споря с него, оборвам аргументите му, но не минавам в ролята на сатанизатор. Най-добрият пример е Борисов. Три години и половина, та до ден-днешен този човек седне-стане, първо си позволява да употребява думата комунисти. Кои са тези комунисти? Той не знае значението на тази дума, освен факта, че той е бил член на комунистическата партия и е завършил репресивния апарат на комунистическата партия. И този човек, и вие журналистите тук, всички, гражданството, да търпи този човек да се изказва по този начин. Да, той има място в политика, ако престане да лъже и да спекулира. Той отрови политическото. Той има качества, енергия, харизма. Но вместо тези качества, енергия и харизма да отидат в полза на България, те дойдоха по посока на съсипване на политическото и съсипването на България. Да, скъпо ще платим, но най-сетне, след като така или иначе ще платим, да разберем, че незабавно трябва да се направи дали ще го наречем кръгла маса, триъгълна маса.... Ако някои смятат, че терминът кръгла маса е натоварен с 1990 година, да оставим термина, не е важно, но място, където да се проведе не просто и само диалог в обществото, а и да се набележат онези две-три-четири, не много неща, около които всички да се обединим.

Кои са тези неща?

Трябва да се обединим, ако искаме да живеем по-добре, срещу монополите, тоест да искаме демонополизация на страната и съответно контролни органи. Започнахме добре през февруари, трябва да довършим тази работа. Трябва да се обединим по въпроса за съдебната система. Мисля, че няма леви, няма десни, това е въпрос за всички нас. Всеки човек иска да живее в правова държава. Това е третият компонент на нормалното общество, който ние не можахме да изпълним. Защото демокрацията изпълнихме, пазарната икономика криво-ляво, но правова държава не направихме. Тук можем да се обединим. Третото, около което можем да се обединим, много ми се иска да бъде образованието. Коя политическа сила ще седне сама да реформира бездъннната каса здравеопазване, на която за последните десет години бюджетът е увеличен и харчим над три пъти повече. Това трябва да се договори в нашето общество - тези неща да не зависят от ляво или дясно. Трябва да говорим конкретно. Протестиращите не могат да седнат и да разговарят, тъй като те нямат нито говорител, нито някаква организация.

Този процес на сатанизиране го има и от страна на управляващите и парламентарното мнозинство.

Изцяло съм съгласен, че се тръгна по веригата стимул-реакция, доста елементарна. Аз го разбирам психологически. Ако вие три-четири години сте подложени на подслушване, тормоз, скалъпени дела, цепят ти партията, купуват ти депутатите, разцепват други партии. Ужасно нещо. А вие отговаряте с нещо, политик сте. Изискват се свръхкачества от човек, за да не започне да вижда белите мишки по ъглите. Това го разбирам, но това не ги оправдава. Не трябваше да тръгнат по този начин, а обратно - с протегнатата ръка, а нещата, които са нарушения, са към прокуратурата, съд, това са други сфери. Изобщо винаги тръгването по линията на реванш и обучение на противника чрез унижаването му е погрешно. Не че ГЕРБ не го заслужават. Пак не искам да казвам ГЕРБ, защото там са един милион хора, може би, те са най-различни и не може да се говори така. Говоря за Борисов, Цветанов, тази върхушка. Те го заслужават безспорно. Но политиката не е детска игра, където аз ще си отмъстя на приятелчетата. Правилно ли би било заради това, че те сега протестират, да падне правителството? Не би било правилно. Защото това ще зададе същия модел след следващите избори. Трябва да се протестира, но се създава едно самонавиване, че махнем ли ги тези, вече потичат реките с мед и идват едни - откъде идват, ей богу, аз не знам - гении, чисти, непокварени, девствени, умни и способни политици. Да погледнем нашите партньори в Европейския съюз. Предполагам познавате поименно еврокомисарите, това са нашите министри в Европа. Че къде им е талантът и харизмата? И това го е излъчила цяла, обединена Европа. Последният харизматичен политик в Европа, който си спомням, се казва Тони Блеър. Това е големият проблем в Европа, на всички ни. Ние нямаме харизматични общи лидери в момента.

Виждате ли грешка в сегашната власт?

Огромни грешки. Грешката е тази, която си я говорихме през май: едните не разбраха, че са паднали от власт, а другите, че не са спечелили властта. Трети месец минава и не разбират това простичко изречение. Бойко продължава да мисли, че не е паднал от власт, БСП и ДПС продължават да мислят, че са спечелили властта. Никаква власт БСП и ДПС не са спечелили. Просто се получи една патова конфигурация, в която те правилно поеха политическата отговорност, защото другото беше да се върви веднага на избори или пък да се правят някакви широки коалиции, за които няма основание и няма възможност България в момента. Аз съм за широките коалиции принципно, но след чернилката, която Борисов изсипа през тези години, елиминира възможността. Знаете какви усилия положи този човек да ликвидира думата коалиция, да я направи най-мръсната.

Сергей Станишев направи ли грешки според Вас?

Като казвам, че БСП и ДПС не разбраха, че не са спечелили изборите, визирам и лидерите на тези партии, защото това неразбиране преди всичко минава през лидерите им.

Някакъв изход от ситуацията или две-три стъпки, как ги виждате Вие?

Определяне на дата за нови избори задължително. Моята теза е, че не трябва да е сега, веднага, а напролет. Да спорим дали ще са април или юни.... Да кажам, че хоризонтът е година. Една година е минималният период, в която може една програма, нещичко да се реализира. Защото за един месец не може правителството да реализира програма. Годината е хоризонт, в който може да се реализира нещо. За да се успокоят хората, това трябва да се договори. Защото иначе ще получим варненския синдром. Варна избухна, най-протестиращият град, 100 000 души протестираха на улицата, а не излязоха и 50 000 човека да гласуват. И избраха тези, които те свалиха. Това е такова тежко самоубийство. Искаме това да го постигнем в национален мащаб? Ще кажа най-тривиалното - от нас трябва да започнем, от всеки един от нас. Не можеш да вадиш плочките и след 22.00 часа не можеш да си там. Да, през деня можем да викаме, да свирим, да скачаме. Защо? Защото това означава ние да признаем законността. А нали се борим да има закони?. Понеже тези са много лоши за мен, няма закони, докато не ги махнем, няма закони. Как така няма закони? И когато застане който и да е политик, в случая вземам Бойко Борисов, но и Станишев не е защитен и когато се говори пряка лъжа... Не може Борисов да каже „Аз върнах заема". Заемът не е върнат. И всички вестници да напишат „Този лъже", ще престане да лъже.

А властта има ли полезни пиар ходове, които може да използва, за да смекчи общественото недоволство?

Ограничени са, тъй като фигурата на министър-председателя, мисля, че той е почтен човек и професионалист, но той няма големи комуникационни възможности. Виждате, че той е по строгия език, да стане и да разкаже бюджета, но той няма онази харизма, която би могла да увлече в момента и да даде... Проблемът е в чуваемостта, затова трябва да има харизма. Ако нямахме проблем с чуваемостта и беше нормална ситуация, не е необходимо човек да е харизматичен, но в момента са запушени ушите. Той още не се е появил и „у-у-у". Трябва да се каже на хората, че ще има избори, не може да им се казва „Ще видим кога ще са изборите". Трябва да се успокоят хората да се каже „Да, ние няма да управляваме цял мандат, не защото сме лоши и защото вие сте много силни, а защото конфигурацията е такава, че ще управляваме една година". Трябва да им се извинят на колене. Вярвам, че по-разумните хора ще го разберат: „дайте тази дата, подписваме, че е тя, ето го плана, това ще правим, това ще е консенсусът, който постигаме". Но тук трябва и президент да има на място. Трябва президент, който именно да може да направи совалката.

Оттеглянето на тези скандални назначения на областни управители с София, Пловдив, Благоевград, смятате ли, че могат да тушират напрежението?

Най-важното качество на един човек, за да бъде политик, е да има задна скорост. Политикът трябва да демонстрира задна скорост. Костов заради това падна. Той отказа изобщо да използва задна скорост, да дава назад, да маневрира и естествено, се разби. Не на всяка цена, не във всеки един случай. Цялата беля е в пълната неадекватност на изходните условия на задачата на 12 май вечерта. Там е заровено кучето. Едните не признават изборите, а другите смятат, че властта е тяхна.