Средно по 17 500 обаждания за денонощие се приемат на единния номер 112
Средно по 17 500 обаждания за денонощие се приемат на единния номер 112 / снимка: БГНЕС, aрхив

В една четвърт от случаите на спешни повиквания за медицинска помощ не се налага конферентна връзка между екипите на телефон 112 и центровете на „Бърза помощ", според заложените критерии от здравното министерство. Това съобщи в интервю за Дарик директорът на „Националната система 112" Стоян Граматиков. Той поясни, че паралелната връзка с лекарите е честа практика и сега и се прави на базата на зададените критерии за спешност, които изясняват по-скоро в кои случаи не се прави конферентен разговор.

Преди дни пред Дарик една от пациентските организации поиска обажданията за медицинска помощ да се насочват директно към номер 150, за да се избегне забавянето при предаването на сигнала. Очаква се проблемите да бъдат обсъдени на работна среща между експерти на здравното министерство и на МВР, в чиято структура е системата на единния номер 112.

Смъртта на 11-годишния Теди в столично училище преди дни постави отново въпроса за реакцията на спешната медицинска помощ, връщайки стария спор къде има забавяне на сигнала по веригата - в телефон 112 или при идването на линейката. След смъртта на детето и служебният здравен министър проф. Николай Петров призна за проблем, като посочи, че „тази несъвместимост" в работата на телефоните 112 и 150 може да се реши с промяна в софтуера, но това щяло да наложи сериозни инвестиции.

Сякаш не от вчера има директен или индиректен сблъсък между 112 и Бърза помощ, почти във всеки случай, в който се стигне до трагичен край на някой, свързан с оказването на бърза помощ. Само съпротивата срещу единния номер ли ражда напрежение или в България така сме свикнали да си прехвърляме горещия картоф, а накрая да не се решават важни въпроси конструктивно?

За да отговорим на този въпрос, ще ви кажа, че в закона за националната система за спешни повиквания, член 17 казва, че данните от регистъра на спешните повиквания са веществени доказателства. Това означава, че българското законодателство признава данните, които се събират в базата данни на телефон 112 за достоверни. От друга страна, данните, които се в самите центрове за спешна медицинска помощ, не са признати в българското законодателство. И когато говорим за някакви спорове и вие го наричате прехвърляне на топката, е необходимо да погледнем фактите такива, каквито са и тогава да определим кой и как си е свършил работата. В тази връзка, аз мисля, че когато се изяснява даден случай, трябва да се вземат предвид данните, които се намират в системата 112, за да се реши дали в телефон 112 има допусната грешка или службата за спешно реагиране е допуснала някаква грешка.

Сега, може би след този случай, се лансира идеята, когато операторът на 112 установи, че повикването е от медицинско естество, той да включи в конферентен разговор и оператор на телефон 150. Идеята е този директен конферентен разговор с участието на лекари да пести време. Това е анонсирано и от страна на пациентски организации, доколкото знам е коментирано и от средите на здравното министерство. Доколко един подобен вариант съществува и сега технически и това би ли направило работата по-ефективна?

Първо, бих желал да обясня как работим в момента. Имаше подобен дебат преди около година, две - как да осъществяваме конферентни връзки с центровете 112, гражданите и центровете за спешна медицинска помощ. Тогава се взе решение Министерството на здравеопазването да предостави на телефон 112 критерии, на базата на които служителите, приемащи повиквания на телефон 112 да изграждат съответните конферентни връзки към медицинските специалисти, намиращи се на смяна в центровете за спешна медицинска помощ. Ние работим по този начин и много стриктно изпълняваме прилагането на критериите. Ако Министерството на здравеопазването счита, че този подход не дава добри резултати ние сме отворени за комуникация. Впрочем, ние имаме много добро сътрудничество с Министерството на здравеопазването и не виждам никакъв проблем да водим разговори и ако е необходимо да променим начина на взаимодействие между центровете 112 и Центровете за Спешна медицинска помощ.

Технически в момента съществува такава опция?

Техническата възможност за изграждане на конферентни връзки съществува от създаването на системата и тя реално се използва по критериите, които споменах.

Често ли се ползва това като възможност или в само в по-сложни ситуации?

В ¼ от случаите не се налага изграждане на конферентна връзка, говоря за медицинските случаи. По-скоро критериите казват в кои случаи не трябва да се изгражда конферентна връзка. На база статистиката ви казвам тази информация.

Вчера председателят на една от пациентските асоциации - Пламен Таушанов „Българска асоциация за закрила на пациентите" каза, че между 5 и 7 минути е закъснението на информацията между телефон 112 до линията на Спешна помощ. Такова ли е забавянето, което вие бихте отчели и колко време се обработват сигналите. Знам, че всеки случай е много различен, но един сигнал за колко време се обработва и се прехвърля към съответната служба?

Аз не познавам господин Таушанов, но с удоволствие бих се срещнал с него и бих го поканил в център 112 в град София, за да го запозная с работата на телефона, след което той ще бъде напълно убеден, че информацията, която му е предоставена е неточна. Няма такова забавяна от 5 до 7 минути. В момента, в който се приеме сигналът, той се регистрира и се изпраща към съответния спешен център. А системата, която ние използваме, има възможност сигналът да бъде изпратен към спешна помощ още приди да бъде приключен разговорът. Затова, ако господин Таушанов слуша този наш разговор, аз го каня в Център 112 в София, за да го запозная с работата на системата, защото съм убеден, че на него му е поднесена информация, която не отговаря на действителността.

Отдавна се коментира и сме длъжни да сме коректни в този разговор, че проблемът не е толкова в комуникацията, колкото в проблемите на Спешната помощ - недостигът на екипи, дори и тезата на самите лекари е, че половината от обажданията не са за спешна помощ. Това е един проблем, който в средите на лекари се коментира.

Аз съм имал срещи с хора от Спешна медицинска помощ, там действително работят много качествени хора, но не постигат силите им. Те самите казват и знаят, че нормативната база за спешната медицинска помощ в страната е изключително неизчерпателна, а на места дори и противоречива. Например, няма критерии за спешност. Като доказателство за това мога да изтъкна, че едни Центрове за спешна медицинска помощ приемат бъбречната криза за спешно състояние, а други Центрове не приемат бъбречната криза за спешно състояние. Това е поради липсата на ясна регламентация на понятието спешност в медицината. Ако това бъде изчистено и редица други проблеми, които колегите от Спешна помощ поставят, които са тясно свързани с техните преки, ежедневни задължения, които аз няма да коментирам, не съм специалист-медик, за да кажа това. Ако тези неща се изчистят, мисля че нещата ще вървят много по-добре. Но ние сме отворени за комуникация с Министерството на здравеопазването, както го правим от години, за да работим заедно, каквото е необходимо да подобрим качеството на услугата.

Да, такава среща предстои и аз бих се радвала ако от нея излязат и разумни идеи, които да могат да бъдат реално приложени. Но да затворим с по-конкретната тема, свързана с това, че ви търсят много често хора, нуждаещи се от спешна медицинска помощ, имате ли усещането, че проблемите в здравеопазването, които са много сериозни, в такива критични, трагични случаи се прехвърлят на телефон 112 до известна степен незаслужено?

Да, има такъв момент, но по-важното е ние да вземем мерки, за да направим така, че гражданите да са доволни от услугата, когато търсят помощ на телефон 112. Това е по-важно.

Да, да не се стига до такива инциденти. През септември ще станат 5 години откакто единният номер за спешни повиквания работи в цялата страна. Сигурна съм, че обажданията са нараснали в пъти. Не знам за миналата година колко са били или от началото на годината досега?

Не е линейна зависимостта на броя обаждания за единица време, тъй като в началото ние имахме много по-голям брой обаждания, който след това спадна, следствие на нашата кампания за информиране на гражданите за предназначението на телефон 112.

Търсиха ви в началото по всякакви теми?

По всякакви теми, което повиши броя на обажданията. Сега получаваме средно около 17 500 обаждания на денонощие. За 2012 година системата е обработила 6,4 милиона повиквания за цялата година. Имали сме и пикови ситуации, в които сме получавали по 25-26 000 обаждания, но това са единични случаи в годината, това не е практика, не е ежедневие.

В колко от европейските държави работи само единният телефон и са
закрити останалите на спешните служби и в колко работят паралелно?

В Холандия и Румъния няма други телефони. Има редица други държави, в които е направено пренасочване на старите телефонни номера към центровете на 112. В Швеция също няма.

Както при нас, имаше един преходен период?

В момента сме в преходен период.В момента във Франция се подготвя такова нещо. Днес чета в бюлетина на европейската асоциация за спешни номера, че в Милано, Италия старият телефон 118 е пренасочен към телефон 112. Това е пътят към който върви цяла Европа и това е пътят по който трябва да вървим и ние, за да бъдем в крак със съвременните тенденции.

Катастрофи, пожари, хора със спешна нужда от лекарска помощ, убедена съм, че това са най-честите обаждания при вас. Адресатът най-често е полицията или бърза помощ.

Точно така. Няколко са основните служби за спешно реагиране, които имат отношение по реакция на сигнали, свързани с повиквания към телефон 112 - това са полицейските служби, пожарна безопасност и защита на населението, които се обединиха заедно с гражданска защита и извършват и спасителни дейности, също и центровете за спешна медицинска помощ. Системата е свързана и с Изпълнителна агенция „Морска администрация", която има функции по спасяване във водни басейни, също и планинска спасителна служба към БЧК.

Колко са фалшивите сигнали като процент или като съотношение-спряха ли шегаджиите, децата, бомбените заплахи и тези, които питаха даже къде да гласуват на референдума?

Фалшиви повиквания е понятие, което не съществува в правния мир. Аз бих ги нарекъл нерегламентирани. Това са повиквания, свързани с незнанието на хората за какво служи телефон 112 и съответно използването му по предназначение. Те са 60%.

60% и сега продължават да бъдат?

Това е един много добър процент сравнение с останалите европейски държави. Във Великобритания е над 90%.

Да припомним санкциите, ако обаждането е ангажирало и спешни служби. Сумата е сериозна знам.

Когато са ангажирани екипите на службите за спешно реагиране, санкцията може да достигне до 10-20 000 лева. При повторно нарушение тя се удвоява.

Да напомним на гражданите. Но кой решава кое е нерегламентирано, кое не, кое е фалшиво? Ако някой неволно ви обърка като адресат, може ли солено да пострада?

Когато човек неволно е сгрешил, ние не бихме подходили по този начин, защото всеки може да допусне грешка. Но когато това е съзнателно и се случва съзнателно, системно, това вече означава, че човекът е осъзнат нарушител. Той осъзнава нарушението си и трябва да му се потърси съответната отговорност, съгласно закона.

Тази година започва работа по този проект за електронно подаване на авариен сигнал на спешния терлефон при катастрофи, мисля че с новите автомобили е свързано. България е част от общия европейски проект.

Това е част от услугата eGall, за която ще кажа с няколко думи какво представлява. Услугата eCall има за цел да подаде сигнал към телефон 112 при пътно - транспортно произшествие. За тази цел се монтира едно устройство в автомобила, което има сензори, реагиращи на вибрациите при ПТП. Веднага се задейства избиране към телефон112 и се изпраща информация за местонахождението на автомобила и редица други параметри, свързани с превозното средство и със собственика на автомобила. Тази информация постъпва веднага към телефон 112 , като задействаното устройство може да бъде автоматично със сензори или ръчно в автомобила.

Въпросът е кой дава парите, за колко автомобила ще стигне, това ще бъдат ли средства само за апаратурата, която се монтира или за автомобилите, вероятно- според вносителите?

Старите автомобили, които нямат такива устройства, могат да бъдат дооборудвани срещу сумата 50-100 или 200 евро - монтажа и закупуването на такова устройство, което е за сметка на самия собстветник на автомобила, ако той желае да го направи. Но това не е задължително. А държавата е задължена да направи така, че центровете 112 да имат функционалността да приемат тези повиквания. България е част от втора фаза на проекта „ HeERO ", който се финансира 50% от европейската комисия, от страна на България участват 6 партньори, сред които има неправителствени организазции, от държавния сектор и бизнес организации. Очакваната стойност на целия проект е около 700-750 000 евро. Той започна в началото на тази година и трябва да завърши в края на 2014 година. Има за цел пилотно внедряване на услугата в страната.

Говорим си, че като махнем шегаджиите, които по погрешка са ви търсили като бюро справки, трафикът при вас се увеличава.Успява ли системата да поеме този трафик, имате ли нужда от допълнителна инвестиция или от още персонал? Колко души в момента работят при вас?

В момента нямаме нужда от повече персонал. Освен това трафикът, вследствие на нашата кампания за информиране на гражданите за предназначението на телефона, трафикът не се увеличава. Трафикът, напротив, намалява, защото хората все повече знаят за какво служи телефон 112 и не ни търсят за неща, които не са предназначени за телефона.

От Румъния още търсят ли ни?

Това е един проблем, който да обясня, че ако се получи повикване от румънска територия на телефон 112 в България това не е проблем с телефон 112, това е особеност GSM технологията, която не различава административни граници. В публичното пространство се третираха различни тълкувания на този факт, като се обвиняваше телефон 112, че е допускал това. Но телефон 112 не е създал GSM технологията, той е ползвател, както са ползватели и гражданите.

Извън населените места, до какво степен можете да локализирате, примерно, мястото на даден инцидент, ако човек не е в много адекватно състояние и ви се обади от някъде? До къде мобилните оператори ви дават този параметър?

Зависи от архитектурата на съответната телекомуникационна мрежа, която ни предоставя информацията за местоположението на повикващия. Местоположението може да бъде локализирано с точност между 1 км и 35 км, но това зависи от съответния телекомуникационен оператор, защото той определя клетката, каква е гъстотата на клетките, разположение и така нататък. Телефон 112 не определя местоположението на повикващия, а само ползва информацията, която му предоставят телекомуникационните оператори. При нас излиза клетката с очертания на границите на нейното покритие в момента на повикване.