Сейф ал Ислам: Съд за нарушителите на човешките права в Либия!
Сейф ал Ислам: Съд за нарушителите на човешките права в Либия! / netinfo

Синът на либийския лидер полковник Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, обеща публични процеси в родината му срещу всички, които през последните десетилетия са нарушавали правата на човека. Сейф ал Ислам казва в специално интервю за катарската телевизия „Ал Джазира”, че след проверка на всички случаи той самият ще обяви истината за екзекуциите, отвличанията и измъчванията в Либия.

Вижте извадки от интервюто със Сейф ал Ислам ал Кадафи, син на либийския лидер Муамар ал Кадафи, излъчено по телевизия „Ал Джазира” на 10 декември 2006 година.

Критикувахте либийския режим. Говорехте за баща ви, полковник Ал Кадафи, или за режима като цяло?

Казах го ясно в речта си на 20 август, че пред Либия има проблеми и пречки, които й пречат по пътя на промяната и прогреса. С времето това започна да се поправя. Понякога, ние, като общество, трябва да спрем и да прегледаме миналите ни съображения, за да продължим. Ние винаги поддържаме обновяването и развитието. Това е естествено, защото нашият режим е революционен. Революционността е противоположност на реакционността и консерватизма. Не сме консервативен или реакционен режим. Ние сме революционен режим, което значи, че винаги вървим напред.

Но в речта ви се усети суров тон срещу режима, който е оглавен от баща ви?

Това е нещо изключително за Либия. Критиката е извлечена от водача и от самите либийци, и това демонстрира нашата демократична атмосфера, нашата прозрачност и искреността ни. Това, което имаме, е либийският пример, който е единствен в региона. Трудно е да се открие в региона такъв вид критика, която да е изразена публично и на живо по телевизията. Лидерът говори няколко пъти по тези проблеми, искайки решение. Нещо повече, лидерът дори отиде по-далеч от мен – той говореше за нова революция в Либия. Исках реформи, а не нова революция, но водачът беше дори по-краен, искайки революция. Всички либийци осъзнават, че е дошло времето за самоинспекция, за реформи и за преглед на много от политиките, които са приложени в Либия.

Лидерът искаше да изпрати „съобщението”, че промяната в Либия е в ход. Никога вече революционни съдилища, апелативни съдилища, народни съдилища и други подобни. Никога вече тирания и отвличания, никога вече... Всички нарушения са минало и никога няма да се върнат. Сега има върховенство на закона, човешките права са зачетени, стремим се да изградим демокрация в Либия.

Но защо тази много сурова критика срещу режима не се чува от обикновените хора? Само Сейф ал Ислам ал Кадафи ли може да си позволи да каже такива неща?

Наистина, много либийци се страхуват да говорят и в тази ситуация имат необходимост от някой, който да премине „бариерата от страх и лед”. Това е мисията ми. Мисията ми е всички хора да говорят по същия начин като мен. Що се отнася до нарушаването на правата на човека, фондация „Ал Кадафи” издаде апел към асоциацията „Хюмън райтс”, който стана известен като „Призивът на Ал Кадафи”.

Получили сме всички оплаквания за нарушения на човешките права в Либия. Скоро ще затворим това досие и мога да ви гарантирам, че лично ще говоря за това. Може да очаквате изненада, защото искам да говоря искрено за нарушенията в миналото, за екзекуциите, отвличанията и измъчванията... Всички тези нарушения са документирани с телевизионни кадри, като се започне от проблемите през 70-те години на миналия век и се завърши с (убийството на либийския журналист) Диф ал Хазал.

Всичко това стана по време на управлението на лидера Ал Кадафи.

Разбира се. Това се случи. Да. Лидерът каза, че много хора се възползваха от битките на Либия със Запада, със съседите ни и вътре в страната. Някои постигнаха резултати, като използваха като предтекст революцията и защитата на режима, призовавайки, че "нито един глас не трябва да бъде по-силен от звука на битката" и други подобни лозунги. Имаше много нарушения, но, ако питате мен, лидерът не е отговорен за тях. Ще видите това със собствените си очи, както и всички либийци. Бяха извършени престъпления и либийците знаят това.

Ще видите как някой казва: „Аз извърших това престъпление”. „Муамар ал Кадафи ли ти каза да го направиш?” „Не”. „А кой?” „Този и този ми каза да го извърша” или ще каже: "Аз сам го направих." Те ще бъдат изправени пред съда и ще бъдат наказани. Всичко ще бъде документирано и ще има публични процеси. Всичко ще бъде отворено, с пълна прозрачност, с имена, и тогава ще видите дали тези престъпления бяха извършени по заповед на Муамар ал Кадафи или по нечии други.

Много пъти, когато обсъждате реформите в Близкия Изток, говорите за"шокова терапия". Под каква форма ще се случи това в Либия? Казахте, че сте обсъдили това „шокова терапия” с полковник ал-Кадафи.

В миналото лидерът вярваше в"шоковата терапия", но сега, в светлината на неговите мъдрост, опит и възраст, той казва, че реформата трябва да бъде постепенна. По този начин, ако има проблем през някой от етапите, вие можете да го контролирате. От друга страна, "шоковата терапия" е като да паднеш отвисоко. Има начин реформите да бъдат осъществени постепенно, не много бавно, но не и много бързо и под формата на"шокова терапия". Моето поколение вярва в "шоковата терапия", но безусловното е, че всички смятаме, че трябва да има реформа и скок напред.