Разпадът на Ирак е невъзможен
Разпадът на Ирак е невъзможен / netinfo

Жена с експлозиви под дрехите се взриви на 5 юни на оживена улица в Багдад. Това е поредният терористичен атентат, който разтърси иракската столица в последните седмици, които се оказаха най-кървавите от началото на годината.

В същото време южната ни съседка Турция е струпала десетки хиляди войници по границата си Ирак. Анкара мотивира мащабната операция с необходимостта от противодействие на Кюрдската работническа партия.

Какво се случва в Ирак през погледа на висш иракски дипломат. Светослав Иванов разговаря със заместник-министъра на външните работи на Ирак Лабиб Маджид Абауи.

Новините, които идват от Ирак, са преобладаващо лоши. Защо е толкова страшна ситуацията в момента, особено в Багдад?

Средствата за масова информация и вестниците, винаги търсят сензацията и по-интересните новини. Всички новини за убийства, насилие, разрушенията са част от тази същност на медиите. Понякога тези новини имат политически контекст, защото не трябва да забравяме, че някои политически сили, които не се въодушевени от успеха на демокрацията в Ирак и особено от американските успехи в тази насока. Така, за съжаление, медиите не пишат за успехите на Ирак, например в сферата на здравеопазването, образованието, а винаги говорят за насилието в Багдад. Аз признавам, че насилието в Багдад беше много силно, защото терористите насочиха целия си потенциал към столицата. След прилагането на новия план за сигурността в Багдад от 14 февруари вече забелязваме спад в честотата на терористичните актове. Например, статистиката показва, че по-рано в Багдад се избухваха между 35-40 атентата всеки ден. Днес, регистрираме само между 5 и 7 терористични акта.

Въпреки успехите, за които вие говорите, цифрите показват, че май беше най-кървавият месец от началото на годината. Какво ви е необходимо, за да надделеете над насилието?

Имаме нужда от две неща. Първо, терористите бяха изтласкани от столицата към окръг Диала, Мосул и Киркук. В тези окръзи скоро ще бъдат осъществени подобни планове за опазване на сигурността като в Багдад. Фактът, който ни радва е, че много от племената, които бяха на страната на Ал Кайда, сега вече се борят редом с правителството. Това се случва в провинция Ал Анбар, където 70% от територията вече е изчистена от терористи.

Да погледнем към северната част на Ирак. Турция вече струпа десетки хиляди свои войници, които са готови да нахлуят в иракски Кюрдистан. Смятате ли, че е възможно това да стане?

Лично аз не очаквам Турция да ни нападне. Въпреки, че това е възможно. По-скоро мисля, че всяко военно нахлуване в Ирак е грешка. Този проблем не може да бъде решен чрез сила. Ние провеждаме тристранни консултации с Турция и Америка, за да избегнем задълбочаването на проблема. Колкото до струпването на турски войски, аз мисля, че то е свързано с вътрешните проблеми на Турция. Ние желаем от сърце на Анкара да не предприема подобни действия, но в същото време сме принудени да следим ситуацията, за да не се влошава повече.

Смятате ли, че след всичко, което се случи в Ирак от 2003 година насам, национално единство между шиити, сунити и кюрди в една държава е реално постижимо, или Ирак трябва да бъде разделен на три отделни държави?

Не. Разбира се, че националното единство е постижимо. Разпадът на Ирак е невъзможен. Въпреки различията в някои райони на Ирак между шиити и сунити, болшинството от иракчаните са против подобно разделение. Аз мисля, че единството на Ирак ще бъде осъществено и това единство ще бележи победата на демокрацията в моята страна.

Кога един българин ще може да отиде в Ирак и да се разхожда в страната съвсем спокойно без да се страхува за живота си?

Дай Боже, в най-близко бъдеще.