Първият урок на комисията по досиетата протече спокойно
Първият урок на комисията по досиетата протече спокойно / netinfo

Имало ли е опити за политическа намеса в работата на комисията по досиетата, която изпълни вече своята първа задача - да провери 144 кандидати за евродепутати за предстоящите избори. Проверката установи, че шестима от всички 218 кандидати за евродепутати, за тях, за тези шест имена има данни за сътрудничество на бившата Държавна сигурност. За проверката и за работата, която тепърва предстои на тази комисия – разговор с нейния председател Евтим Костадинов.

Обаждаха ли ви се много политици в този иначе кратък срок, в който трябваше да направите тази проверка по закон?

Не зная. Дори си помислих, че сме забравени. Нито един политик не ни се е обаждал и комисията свърши своята работа съвсем спокойно и точно на време, както бяхме обещали.

Дори нямаше такива, които са търсели информация в аванс?

Не, до настоящия момент няма такива нито обаждания по телефона, нито в писмена форма. В крайна сметка цялостната работа, така, както казахме, първият урок на комисията протече съвсем спокойно.

Изпълнихте първата си задача, но за да обясним на слушателите технологията на тази първа проверка, вие сте проверявали онова, което на практика службите са ви подавали като информация за всичките тези 144 лица.

На практика това, което всъщност комисията по закон има като задължение, е да събере всичката информация от всичките ведомства, които са имали касателство с бившите служби на Държавна сигурност и разузнавателните управления на Българската народна армия. В крайна сметка знаете, че поради обективни факти ние нямаме възможност да съхраняваме вече нашата документация, но с темповете на времето това ще стане.

Ние направихме всичко възможно да получим тази информация, т.е. наличната документация за определените лица от списъка, и да издирим допълнителни такива документи, да се срещнем с лица, които имат отношение към службите и да издирим допълнителни такива, и в крайна сметка всеки член от комисията да придобие собственото усещане и безпристрастно да гласува при вземането на решението.

Данните за всеки един от шестимата, чиито имена огласихте, със сигурност са доста различни. Отбелязвахте ли при вашата проверка за какъв тип сътрудничество става въпрос и какво точно се съдържа в архивите на съответните ведомства - досиета, картончета, папки. Знаем, че това са много разнородни по тип документи.

Да, става дума за шест души, които са обявени в интернет страницата, но в крайна сметка става дума за един щатен и за 5 души, които са били секретни сътрудници. С наличната документация, която вече по смисъла на параграф 17 от закона е разсекретена, но по надлежния ред, сами разбирате, има такъв упоменат в закона, и всеки може да се запознае с тази документация.

Имаше ли документи, в чиято автентичност се усъмнихте или такива с огромни бели полета, с големи празноти?

Това, което е залегнало в закона като изискване за необходимите данни за обявяването на дадена личност за съпричастност към службите, всичко е в наличност, всичко, което се изисква, и всеки един от членовете на комисията успя да получи усещане, т.е. визуалната представа, наличната документация, и в крайна сметка по съвест да гласува за това решение, което е обявено в медийното пространство. Така че това, което е налично, е достатъчно дадена личност съгласно закона да бъде обявена за съпричастност към органите.

Но от думите ви не стана ясно дали пък сте забелязали големи липси в нечии документи и папки.

Да, днес на пресконференцията казахме, че през годините 1990-91 г. със съответните заповеди и със съответните протоколи към заповедите и определените комисии за това време са унищожени работните дела, но това, което изисква законът…

Което доказва.

... е в наличност.

Смятате ли за удачна идеята на един от вашите колеги в комисията, изразена и пред медиите, към вашия орган да се създаде една специална лаборатория, където да се прави проверка за автентичността на документите, защото не е тайна, че и в обществото има огромни съмнения към онова, което е запазено?

Аз споделям това, което е казал колегата като член на комисията, но аз лично повечето давам отношение към съдържанието на тези документи. В крайна сметка по един или по друг начин вероятно носителите може и да са били подменени, но важното е съдържанието и именно аз затова пледирах и пред своите колеги, членове на комисията, да направим всичко възможно там, където примерно има и малко съмнение, да го отстраним.

В смисъл, ако е необходимо, и да потърсим примерно съответния оперативен работник или пък съответното лице, за което става дума, да се проведе индивидуален разговор. Това законът като възможност го дава и в крайна сметка ние по този начин да придобием до безкрайност усещането си за дадената личност. Така че лично аз мисля, че не е толкова от значение дали този документ е примерно с по-нова или по-стара хартия. Важното е да отговаря на истината и на съдържанието в него.

Безспорно и автентичността наистина е важна. Първият ви изпит, както сам го определихте при избора ви, вече е зад гърба ви, тази проверка на кандидатите за евродепутати. Сега накъде насочвате вниманието си като изключим една проверка, която по закон ви предстои - кандидатите за генерален директор на държавното радио, които сега трябва да проверите. Но отвъд тази една проверка, с какво се захващате?

Да, вече сме уведомени с писмо за проверка за кандидатите за директор на националното радио, но аз споделих, че има една малка техническа подробност, очаквам тя да бъде отстранена. Даже не е тайна, ще споделя. Законът изисква за проверката на тези лица да има и писмено съгласие от тяхна страна. Уведомен е съответният орган и сме уведомени, че ще ги получим тези писмени съгласия от страна на кандидатите за директори на националното радио. И ние в кратко време придържайки се стриктно към закона, ще направим това.

Но аз искам тук да подчертая, че ние едновременно с това започваме и работата си по задължената ни по закон проверка по чл. 3, като респективно ще изпратим писмата до председателя на Народното събрание и до президентството, с което ще изискваме списъците на всички примерно народни представители от 1991 година до настоящия момент, както и съответните началници до йерархията, която е упомената в закона.

Същото това ще важи и за президентството. След като получим тези списъци, ние естествено ще подходим по каналия ред, вменен в закона, т.е. ще отпратим писмата и ще получим необходимата документация. И отново започва разглеждането, четенето, срещите, ако се налагат такива, с оперативни бивши работници, примерно други лица. И в крайна сметка това ще направим не отзад напред от 1991 година, а от настоящата 2007 година към 1991 година.

Това е важно, че се започва от днешния ден и вървим назад в годините. Документите на комисията "Андреев" така или иначе ще ви бъдат предадени в момента, в който разполагате със сграда. Но аз си спомням, че тази комисия успя да отхвърли една значителна част от проверката и на депутатите, и на членовете на правителствата, и на хора, заемали постове в изпълнителната власт и висшата администрация като шефове на агенции. Стигна се до магистратите, когато законът беше отменен и комисията закрита. Не е ли по-добре оттам докъдето те са спрели вие да започнете или вече планът ви е ясен?

Аз не възразявам това, което вие подсказвате. Ще се придържаме точно и стриктно към закона. И естествено, както виждате, това пък в закона не е изрично подчертано и ние ще направим така, че да осведомим обществеността с настоящите, така, публични фигури, които заемат публични дейности в публичното пространство. В крайна сметка според мен това е по-важното за настоящето, респективно вероятно ще възникнат и въпросите и за проверката на кандидатите за общински съветници, за...

Кметове.

...за местните избори, които са в есента на 2007 година. Така че тази година ще бъде, така, според мен в едно интензивно темпо на работа. Като имате в предвид, че и усилията ни са съсредоточени в изготвянето на правилника. Стремим се да спазим и законовия срок. И най-вече усилията са ни съсредоточени в търсенето и в намирането на подходящата сграда, база, в която да се настани и да работи комисията.

Без работа няма да останете, но пък без сграда трудно ще си я вършите. Има ли някакво развитие по този въпрос? Вие нещо харесахте ли си? Имахте среща с премиера и министъра на регионалното развитие. Някаква оферта от правителството вече дойде ли, различна от тази в Банкя?

Да, има няколко направени на места от членове на комисията огледи на сгради. Изпратени са писмата до министър-председателя и до министъра на регионалното развитие за нашето желание за сграда и особено за временно устройване в настоящия момент. Получили сме уверението, че в най-скоро време ще бъде разгледано това наше писмо и ще се съдейства активно за по-бързото ни устройване, като и сами разбирате, че ще са необходими и финансови средства за подготвянето на тази база съответно за изискванията, като за един централизиран, специализиран архив.