Приятел на България ръководи Европейския фонд за демокрация
Приятел на България ръководи Европейския фонд за демокрация / снимкa: БГНЕС, архив
Приятел на България ръководи Европейския фонд за демокрация
61605
Приятел на България ръководи Европейския фонд за демокрация
  • Приятел на България ръководи Европейския фонд за демокрация

Заместник-министърът на външните работи на Полша Йежи Помяновски ръководи Европейския фонд за демокрация. Той владее български, защото е прекарал в България доста ученически ваканции. В годините на СИВ майка му работела в България и той редовно я посещавал. "Много обичам България", признава високопоставеният полски дипломат, който не без гордост разкрива и още една интересна връзка - понеже от години се занимава с айкидо, през 1986 г. неговите български приятели го поканили да дойде, за да се сложи началото на този спорт и в България.

От него сега се очаква да сложи и още едно начало - със значително по-амбициозни цели и мащаби: от 9 януари той е изпълнителен директор на новосъздадения Европейски фонд за демокрация. Целта му е да стимулира усвояването на средства и развитието на демокрацията в съседните на Европейския съюз държави. Интервю на Биляна Михайлова специално за Дарик:

Какво ви свързва с България?

Много обичам България, много време съм прекарал в България - като млад. Не съм учил в България - само пристигах за ваканциите, майка ми работеше там. Затова през лятото и през зимата по два-три месеца съм живял в България.

Кога ви е било полезно знаенето на български език, има ли такъв случай?

При обсъждането на въпросите на Балканите, с които полската външна политика се занимава много. Аз работя в министерството от 90-те години. Имах срещи с различни хора от Балканите - македонци и други. И това, че говоря български, полски и руски, ми даде възможност да разбера какво правят те. Българският много лесно дава възможност да се разберат всички югославски езици.

Понеже това е донякъде екзотично умение - знаенето на български, при заемането на пост като вашия колко работа вършат по-неочакваните умения - като например вашата страст към спорта айкидо?

О, спортната ми страст - тук има много интересна връзка с България. Аз се занимавам с японската борба айкидо и през 1986 година моите български приятели ме поканиха да дойда и да сложим началото на айкидото в България. Всички хора, които правят айкидо в България от 25 години насам, знаят, че началото на айкидо в България е сложено от полските инструктори. Това е спорт, айкидо е хоби - затова директна връзка трудно може да се намери. Но недиректно е много лесно да се казва, че стратегия като в айкидо - стратегията да не се съпротивяваш, а да направиш така, че агресията на твоя противник да излезе, да изчезне - това е много полезно в живота.

Да поговорим за фонда - на него се възлагат големи надежди. Той е съвсем млад - ръководите го само от месец, но какво можем да очакваме в по-скоро бъдеще?

Фондът за демокрация е нова институция, която ЕС взе решението да направи. В настоящия момент аз съм зам.-министър в Полша и ще идвам в Брюксел през май-юни. В настоящия момент сега ние сме в момента, в който трябва да направим тази институция, да направим всички процедури и затова моментът е много важен. Но фондът няма да прави „грантове" засега, ще ги прави след 3-4 месеца. Сега се подготвя да дава пари, но няма да дава пари сега.

А на вас като негов директор с какво ви се иска да започнете, след като структурата вече е факт?

Това е много важно да се разбере - защо ЕС и страните членки са взели решението да направят фонда. Европейските пари са много трудни за хората, които се занимават с демокрация в своите страни - апликацията, регистрацията на организациите - това всичко са бариери, които хората в Сирия, Египет или Беларус много трудно преодоляват. Затова искаме да направим институция, която е по-малко бюрократична, по-бърза и също така - дава пари там, където европейските пари не могат да бъда дадени - например на т.нар. „нерегистрирани групи" и на отделни личности. И това нещо ново, нещо, което дава повече гъвкавост. И заедно рискуваме, като това, че рискуваме, също е записано в нашия статут. Искам да направя институция, която има експертиза и има познания да прави риска горе-долу стабилен.

България е сред държавите, които са обещали, че ще помагат на Фонда. Какво е направила досега?

Да, много помага. България и Полша заедно повлияха много на политическия процес за взимането на решението да се направи Фондът. Министър Шикорски и министър Младенов на срещите си и на срещите с лейди Аштън по време на Съветите на министрите на външните работи в Брюксел, там в последните две години те заедно са направили много да ускорят процеса за създаването на Фонда. Това сътрудничество беше много важна. Също - България дава пари - 200 000 евро. Това е много важно, защото например Германия няма да дава. Чакаме. Аз се надявам, че ще даде, но досега не е дала. Затова Полша и България са две страни, които са имали голямо влияние за създаването на Фонда.