Овчаров: В ГЕРБ да се държат като  мъже и да кажат  „Да, загубихме”
Овчаров: В ГЕРБ да се държат като мъже и да кажат „Да, загубихме” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Следващото българско правителство ще реши въпроса за проекта „Белене" - това заяви пред Дарик депута0т от левицата и бивш енергиен министър Румен Овчаров. В интервю за предаването „МеждУредие" Овчаров подчерта, че за първи път от началото на прехода вчера българите са гласували позитивно - „за" това нещо да бъде изградено, а не са гласували против и наказателно, както обикновено ставало през последните 20 години. Ето какво каза Овчаров пред Дарик:

Може ли да бъде доволна партията, която инициира референдума, от факта, че 20-те процента активност бяха едва преминати? На ръба беше изобщо този въпрос, за който вчера бяха питани българите, да стигне в Народното събрание. Оказа се, че все пак ще влезе в парламента.

Е, то това едва ли е и толкова важно. Важното е, че тези българите, които смятат, че този въпрос е важен за страната, излязоха, гласуваха и подкрепиха развитието на ядрената енергетиката и в частност нова ядрена централа в Белене. Но доволен... Аз казах - програмата минимум е не само изпълнена, тя е преизпълнена. Програмата максимум беше да гласуват 4,3 млн. души, но за всеки нормален човек беше ясно, че няма как да се случи. Но аз съм изключително благодарен и на тези 20 процента, които излязоха и гласуваха, въпреки тежките манипулации и целенасочената кампанията, която се водеше през последната година: „няма нужда да излизате", „ то все едно няма да стане нищо", „4 млн. не могат да се съберат". После всички опити да бъде компрометиран проектът - две парламентарни комисии, създадени само и само да бъде извадена не истината, а всичката лъжа около проекта, за да бъде той омаскарен, ключовите хора, които се занимават, да бъдат също така от горе до долу омазани, комисии на Яне Янев и всякакви други герои, които знаем каква роля изпълняват в българския политически живот. Но в интерес на истината най-некоректно и най-нечестно беше поведението на част от така наречените сини, които изпразнени от сериозни аргументи, просто спекулираха на базата на елементарните страхове на хората - в Белене имало някакви разломи; някакви земетресения, които съществуват за съжаление само в техните глави; отпадъци; не била безопасна централата; била стар москвич, който едва ли не утре ще гръмне. И като попиташ как така пък подкрепят Козлодуй, който пък е предишно поколение в сравнение с „Белене", просто няма отговор. Но разбирате ли, нормално е хората да се страхуват, нормално е човек след авария като във Фукушима да бъде притеснен, когато няма достатъчно информация. Но когато на един политик единственият му аргумент е само в страха на хората... Аз съм го казвал и друг път, има един американски математик Норберт Винер, който е нобелов лауреат, баща на кибернетиката, който казва, че липсата на информация е в дъното на всички емоции.

Големият въпрос е „А сега накъде?". Какво ще се случи в парламента? Този общ въпрос, по който гласувахме вчера, ли ще бъде обсъден, пък и всички очакват, че ГЕРБ ще събират гласове срещу положителния отговор на онази част от българите, които гласуваха.

ГЕРБ и Бойко Борисов нееднократно са демонстрирали абсолютното незачитане на гласа и мнението на българските граждани. Нищо чудно да го направят отново. Но в крайна сметка българинът си каза мнението и го каза достатъчно категорично - 60:40. В София с 10% разлика на привърженици и противници на ядрената енергетика. Като знаем центърът на кои политически сили е в София... В самата Банкя пък паритет между едните и другите. Свищов, който се смяташе за уж крепост на противниците на ядрената енергетика, също подкрепя ядрената енергетика. И това след, пак повтарям, това след една целенасочена мръсна кампания, каквато аз просто не съм си мислел, че може да бъде провеждана в България. Това правителство няма да реши въпроса. Бойко Борисов, правейки гаф след гаф, се вкара в поредното приключение, тъй като не ми е много ясно какво ще каже на американските инвеститори, които чакаха референдумът да приключи и на които беше обещал, че след приключването на референдума започва изграждането на „Белене".

Бойко Борисов каза вчера, че темата се затваря така или иначе зачерква се тази тема дори само с това, че Станишев е предложил въпроса за референдума.

Е, то Бойко Борисов просто си приказва човекът. Някой слуша ли го вече? Аз бих им предложил на всичките тези големи бабаити да вземат, като слушам и Дянков с какво се занимава, и Цветан Цветанов, да си поизбършат сополките, да си вържат гащичките и да се държат като мъже. Не е сериозно български политици тогава, когато губят нещо, да не могат да излязат и честно да кажат: да, загубихме, очевидно направихме грешка тук, тук и тук, коригираме се. А то не било загуба, всъщност било победа. Дянков няма проблеми в ГЕРБ, но пък сега дискутира проблемите в БСП и той, големият партиен строител вече след като се справи с българската икономика, тръгна да се справя с българската политическа конюнктура.

Казахте, че това правителство няма да реши въпроса. Заявка ли е това следващото правителство, ако в него участник е БСП, да реши въпроса?

Аз съм почти убеден, че ще бъде точно така. Ние предизвикахме този референдум, българските граждани подкрепиха идеята за развитие на българската ядрена енергетика, така че не виждам причина да се отказваме, след като вече сме отбелязали и много важен гол в този мач, ако мога така да го нарека.

В чисто партиен план трябва ли БСП да е доволна от това, което успя да събере - общата подкрепа е малко над подписите, събрани за иницииране на допитването. Очаквахте ли вие лично по-сериозна подкрепа от страна на ДПС? В Кърджали е най-ниският процент гласували.

Не бих спекулирал на базата на процентите на ДПС. Нека да видим внимателните анализи. Защото има логика и в това, което казват колегите от ДПС - за надписаните списъци и то главно в Кърджали, където са дописани почти 100 000 човека. Така че не бих спекулирал на тази тема, но пък, от друга страна, е много важен този резултат. Ако ДПС не са гласували, ако ромите не са гласували, ако 830 000 са надписани гласовете, то процентът на реално гласувалите българи може да се окаже значително по-висок.

Сам казахте ромите. Не е ли парадоксално, че един такъв проект като „Белене", около който се изговори за милиони, милиарди лева, евро като интереси и инвестиции, оказа се прекалено нисък залог и този път, може би с малко изключение, не видяхме тази търговия с гласове.

Не знам как си я представяте търговията с гласове и кой щеше да тръгне според вас да тръгне да раздава.

В изборен ден има много повече сигнали, вчера си беше направо спокойно.

И слава богу. Виждате, че няма и други сигнали за фалшификация. Макар че си имаше, но в по-малка степен, а не както друг път.

Не, защото мнозина вчера разсъждаваха, дали партиите нямат пари към днешна дата или си ги пазят за изборите през лятото някои от партиите.

Сигурно е вярно и едното, и другото.

Тепърва ще следим това, което ще се случва с дебата по този въпрос в Народното събрание.

Искам още нещо да кажа. На него като че ли се обръща най-малко внимание. Това е първият вот след промените през 1989 година, на който българите гласуваха за нещо „за", за нещо положително, за нещо да се изгражда в България. Защото ние обикновено гласуваме против - против този, против онзи, против онези.

Наказателно, да.

А сега за първи път гласуваме позитивно. И това според мен е много важна характеристика на вчерашния вот. И не бива да я пренебрегваме точно нея.

Разбрах ви. Ще видим обаче депутатите, които са представителна извадка на народа и представляват определен брой български избиратели...

Не, не е така, не е представителна извадка, недейте.

...какво ще решат в Народното събрание.

Те козируват и с „не" гласуват.