Отглеждат анаконда, диво прасе и муфлони като домашни любимци
Отглеждат анаконда, диво прасе и муфлони като домашни любимци / martinteschner

От началото на март започна регистрацията на диви животни, които се отглеждат в домашни условия. Тя ще продължи до края на годината. След това експерти на министерството на околната среда и водите ще започнат проверка как се отглеждат регистрираните животни.

Към момента кампанията по регистрация не е много популярна, разказа за Дарик Руслан Сербезов от министерството на екологията. Анаконда, дива свиня, сърни, елени, са някои от животните, обявени пред министерството.

Регистрирана е зелена анаконда. Това животно е най-голямото влечуго, така да се каже, най-голямата змия, която понякога достига до 11 метра. Тя се храни със доста големи други животни като елени, тапири в зависимост от големината на влечугото. Може да напада дори ягуари и пуми, което се е случвало.

Колко е голям регистрираният екземпляр?

Аз не съм го видял колко е голям. Регистриран е в Пловдив. Друго интересно животно е кафявият базеликс. Това е влечуго, което прилича на гущер и бяга върху водата. То е много интересно. Защо може да бяга по водата? Тъй като скоростта, с която движи краката си е много голяма - прави 20-30 крачки в секунда и така докато потъне единият крак, другият вече е стъпил върху водата, а тъй като има и голяма повърхност на ходилото и дълги пръсти, това му дава възможност да тича по водата. Друго регистрирано животно, което и малко опасно, е каймановата костенурка. Опасността е, че тя е доста агресивна и тази агресивност трябва да се има предвид от хората, отглеждащи животното. Челюстите й са завити една към друга, което дава възможност когато човек е разсеян, да бъде наранен. Даже има случаи на раняване на ръка, китка, изобщо зависи от големината на екземпляри.

А какви други видове са регистрирани?

Някои ловни видове са регистрирани - муфлони, лопатари, които са характерни за нашата природа. Хубаво е да бъдат регистрирани, защото те не могат да бъдат изнасяни от природата и ако имат съответното разрешение и фактури за покупка, това означава, че това животно не е дошло от природата. Така че по този начин ловните видове и стопанствата няма да бъдат ощетявани. Друг вид от списъка е японският пъдпъдък. Това е малко животно с тегло от 100 до 300 грама, красиво. Други регистрирани видове са фазани, диви прасета, сърни. Разнообразна е палитрата на видовете животни.

А някой интересен случай?

Има един интересен случай - червенобузи костенурки се отглеждат в Шуменско. Няма да кажа къде точно, тъй като там тече проверка. Заедно с тази червенобуза костенурка се отглеждат и защитени видове, което е забранено. Интересното, което забелязах, е, че самата червенобуза костенурка е доста по-агресивна от нашите видове. Освен че е голям конкурент за храната, за местообитанието, и в поведението й се наблюдава агресивност. Там няма площадка за почивка, но на едни камъни има нещо подобно, където могат да почиват костенурките. Една от костенурките - блатна костенурка, наш вид - беше се настанила и червенобузата костенурка отиде, избута я и се настани да почива. До такава степен имаме проблем с червенобузите костенурки, че тяхната агресивност директно се наблюдава върху нашия вид. Така че имаме голям проблем с тези червенобузи костенурки, които бяха пуснати от собственици, които не искат повече да ги гледат. И те изместват практически вида и с тази регистрация ще подпомогне за мерки, за да може инвазивните видове малко или много все по-малко да постъпват в природата.

А разполагате ли с профил на собствениците или още не знаете какви хора отглеждат такива диви или екзотични животни.

Засега имаме два профила. Едните са хора, които обичат животните и ги гледат в двора си. Другите са колекционери, които искат да имат тази животни. Например в Пловдив имаме колекционер, който е събрал змии и други влечуги.

При вас няма такива диви животни, които са и по-агресивни - вълци, лисици...

Засега все още не сме намерили. Сигурно ще има, ще видим. Все още процесът по регистрацията е в началото.