Оставете лихвите да се диктуват от пазара, поиска Венцислав Димитров
Оставете лихвите да се диктуват от пазара, поиска Венцислав Димитров / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Йовка Йовчева с икономиста Венцислав Димитров
50328
Интервю на Йовка Йовчева с икономиста Венцислав Димитров
  • Интервю на Йовка Йовчева с икономиста Венцислав Димитров

Българската икономика е в депресия, констатацията е на икономиста Венцислав Димитров. По думите му бюджетната дисциплина е важна, но тя е контрапродуктивна за икономическия растеж и колкото по-строга е бюджетната дисциплина, толкова по-малък е растежът на икономиката. Димитров е категоричен, че лихвите по банкови кредити трябва да бъдат оставени да се определят от пазара. Ето какво още каза Димитров пред Дарик:

Излязоха данни за инфлацията, мисля, че за януари към януари, че инфлацията е твърде ниска, което говори твърде зле за фазата на икономическия цикъл, в която се намираме. Това показва, че пълзим по дъното на депресията, защото България е една от страните, може би държавата в ЕС с най-ниски нива на цените и при един нормален растеж нашата инфлация трябва да е по-висока от средната за Европейския съюз. Това, което ни показват данните, сочи, че страната се намира в депресия, което е неприятно.

За излизане от кризата.... Ние искахме да излизаме от кризата още през 2009-а, 2010-а година, обаче стана така, че кризата се повтори или се удължи за европейските страни и това неминуемо се отразява върху нас. За съжаление българската икономика не може да получава някакви сериозни стимули от гледна точка на увеличаване на бюджетния дефицит или чужди инвестиции - нещо, което имахме в предишните десет години и което мога да кажа, че перспективата не е много светла, тоест кризата продължава. Дано да излезем догодина, ама може и да се случи тази депресия да продължи, което е неприятно.

Всичко това доказателство ли е, че само със строга бюджетна дисциплина нещата не вървят?

По принцип да. Бюджетната дисциплина си е за бюджета. Бюджетната дисциплина е за финансовата стабилност, за стабилността на паричната единица, но бюджетната дисциплина е контрапродуктивна спрямо икономическия растеж. Колкото по-строга бюджетна дисциплина, толкова по-малък икономически растеж. Това трябва да се знае. Никой не си мисли, че като имаме строга бюджетна дисциплина, това ще стимулира растежа, даже наопаки.

Какъв обаче е разумният баланс, от една страна, да не залитаме и да попадаме в черния списък на Брюксел, но от друга страна, пък да живне икономиката?

Разумният баланс е държавата да си гледа своите задължения, да не се бърка много-много на частния бизнес и да не му пречи. Тя с какво му пречи? Ами пречи му през последните години на това правителство, тоест всичките години, тези три години, които вече наближават, че тя не може за осъществи разплащанията спрямо частния бизнес, което да отпуши вътрешните разплащания между фирмите в държавата и да се отхлаби този натиск върху икономически слабите субекти и фирми да не фалират.

Все повече икономически субекти остават в миналото, закриват се много фирми.

Да, за съжаление е така. И аз гледам, че правителството се чуди какво да прави и сега си е вменило като задължение да понижава лихвените проценти, което е пълна глупост от гледна точка на икономическата реалност. Оставете лихвените проценти да се налагат такива, каквито се диктуват от пазара, другото всичко е кауза пердута.

Има ли някакво рационално основание опитът на властта да се намеси в лихвената политика?

Не, няма такова. Те казват защо, искаме да помогнем на хората. Ами искат да помогнат... напротив, на закъсалите фирми. Какво да правят закъсалите фирми? Да не фалират, ако може. Балансът нормално е такъв, че населението има пари, а фирмите имат задължения. Те искат да ударят по населението, след като му удариха по доходите, удариха по заплатите, удариха по пенсиите и сега искат да ударят по лихвните доходи, за да могат някои фирми да се измъкнат сухи от кризата според мен. Това е удар срещу населението. И ако наистина има някакъв успех, който ще бъде „успех", той ще се прояви като по-нататъшно намаляване на потреблението. Знаете, че свиването на вътрешното потребление е един от основните причинители на кризата.

Тоест това би довело до спад на лихвите от депозити на хората от сметките им в банките?

Да.

Така би ударило косвено потреблението?

Да. И сега Бойко Борисов казва тези хора защо не инвестират? Ами Бойко Борисов не е икономист и не знае, че по цял свят е така, хората си държат парите в банките, банките дават парите на фирмите и фирмите ги инвестират и не всеки човек може да инвестира. Един на сто може да е умен, може да е способен да рискува, другите не са способни. Във всички страни е така. И той кара хората да си извадят парите от банката и да ги дават. На кой да ги дават? На мошениците... Може би на мошениците около правителството, които искат да вземат тези пари? Знаете колко пъти в най-новата българска история се случи така, че парите на хората бяха приватизирани или от кредитни милионери, или от пирамиди и така нататък. Сега кой трябва да ги вземе? Някой да тръгне по улицата и да върви? Те банките са за това - да дават сигурност на влоговете на населението. Виждате, че пенсионната система не работи, тези допълнителни и други разни... втори и трети стълб и те не работят и единственият шанс на хората да имат някаква сигурност е да се спасяват сами, тоест да си спестяват парите и то къде? В банките да имат някаква сигурност.

Все пак не виждате ли някаква сигурност в опита поне според някои финансисти да се наложи по-прозрачна схема при лихвообразуването, там да се пипне регламентацията?

Не става това нещо, пазарът си определя каква е лихвата. Не може правителството, Бойко Борисов и Симеон Дянков да определят какви да са лихвите. Питайте всеки банкер и ще ви го каже същото. Те стоят на масата на преговорите да не счупят хатъра на правителството, но не може Бойко Борисов да гледа в небето и да каже лихвите са високи, дайте да ги понижим. Ами той може много просто да ги понижи, като повиши доверието към българската икономика, към българския пазар, към българското правителство, лихвите автоматически ще паднат от това, той прави нещо друго. Опитва се да натиска банките да понижават лихвите, защото той не може да се справи очевидно с икономиката, вече три години минаха и видя, че това нещо, на което те са заложили, не дава... Вярно, че тук има и други причини - липсата на чужди инвестиции, за което вината едва ли е изцяло негова, но сега какво да се прави, хванал се е на хорото, трябва да управлява държавата.

Финансовият екип на НДСВ предупреди, че кабинетът е в ликвидна криза, че фискалният резерв е бил с повече от милиард лева под санитарния минимум миналата седмица - това са коментари, свързани и със средствата от Сребърния фонд и неговото използване, та тяхното твърдение е, че се намираме в ситуацията на Виденов, когато са били изгребани всички правителствени резерви. Вие имате ли опасения в тази посока?

Въобще не е така. Че намалява фискалният резерв, намалява. Но той затова е фискален резерв, за да бъде използван в тежки години като тези кризисни години, за какво го трупаме иначе, нали за това трябва да имаме фискален резерв - когато ни е необходимо, да се използва. Вярно, че колкото по-малко се използва, толкова по-добре, но ситуацията е доста тежка. При Виденов се бяха натрупали много други проблеми, при Виденов банката пряко финансираше разходите на правителството, при Виденов 60-70 процента от разходите отиваха да покриват лихвите на заемите на правителството към БНБ, така че ситуацията е коренно различна. Няма опасност от хиперинфлация. Вярно, че бордът се крепи на фискалния резерв, но дай си боже, след една две години ще излезем от тази криза и той пак да започне да се натрупва лека-полека.

Не Ви смущава това, че се ползват пари дори от Сребърния фонд?

От Сребърния фонд абсурд да се използват пари. Това ме смущава, естествено. Това ме смущава, че ако иска Дянков да си финансира неговите разходи от Сребърния фонд, това също е пълна глупост и пълно недомислие. Сребърният фонд - вика - дай ще го използваме тук, едва ли не дайте да стимулираме предприятията, като хвърлим Сребърния фонд на борсата и той да започне да изкупува акции на предприятията. Затова е Сребърният фонд, за да има някаква сигурност за хората, които се пенсионират, защото иначе парите, като се похарчат, каква ще е тази сигурност. Затова трябва да се инвестират много внимателно. Вярно, хубаво е в лихвоносони инструменти, обаче, като няма такива, поне да се защитават. А не примерно, тури ги в акции, акциите да паднат с 50 процента и се оказва, че Сребърният от един път паднал наполовина.

Според НДСВ кабинетът най-вероятно смята да плаща с част от тези пари дълга, чийто падеж е в началото на следващата годна, но така или иначе....

Дори това да стане, по-добре отколкото да се използва за други работи, но мисля, че би трябвало да се помисли дългът да се рефинансира от външния пазар. Ако не може от външния пазар, ако е много скъпо, да пуснат облигации, ако ги пуснат при достатъчно високи лихви, пак няма да е същото, ако лихвите се плащат на чужди инвеститори, а ако лихвите остават в България, ще е доста по-добре, отколкото ако отиват навън. Така че да се направи една вътрешна емисия на държавни облигации с достатъчно малки деноминации или да се измислят такива инструменти, при които хората да отклонят част от лихвите и да отидат в облигации на правителството, които са сигурни от гледна точка на това, че ще бъдат изплатени и хората да държат лихвите в България, а не да отиват в чужбина, както е сега.