Нанси Макълдауни: Изборите са същината на демокрацията
Нанси Макълдауни: Изборите са същината на демокрацията / cнимкa: Sofia Photo Agency
Нанси Макълдауни: Като деца рецитирахме части от Декларацията на независимостта
20933
Нанси Макълдауни: Като деца рецитирахме части от Декларацията на независимостта
  • Нанси Макълдауни: Като деца рецитирахме части от Декларацията на независимостта

Американският посланик в България Нанси Макълдауни си заминава предсрочно, защото получава служебно повишение в Държавния департамент. Тя става първи заместник помощник държавен секретар в бюрото по европейските и евразийските въпроси. Макълдауни ще остане в София до края на лятото. Все още в качеството си на посланик на САЩ в България, в Деня на независимостта, който Америка отбелязва като национален празник, Нанси Макълдауни - гост в предаването „Седмицата" на Дарик.

Ваше превъзходителство, имахте много кратък престой у нас. Кой е най-големият ви успех за краткото време в България като посланик на САЩ?

За мен беше изключително удоволствие и голяма чест да бъда посланик тук, в тази чудесна страна. Но Вие сте прав - една година е много кратък период от време. Тъжно ми е, че напускам страната, но се радвам, че ще имам възможността да продължа да работя с България на следващото си назначение. По време на мандата си тук съм работила за задълбочаване на стратегическото партньорство между нашите две страни и се надявам, че след известно време хората ще погледнат назад и ще си кажат, че това е било едно продуктивно време и че сме започнали процес, който е направил нашето партньорство още по-дълбоко във важни направления.

Днес е националният празник на САЩ. Ще се ограничат ли тържествата по повод празника заради финансовата криза?

За мен е удоволствие, че имам възможността да говоря с Вас за рождения ден на Америка. Знаете, че това е много специален ден за нас и хората в цялата страна, в малките градчета и в големите градове, празнуват 4-ти юли като организират различни чествания. Но те празнуват също така и като си дават сметка какво означава да си американец и какво точно представлява Америка. Спомням си, че като деца ние рецитирахме част от Декларацията на независимостта -  частта, в която се казва, „че всички хора са създадени равни и имат равни права" както и че „правителствата управляват със съгласието на народа". Това са нещата, които изпълват нашите умове и нашите сърца, когато празнуваме 4-ти юли, и това са принципите, които са в основата на партньорството между САЩ и България. Разбира се, сега ние празнуваме в обстановка на икономически ограничения и криза и съответно нашите празненства се провеждат съобразно настоящите условия.

Какво ще кажете за американската администрация, кои са най-съществените ограничения в бюджета поради финансовата криза?

Президентът Обама провежда политика в две направления. Първо, той се фокусира върху това, което ние наричаме „мерки за стимулиране", чиято цел е да се насочат средства към икономиката, за да се създадат работни места и да се стимулира икономическият растеж. Но той предложи и един бюджет, който предвижда ограничаване на разходите в размер на 17 млрд. долара, което наистина е едно голямо съкращение.  

Очаквате ли трудни времена за България, породени от финансовата криза?

Трудно е да се гадае и да се правят прогнози какво ще се случи в бъдеще, но това, което мога да кажа със сигурност е, че и САЩ и България ще излязат от тази икономическа криза. Въпросът е дали ние ще излезем по-силни и по-умни от кризата, дали ще сме научили уроците, които тя ни е дала, и дали ще работим по-ефективно и по-иновативно, така че когато излезем от кризата да сме в позиция да се възползваме от възможностите, които тя ни е предоставила.

Какво е реалното състояние на американските инвестиции в България - повече или по-малко са?

Американските компании винаги са считали България за много привлекателно място за инвестиции. През 2008 г. нашите двустранни търговски отношения възлизат на стойност почти 1 млрд. долара, американските преки инвестиции в тази страна са почти 6 млрд. долара. Ние сме най-големия директен чуждестранен инвеститор в България и според всичките ни инвестиции, взети заедно, ние се нареждаме сред десетте водещи инвеститори в тази страна. Ние се радваме, че инвестираме тук и търсим начини да разширим тези инвестиции. Но, разбира се, икономическата криза създаде затруднения пред инвеститорите и всички ние трябва да търсим начини за повишаване на нашата ефективност и да се възползваме от всяка една възможност в тази обстановка на ограничения.

Един от най-важните въпроси за България е следващият доклад на Европейската комисия относно прогреса на България в борбата с организираната престъпност и корупцията. Какво е вашето мнение по въпроса?

Корупцията е много сериозно предизвикателство пред тази страна и смятам, че следващото правителство ще има както възможността, така и огромната отговорност да решава този проблем. Това, което смятам, че следващото правителство трябва да направи, е да си постави ясни си цели и ги да обяви публично - какво иска да постигне в борбата с организираната престъпност и корупцията и кога се очаква тези цели да бъдат постигнати. То трябва да направи тази информация достояние на обществото, така че хората да могат да дискутират по тях и да могат да държат правителството отговорно за тяхното изпълнение.

За тази една година какво е вашето мнение - България постигна ли прогрес или не?

Всеки иска еднозначен отговор на този въпрос, а наистина е трудно да се даде такъв. Имаше известен прогрес, особено в областта на законодателството, което беше прието. Но докато това законодателство не започне да се прилага, то не представлява нищо повече от лист хартия. Основното тук са конкретните действия. Това, което хората в тази страна очакват и това, което приятелите на тази страна очакват, са конкретни действия, които да доведат до промяна и да дадат тласък на борбата с корупцията и организираната престъпност. 

Какво е вашето мнение за избирането на административните ръководители в съдебната система?

Това, към което според мен България, а и всяка друга страна, трябва да се стреми, е съдебна система, която да е най-уважаваната институция в страната. Съдебната система трябва да олицетворява почтеността, компетентността, а също и ефективното и последователно прилагане на закона. Това е целта, към която хората трябва да се стремят, и това е стандартът, който хората трябва да използват при оценката си за всяка нова политика и всяко ново назначение.  

Изборите. Какво е вашето мнение? Мислите ли, че изборите в България са свободни и демократични според американските стандарти?

Неотдавна казах, че изборите са същината на демокрацията и тогава някои ме попитаха какво точно имам предвид. Това, което имам предвид е, че изборите са механизма, който позволява волята на народа да определи институциите, които ще служат на обществения интерес. И това се случва, когато има прозрачност и почтеност както в изборния процес, така и в процеса на управлението. Говори се, че е имало купуване на гласове, както и други форми на изборни измами по време на изборите за Европейски парламент и ние наистина много съжаляваме, че такива неща са се случвали. Това наистина е изключително осъдителна практика. Правото на глас е най-голяма ценност, която всеки един гражданин притежава. В някои езици думата „вот" се превежда като „глас". И когато продаваш вота си, ти всъщност заглушаваш гласа си.

Има ли случаи като „братя Галеви" в Америка?

Естествено и в Америка има престъпници и корумпирани служители. Но няма такъв вид имунитет, от който се възползват братята Галеви. Членовете на американския Конгрес имат много ограничен имунитет, който те придобиват след като бъдат избрани в Конгреса и този имунитет се отнася само до тяхната законова дейност в парламента. Те нямат имунитет срещу криминално разследване, повдигане на обвинение и съответно получаване на присъди, както това стана ясно съвсем наскоро в случая със сенатора Тед Стивънс от Аляска.

Има ли политическа партия или коалиция, с която САЩ не биха работили в България?

Нашата позиция е много последователна, когато казваме, че ние нямаме фаворити и не подкрепяме определена партия или определен кандидат. Това, което ние подкрепяме и сме дали ясно да се разбере, е почтеността в демократичния процес, прозрачността на всички негови аспекти и това правителството да се съобразява с волята на народа и да работи за просперитета на обществото. В същото време ние ясно казваме, че не виждаме място в българската демокрация за тези, които подклаждат омраза, дискриминация или ксенофобия. Според нас правилния подход е този, който се основава на толерантността и осъзнаването, че хората имат еднакви права и отговорности, независимо от расата, етническата група или религията.

Говорите за „Атака" или...

Аз говоря за всеки, който би използвал език, или има поведение, разпалващо конфликти или омраза между различните групи. И това е нещо, което е много ясно, което наистина трябва да се избягва. То не е от полза за обществото и унищожава тези, които подкрепят този вид негативизъм и нехуманно поведение.

Каква е вашата прогноза за състава на следващото българско правителство - дясно ли ще бъде или ляво?

Научих се никога да не правя прогнози за политически събития, а и много скоро всички ние ще разберем какви ще са резултатите от изборите. Тогава всички ще очакваме да видим какво правителство ще се сформира при тези резултати. Разбира се, САЩ очакват да работят в тясно партньорство със следващото правителство и да продължат стратегическото сътрудничество между нашите две страни.

Американските визи за българи - има ли някакво развитие?

Ние продължаваме да подкрепяме присъединяването на България към Програмата за безвизово пътуване и продължаваме да работим с нашите български партньори, за да им помогнем да отговорят на критериите, които са определени от американския Конгрес за влизане в тази програма. Но за съжаление правителството на България все още не е предприело стъпките, които са необходими, включително издаването на биометрични паспорти на всички свои граждани.

Сега съм на 36. Как мислите, дали след 10 години ще е възможно да отида в САЩ без виза?

Мисля, че е възможно дори след 10 месеца, ако изискванията са налице. Така че, ако всичко се направи както трябва, докато станете на 37 Вие ще можете да пътувате до САЩ без виза. Но нека да изчакаме, да видим какво ще стане и да се надяваме.

Иран. Очаквате ли да получите някакъв вид подкрепа за позицията на САЩ към Иран от българска страна?

Президентът Обама ясно призова правителството на Иран да спре насилието и да прекрати несправедливото си отношение към народа на Иран. Знам, че демократичните правителства навсякъде по света, включително и в България, подкрепят този подход. Президентът Обама цитира и прекрасните думи на Мартин Лутър Кинг. Той каза, че „сводът на моралната вселена е голям, но той неизменно клони към справедливост". Ние вярваме, че това ще се случи в Иран и призоваваме правителството на Иран да го изпълни. Вярваме, че правителството на България също очаква и се надява да види това.

Новината на седмицата е смъртта на Майкъл Джексън. Какъв е вашият личен спомен за него?

Разбира се, че имам лични спомени. Мисля, че всеки има лични спомени за Майкъл Джексън и че всеки по някакъв начин е бил докоснат от него. Имам два много ярки спомена - първият е когато "Джексън Файв" за първи път се появиха на сцената и си спомням когато го гледах да пее заедно с братята си и си мислех, че тези млади, динамични и изключително чаровни млади момчета могат да обединят света с тяхната музика и нямаше значение дали си черен или бял, богат или беден, стар или млад - хората обичаха тяхната музика и тя имаше огромен положителен и обединяващ ефект върху света. И се радвах, че вече като по-възрастен Майкъл Джексън написа песента „Ние сме светът" („We Are the World") - нещо, което според мене имаше изключително голямо значение. Думите на тази песен, когато за първи път излезе, бяха много вълнуващи, както за мене, така и за много други хора. Както и многото му други песни, като например Thriller, която е една от любимите ми.

Какви ще бъдат основните ви задължения на новата ви позиция в САЩ. Позиция впрочем с много дълго име.

Длъжността ми наистина има много дълго име. И аз ще имам много дълъг списък от отговорности - аз ще отговарям за 50 страни в света, включително и България, както и за НАТО, за ЕС и за ОССЕ. Но мисля, че най-лесният и най-точният начин да я обобщя точно на 4-те юли е да кажа, че това, за което ще работя, е да постигна една Европа, която е свободна, мирна и обединена в партньорство със Съединените щати.

Кой ще бъде следващият посланик тук? Знаете ли името му?

Не знам името, но мога да Ви кажа, че ще е много щастлив човек, защото България е чудесно място за работа за един посланик на САЩ. За мен беше много голям късмет, че имах възможността да работя тук и знам, че моят приемник ще бъде също толкова щастлив и съм сигурна, че ще е дори още по-успешен в работата си и още по-очарован от тази страна и от този народ.

Кога ще стане ясно кой ще е новият американски посланик в България?

Ще стане ясно, когато Белият дом намери подходящ човек и го обяви.

Колко време по принцип е нужно?

Трудно е да се каже колко време ще отнеме това.