Макълдауни впечатлена от „История славянобългарска”
Макълдауни впечатлена от „История славянобългарска” / снимка: DarikNews
Нанси Макълдауни – посланик на САЩ в България в интервю за предаването „Годината” по Дарик:

Ваше превъзходителство, нека започнем с избирането на Барак Обама за президент на САЩ. Знаете, че това събитие беше номинирано от най-влиятелните български медии като едно от петте най-важни събития на годината. Какво промени за света този избор?

Има много причини, поради които избирането на Барак Обама за президент грабна толкова много хора в САЩ и по целия свят. Едно от първите неща, което зашемети много от хората, беше самата кампания. Само се вгледайте в броя на създадените прецеденти и рекордите, които бяха счупени в рамките на тази кампания. В американската история и вероятно в историята на света тя беше продължилата най-дълго време, най-скъпата и за нас това бе чупещо всички рекорди преживяване по отношение на крайния резултат, като повече от 130 милиона американци участваха в тези избори, което е повече от когато и да е досега. Също така по отношение на непостоянните гласоподаватели имахме много голяма промяна, от повече от 60 процента. Това ни дава много информация за това къде е нашият народ, какво мислят по въпроса, но има и друг фактор, който направи изборите толкова необикновени и това беше ролята на интернет. Струва ми се, че хората все още се опитват да усвоят важността и уроците на това какво може да направи интернет, за да достави информация директно на гласоподавателите. Те не се нуждаят от филтър или от някой, който да ги уведоми за определени неща. Те могат сами да открият информацията, която им е нужна. Не трябва да се пренебрегва и личната история на Барак Обама. Той е човек с баща, който идва от село в Африка, много скромни ранни години на Хаваите, живял е без баща, за известно време е живял без двамата си родители, докато е живял с баба си дядо си, но благодарение на силата на собствения му характер, собствения му талант и собствената му воля, той успява да изгради живота си, да насочи кариерата си и след това да се издигне до най-високия офис в нашата нация. Това е нещо необикновено. Като афроамериканец, представител на малцинствена група, това е нещо, което липсваше като свързващ елемент на световната политика до момента. Но вероятно нещото, което беше най-важно, както за българите, така и за световните наблюдатели по цял свят бе фразата, която той използваше като заглавие на книгата си: „Дързостта на надеждата". Помислете за това за секунда: „Дързостта на надеждата". Много обикновени българи дойдоха при мен и споделиха, че намират това за истински вълнуващо, грабващо – както концепцията, така и дневния ред, представени от него.

Интересното е, че нашите слушатели и читатели вероятно ще изберат това събитие за второто по важност събитие през годината за България. Защо се получава така?

Трябва да попитате тях, това ще бъде тяхно решение. Аз не мога да кажа защо биха избрали едно или друго, но със сигурност знам, че за много хора изборите в щатите по причини, които посочих, бяха ключово събитие. Но и вероятно за много от българите това беше важно, защото САЩ са приятел и партньор и българите знаят, че това, което се случва в САЩ, е важно за както за България, така и за други части на света. И защото знам, че много българи са дълбоко загрижени за това какво се случва в САЩ, загрижени са и за това, което се случва с отношенията САЩ – България.

Но събитие номер едно на годината по всяка вероятност ще е световната финансова криза. Защо процесът на световната финансова криза започна от САЩ?

Отличен въпрос. Много хора все още си задават този въпрос и се опитват да открият отговора му. Ще ви дам няколко отговора, моята версия за нещата. На първо място – техническата гледна точка. Знаехме, че съществува проблем с т. нар. неподсигурени ипотеки. Хората сключваха споразумения за заеми основно за да си купят къщи, което е напълно разбираемо. Всеки иска да притежава къща. Все иска сигурност за семейството си, но много хора направиха следната грешка: те сключиха споразумения, които бяха повече от това, което можеха да си позволят. Отделните хора направиха грешка, а след това и институциите, отпускащи заеми, банките и останалите институции, които организираха тези финансови споразумения, също направиха грешка с това. Всички ние сега можем да научим повече от тази грешка. Ние предприемаме стъпки и знам, че много други финансови институции предприемат стъпки за създаване на по-добра регулаторна рамка, за да не повтаряме тази грешка отново. Но в същото време наблюдавахме как тази ипотечна криза еволюира в кредитна криза, което накара пазарите да понижат нивата си и доверието на потребителите да намалее, така че хората да не харчат толкова много и сме виждали основни американски автомобилопроизводители, които прекратяват работата си за месец. Наскоро прочетох, че 50 000 работещи ще бъдат съкратени само за месец. Това са драматични резултати.

Какво планирате да промените?

Трябва да използваме тази криза като възможност и трябва да направим две неща. На първо място – трябва да се обърнем към законовата рамка. Нямаме специфичните проблеми в същото време, в което на преден план излизат стимулиращите програми на правителствено харчене, така че можем да инжектираме енергия и жизненост в нашите икономики и да накараме световната икономика отново да работи. Второто нещо е наистина важно – трябва да гледаме на кризата като на възможност. Трябва да си кажем: „ОК, наистина се случиха лоши неща. Как обаче да ги обърнем в наша полза?” И това, за което говорим в САЩ и знам, че хората в цяла Европа говорят, е просто да се каже: използвайте предстоящото масово правителствено харчене в САЩ и Европа, за да поправите нещата, които трябваше да поправим много отдавна. В САЩ говорим за харчене, покритие от широколентов интернет на територията на цялата нация. Говорим за трансформиране на всички индустрии, така че те да са високотехнологични и да защитаващи околната среда. Говорим за превръщане на образователната ни система както в прогимназията, така и в гимназията, която в момента е в лош период на световно равнище и да се опитаме тя да бъде на едно от първите възможни места. Да стане една от най-добрите в света. Същите неща и същите трансформации могат да се случат и тук, в България, и стимулиращият пакет, който идва от ЕС, и който разглежда и правителството тук, може да премине отвъд традиционните елементи и да се потърси отговор не само на въпросите къде искаме да сме утре или през следващата седмица, но и на въпроса: къде искаме да сме след 5 години? Това е истински важният въпрос, който трябва да си задават и на който да отговарят хората.

САЩ планират ли да изтеглят инвестициите си от България, заради световната финансова криза?

На първо място, изтеглянето на частните инвестиции от България не зависи от правителството на САЩ. За всички нас обаче е важно да признаем съществуването на финансовата криза и всяка компания по света, независимо дали произхожда от САЩ, България или от която и да е друга държава, всички те са изправени пред трудни времена. Те преоценяват инвестициите си и пребалансират разходите и приходите и също така разсъждават много внимателно за това какъв риск са готови да поемат. Докато компаниите правят това, държавите и правителствата трябва да кажат дали признават тази реалност и да кажат, независимо дали става дума за САЩ или България, но нека говорим за България, тъй като тук се намираме, българското правителство трябва да направи това място едно от най-привлекателните места за инвестиране в целия регион. Знам, че това звучи като амбициозно изказване и наистина е, но в същото време е много постижимо.

Смятате ли, че България е най-привлекателното място в този регион?

Според мен България може да стане най-привлекателното за инвестиции място и според мен трябва да се предприемат две стъпки, за да стане това. Първата е да се създаде един вид архив, така че компаниите, които вече са инвестирали тук, да могат да са един вид посланици, да са хората, които предават опита си на други компании. Това означава решаване на всички бюрократични проблеми и забавяния, по отношение на компаниите, които вече са тук. Но на второ място, правителството може да предприеме стъпки, за да създаде програма от инициативи, които могат да са голям набор от различни възможности. Могат да са специални споразумения по тарифите и таксите, но може в същото време да са неща, които се осъществяват с помощта на конкретни стъпки, като например тезата: бихме искали тази държава да осигури иновации, високи технологии, компании и работещи от целия регион, за да направи възможно пристигането на чуждестранни инвеститори. Преди няколко дни присъствах на церемония по подписването на договор от страна на американска компания, която току-що започна нов проект в България, което и изключително иновативен подход. Става дума за вятърна електрическа централа, която ще осигури екологично чиста енергия, ще прихваща естествения вятър и ще го превърне в електричеството, от което се нуждае България, като в същото време ще предпази околната среда по изключително високотехнологичен начин. И това върви с компания, която има стандарти от световна класа както по отношение на вътрешно корпоративното поведение, така и за начина, по който се подхожда към отношенията с общността. Тази история е много ценна.

Знаете ли имена на други инвеститори за следващата година в България?

Знам изключително много имена на първокласни американски компании, които присъстват в България. Ако спомена някои от тях и не спомена всичките, е възможно да нараня нечии чувства. Американските компании се интересуват от всеки сектор на икономиката на България: от производството, от хранително-вкусовата промишленост, от разпространението и телекомуникациите, хотелиерската индустрия, енергетиката и това разнообразие е важен факт. Защото показва, че по същия начин, по който нямаме едноизмерни политически отношения, нямаме и едноизмерни търговски отношения. Имаме търговска връзка, която преминава границите и компании, които са били тук за дълго време и които наистина са инвестирали в България. И когато тези компании повдигат въпроси, както се случи по време на политически форум, в който участвах, това, което те казват, е: да работим заедно, нека фиксираме процедурни проблеми, които вече сме идентифицирали, нека отворим тази икономика за динамичен, иновативен подход и превърнем България в една изключително съвременна държава. Там е мястото, където тя заслужава да бъде, нуждае се да бъде и може да бъде.

Кой харесва България повече – Брюксел или Вашингтон?

Винаги е малко сложно да се отговори на въпросите за харесването и обичането. Нека ви предложа следния отговор. Ясно е, че България има значителен проблем с корупцията и организираната престъпност. Това е факт, който не може да бъде отречен. Да се опитваме да го отричаме, ще е истинска загуба на време. Въпросът в момента не е да се отрича или да има оплаквания, да се говори за двойни стандарти, да се говори за това кой е по-добър и кой по-лош. Както вече посочих на хората преди известно време, никоя държава не е застрахована срещу корупцията, включително САЩ. България не е сама, както в проблемите си с корупцията, така и в борбата си срещу корупцията и организираната престъпност. САЩ са отдадени и ентусиазирано работят заедно с България, за да разрешат проблемите на организираната престъпност и корупцията. Фокусът сега трябва да е върху конкретни стъпки за напредък. Хората говорят за това от много време. И конкретните стъпки трябва да се предприемат именно сега. Ще ви дам два примера, защото знам, че се очакват такива. На първо място, беше казано изключително много за решението, взето от ЕС да отреже парите на България по програма ФАР. Знам, че решението беше трудно и че беше прието по негативен начин. Това, което трябва да се направи оттук нататък, е да се предприемат необходимите стъпки, които да гарантират, че бъдещето, парите за помощ от ЕС, които идват в много съществено количество към тази страна, се контролират правилно. Какво означава това: независимост за националната одитна агенция, ползват се съветите на експерт-консултанти и България въвежда златния стандарт за прозрачност и контрол, така че парите, които пристигат, чрез българското правителство, но за българския народ, са от истинска полза за българския народ. Това е истински същественият елемент, но има и нещо друго, което трябва да се случи. На първо място, контролът на парите от ЕС, които да гарантират, че програмите са ефективни и парите са изхарчени ефективно, но второто нещо е да се предприемат мерки срещу организираната престъпност и корумпирането на правителствени представители. Това означава, че прокурорите трябва да съберат необходимите доказателства, да посочат виновните и че съдилищата трябва да работят по бърз и ефективен начин по отношение на присъдата. Това е работата на прокурора, това е работа на съдилищата и това е, което трябва да се случи.

Вярват ли американските институции в българите по отношение на борбата с организираната престъпност?

Мисля, че вече отговорих на въпроса какво точно трябва да се случи. Едното нещо е свързано с контрола на европейските средства и практическите стъпки в съдебната система с помощта на прокурори и съдилища. Що се отнася до по-обширния въпрос, който задавате, дали САЩ вярват в България и българския народ – ние вярваме, че тази държава има изключително светло бъдеще, вярваме, че тя осъществи огромен прогрес, в процеса на своето присъединяване към ЕС. Вярваме също, че сега е времето за конкретен и демонстративен прогрес по отношение на тези много ключови въпроси. Казах ви, че България не е сама и наистина го имах предвид. Работим заедно с министерствата в това правителство, работим също така с цивилни групи, които се опитват да работят по въпроса. Нека ви обясня защо. Знам, че за много хора корупцията е широкообхватно и абстрактно понятие. Но това е и нещо много лично. Когато корумпираните служители вземат пари от ЕС или правителствения бюджет и ги слагат в собствения си джоб, те реално ги вземат от вашите джобове. Когато организираната престъпност вземе надмощие по отношение на нещата, които се случват в обществото, те нараняват хората, които слушат вашата програма. Те нараняват средностатистическите български граждани. Това, което вярвам, че заслужават хората в тази страна, е да работят на място, където нещата се случват наистина, където хората вярват на институциите си, заслужават това, за което са работили, защото именно народът на България постигна присъединяването на страната към ЕС. Той положи много и трудни усилия в рамките на многото години на прехода. И сега вече могат да кажат: „Да, ние постигнахме прогрес” и да преминат към практическите стъпки. Те доказват това както на себе си, така и на останалата част от света.

Малко въпроси, свързани с военната сфера. Не е ли рано България да изтегли военните си от Ирак?

Не, не е рано, напротив. Българските военни, както знаете, България е един от най-рано присъединилите се към коалицията членове и това е интересен факт, за който повечето хора не си дават сметка, ако разгледате приноса на България към БВП, ако разгледате размера на населението на България, както и икономиката на България, страната реално достави най-много войници на коалицията като процентно съотношение. Но всички тези сили, които извършиха наистина прекрасна работа, успяха успешно да изпълнят мандата си. Те не се връщат в домовете си рано. Те се прибират точно навреме. Те бяха изпратени за извършат определена работа и затова извършиха компетентно, професионално и експертно задачите си и вече се прибраха вкъщи. И искам да добавя тук нещо много важно: те се прибират у дома като герои и като патриоти. Тези български мъже и жени, които реално бяха няколко хиляди, които служеха там, на места като Кербала, Ашраф, извън Багдад, патрулирайки по улиците, тези войници бяха много смели, те работиха много усилено и се върнаха горди с постигнатото и не само направиха нещо страхотно за тях самите, но и за българските военни, но те направиха и нещо, от което може да се гордее всеки българин. Защото те успяха да се справят и да представят държавата си при изключително трудни обстоятелства. И помогнаха за осигуряването на стабилност в изключително важна част от света. Това е нещо изключително важно.

Ще се промени ли американската позиция за военната операция в Ирак след инцидента с обувката, хвърлена по американския президент Буш?

Инцидентът с обувката? Това беше изключително нещастен инцидент. Много съжалявам, че бях свидетел на това. И съм сигурна, че много хора със съжаление са видели нещо, което е показало, че някой е загубил способността си да говори и е преминал към много брутални действия, което беше много грубо. По отношение на политиката обаче това няма никакво влияние. Президентът Буш работи много усилено със своята администрация, за да се опита да осигури мир и стабилност в Ирак и да изгради по-добро бъдеще за тази страна. Това е нещо, което не бива да забравяме. Барак Обама поема президентската длъжност на 21 януари и по това време той и висшите му съветници ще осъществят политиката, която очакваме. Чухме нещо за посоката, която ще предприеме президентът Обама, очакваме да чуем повече за подробностите по неговата политика, но, както знаете, наскоро сключихме споразумение между Ирак и САЩ, което вече създаде пътна карта за изтеглянето на американските военни от Ирак и пренареждането на сигурността в тази държава отвъд границата.

Тази година беше първата, през която в България бяха разположени американски военни – как бихте я оценили?

Изключителен успех. Оцених я като изключителен успех, нещо, от което съм изключително удовлетворена. Нека изясня за някои неща за вашите слушатели и читатели. Знаете, че когато стане дума за обединените сили за изпълнение на задачи, това са български бази под българско командване. САЩ и нашите сили са канен и очакван гост. Идваме в България, упражняваме се заедно с нашите български приятели и партньори и след това си тръгваме. Това е споразумението, което имаме, ние ценим това споразумение изключително високо и сме много доволни от него и знаете, че като част от това споразумение вложихме повече от 70 милиона долара за обновяване на тези бази, от което ще спечели както България, така и САЩ. По време на нашите съвместни учения открихме, че научихме изключително много едни от други. Ставаме по-ефективни. И двете страни ставаме все по-добри като резултат от всичко. И според мен именно това е ключовото послание, което трябва да излезе оттук. Когато президентът Първанов посети базата и видя какво се случва, и другите също видяха какво се случва, беше напълно ясно, че това е нещо, което е добро за България, прави българските военни по-ефективни и България, като член на НАТО, държава, която ясно допринася за НАТО, както и държава, която е готова да се изправи и да изпълни отговорностите си на член на Алианса.

Ще бъде ли удължен срокът на американското военно присъствие не само в България, но и на Балканите, Европа, Източна Европа?

Когато ми донесете кристална топка, с която да предсказвам бъдещето, ще застана заедно с вас срещу нея и ще се втренча в нея. Към момента това, върху което трябва да работим, е основата на споразуменията, които вече сключихме. Това, за което сме се договорили с нашите партньори на национално и многонационално равнище. Нямаме планове да излезем извън тези споразумения, но имаме планове да изпълним тези споразумения и да работим по това толкова активно, колкото е възможно, защото това е много добре за нас и е много добре за България.

Бих искал да отида в САЩ без виза. Кога ще бъде възможно това?

Построихте въпроса си по прекрасен начин. Отговорът на вашия въпрос е, че ще можете да отидете в Щатите без виза и на България ще бъде разрешено да влезе в тази програма веднага след като посрещне изискванията, след като е посрещнала критериите, които е поела отговорността да посрещне.

Нека поговорим за тези критерии. Ако имах биометричен паспорт, това щеше ли да е достатъчно?

Не, не е достатъчно. Тази информация е малко технически насочена, така че нека ви обясня. Има три критерия, които трябва да посрещне България преди да можете да се качите на този самолет. Трябва да имате биометричен паспорт в ръката си или в джоба си, освен това в цялата държава трябва да е въведена система за биометрични паспорти. Това на първо място. Номер две. Цялостното ниво на отказване за българските кандидати за визи трябва да е под 10 процента – ниво, което все още не е достигнато.

Колко процента е в момента?

Варира от месец на месец, затова е трудно да се каже по което и да е време колко е точно, но, вярвайте ми, над 10 процента и честно казано, тенденцията е нивото му да е доста високо. Цялостната тенденция е този процент да се покачва, вместо да се понижава. Надяваме се това да се промени. Но това е вторият въпрос. Третият въпрос е свързан с мерките за сигурност. Трябва да имаме гаранции, че хората, които пътуват към САЩ, нямат проблеми със сигурността тук. Което отново ни връща към въпроса с корупцията и организираната престъпност. Виждам, че се мръщите. Това, което правим, е да работим заедно – САЩ и България – работим с различните министерства, имаме план, имаме стъпки, които предстои да се направят, защото искаме България да участва в тази програма. Искаме българските студенти, бизнесмени и туристи да участват в нея, защото това е добре за нас и е добре за отношенията ни. Разбирам също така защо българите искат да пътуват до САЩ без визи. Разбирам символиката и разбирам емоционалното съдържание зад този въпрос. Мисля да се отдам на работата, необходима за това държавата ви да посрещне критериите, които са необходими, за да се превърне това в реалност.

Какви са впечатленията ви от последния ви месец в България като посланик? Интересно ми е какво мислите за българските политици?

Бих оставила личното мнение за българските политици на хората и на гласоподавателите на България. Това е тема, която трябва да вземат предвид и по отношение на която да вземат решения. Но мога да ви кажа, като американски дипломат, а напоследък и като някой, който е станал жител и съсед и личен приятел на много българи, че мисля страната ви за страхотна. Пътувах през цялата страна към различни градове в провинцията, четох много за българската история, изследвах българската култура и музика, художествените галерии. Това е прекрасно място и честно казано, ми се струва, че това място не е достатъчно високо оценено за своя талант и своя хумор, и своята уникалност, както от външния свят, така и в някаква степен от хората на България. Наскоро четох прекрасен пасаж от българската история, с автор Паисий Хилендарски, което е наистина изключително – монах, който пише преди началото на революционния период. Той призовава гражданите на България както да се обединят около националната си идентичност, така и да са горди от това, което са постигнали и това, което са. И този призив за гордост от това, което са, е нещо, което намерих за изключително неустоимо. Както и разглеждането на тази прекрасна страна и изучаването на някои от наистина изумителните неща и хора, които съществуват тук.

Какви са личните ви планове за Коледа? Да се върнете в САЩ или планирате да останете тук?

България е нашият дом. Ще се насладим на Коледа вкъщи, тук, в България. Планираме да ядем традиционна постна храна за Бъдни вечер и искаме да останем тук и да се насладим на всички прекрасни неща, които може да ни предложи страната ви. И се надяваме да има сняг. Бих искала да пожелая щастливи празници на всички вас и вашите слушатели и читатели и очаквам с нетърпение да работим заедно и да живеем в тази държава през цялата 2009 година.