Маги Малеева: Зелената енергия е бъдещето
Маги Малеева: Зелената енергия е бъдещето / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

"Зелени алтернативи" е пространството в Дарик радио и DarikNews.bg, в което се дискутират зелени теми като възобновяемата енергия, енергийната ефективност и опазването на околната среда. Ще ни гостуват специалисти и експерти по всички тези въпроси. Тази седмица наши гости са ядреният инженер Станислав Георгиев и Владимир Аличков от Българска фотоволтаична асоциация. Тази седмица наш гост е Маги Малеева, която е ангажирана с проблемите на околната среда от много години. След края на спортната си кариера тя се установява в България и създава Gorichka.bg, за да направи модерен зеления начин на живот - така, както е на много места по света. От две години "Горичка" е организатор на поредица от форуми, обхващащи различни области на живота - дом, здраве, храна, бизнес. В София Маги кара колело, вози се в трамвая и кара хибридния си автомобил, който не замърсява въздуха при градско каране. В Тенис клуб Малееви, друг важен проект за Маги, тя е въвела система за разделно събиране на отпадъците. Маги участва и в създаването на първия биомагазин в София. Редом с разнообразните дейности, с които се занимава, най-важната част от живота на бившата номер четири тенисистка в света остава нейното семейство - тя и Любо са щастливи родители на три слънчеви деца, Марко, Юлия и Нина.

Разказа ми някаква случка току що.

Точно като паркирах, видях един гълъб се е оплел в конец, много неприятна гледка.

И веднага звънна в „Зелени алтернативи"?

Опитваме се да намерим човек, много е високо дървото.

Как си иначе?

Добре съм.

Това, че е малко студено навън?

Знам, че няма да е за дълго и скоро ще настъпят жеги.

Как се зароди идеята за създаването на „Горичка"? Ще ни я представиш ли?

Горичка започна основно по мое желание, защото в един период - 1998 година, когато бях контузена и не играех, започнах доста да чета и ми стана много интересно. Видях, че сме изправени пред много големи кризи и проблеми. Но най-интересното е, че за повечето от тези кризи и проблеми има решения. И „Горичка" затова иска да говори: за устойчивото развитие, за проблемите с климата... Но винаги се опитваме да сме позитивни. Наистина, за повечето от тези проблеми има нови технологии, нови неща, които могат да ги решат, и това е целта на „Горичка". На мен ми беше толкова интересно като четях, че си мислех, че ако повече хора знаят за тези неща, по-добре.

Кой е адресатът на „Горичка", за кого функционира тя?

За такива като нас, които не са природозащитници, не са еколози, за някои отговорни граждани, които ги касаят тези неща. Наистина искаме да покажем, че това не е проблем на околната среда, не е проблем на екологията, а това, което се случва, е икономически, демографски, политически и всякакъв друг проблем и касае всички нас.

Кои са основните проекти и дейности, с които се занимавате и с каква насоченост са те?

В момента най-добре ни функционира сайта. Всеки ден излизат статии на такива теми. Последните две години правихме форуми, които бяха доста успешни, като канехме лектори, между 8-10 лектори имаше, които в рамките на 15 минути трябваше да покажат какво правят. Не винаги са имали такава зелена насоченост, но са имали някаква социална насоченост. Беше приятно да видиш пълна зала от 400 души.

Дай ни пример за някой лектор, който ти си запомнила, тезата му. Кои хора ви помогнаха от гледна точка на спонсорство? По време на кампании подават ли ви ръка?

Има ли сме спонсори. Така сме се издържали доста дълго време. Сега е малко по-трудно. Имало е много интересни лектори. Има едно момче, Филип от Желен, който е на около 30 години. Преди 5-6 години се връща в България и решава, че иска да развие стопанство в Желен. Той е страшно готин човек, който говори много вдъхновяващо и интересно и изцяло работата му е свързана със земята и със стопанството там.

Каква е връзката между продукта „Горичка" и зелената енергия? Енергията, която е алтернативна.

Аз мисля че това е бъдещето. На много места по света енергията, произведена от слънцето и вятъра, е абсолютно конкурентна поне на въглищата. Такава е и тенденцията. За съжаление има много силни лобита, които все още пазят статуквото. Но положението с климата е доста драстично. Не знам дали си прочел новината от вчера, че руската федерация трябва да похарчи 11 милиона, за да консервира сняг за олимпиадата в Сочи. Последните години са толкова топли, в Сочи годината също е била толкова топла, че те няма да имат сняг за Олимпиадата.

Аз бях сигурен, че няма да имат, защото това е на Черно море.

Да, сега ще похарчат доста.

Ти си против харченето?

Това са пари, които в действителност ще се похарчат, за да се адаптира конкретното място към промените в климата. Сега има консенсус между учените, че евентуално планетата може да претърпи покачване на температурата до 2 градуса, това ще е поносимо и ще можем да се адаптираме, но над 2 градуса аномалиите ще станат големи.

Защо се обявявате против ядрената и конвенционалната енергия? Преди въвеждането на референдума през месец януари, относно развитието на ядрената енергетика в страната, бяхте доста активни в позицията си?

Конкретно за АЕЦ „Белене" проблемът не е дори екологичен. Аз дори и да имам някакви такива съображения къде ще си изхвърля този боклук, абсолютно е доказано, че този проект е икономически неиздържим. Затова съм била активна в тази позиция. Но за мен тези методи за произвеждане на енергия, не толкова ядрената, а всичко, което се вади от земята, независимо дали е петрол, или шистов газ, всички тези начини допринасят за изхвърлянето на огромни количества въглероден двуокис в атмосферата, което нашата планета повече не може да понася. Преди два дни излезе отново доклад на банката HSBC, според който до 2030 г. така, както изхвърляме въглероден двуокис, планетата не може повече да преработва.

Да бъдеш екологично отговорен ли е част от решението на някои от основните проблеми на обществото днес, или не всичко е въпрос на екология?

Не, не е въпрос на екология. Въпрос е на политики, на основните корпорации и бизнес да започнат да работят по-различен начин. Аз и ти ще рециклираме, ще караме електрически коли, но трябва хората, които заемат отговорни позиции, да вземат отговорни решения.

Маги Малеева Зелената енергия е бъдещето
netinfo

Рубриката "Зелени алтернативи" се осъществява в партньорство със сдружение "Съюз на производителите на екологична енергия-BG", сдружение с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност. Популяризира дейности в областта на възобновяемите и алтернативни източници на енергия, развива и реализира инициативи в областта на енергийното производство Сдружението осъществява и развива двустранни и многостранни връзки с органи, организации, дружества и лица в България и чужбина за изпълнение на своите цели.

Чуйте целия разговор:

Предаването и рубриката "Зелени алтернативи" я осъществяваме с подкрепата на Съюза на производителите на екологична енергия в България. Как оценяваш ти перспективите пред сектора ВЕИ, въздух, вода, слънце? Работи ли се в България?

В България се работи, но пред сектора има доста проблеми. България, доколкото знам, може да произвежда достатъчно електричество от възобновяеми източници, ако се работи в тази насока. Още веднъж ще кажа, че лобито от другата страна е много силно. За България основен проблем са въглищните централи. Наскоро отново имаше много голям доклад за вредата от въглищните централи върху здравето на хората. Докладът беше за цяла Европа и казваше, че 18 000 души умират за една година във връзка със замърсен въздух от въглищните централи. Така че, дори и да казваме, че това гориво и тази енергия е по-евтина, просто цената за здравето е много висока.

Защо тези неща не се публикуват в българските медии? Излизат ли?

Точно този доклад абсолютно никой не спомена за него, а има доста конкретни цифри за България.

Каква оценка бихме сложили от 1 до 10 за информираността на нашето общество по тези въпроси?

В България има доста сериозни проблеми и напоследък един от тях у, че няма свобода в медиите.

Ти го казваш по Дарик радио!

Аз го казвам, но това е едно предаване, един ден.

Ти искаш нон стоп, всеки ден?

Да, защото някои други медии работят нон стоп, всеки ден за други каузи.

Значи и на медийно ниво има противопоставяне, тенденция, така ли?

Има много финансови интереси. Някои нещо може да не се случват, но аз съм сигурна, че светът ще се промени и ще функционира след време по много по-устойчив начин. Много фирми, политици работят в правилната посока. При нас въпросът е дали тази промяна ще се случи достатъчно бързо.

Някоя добра зелена практика от ВЕИ от Западна Европа, от Германия, където има много соларна техника и инсталация? Там са толкова популярни големите соларни компании, че те са спонсори и на футболните отбори. В България почти не се чува за тях.

Дано скоро да се чува и тук.

Кажи някой пример, който ти е направил впечатление, който би въвела в България?

Надявам се в България да можеш да си избираш доставчика на електричество. Това ще бъде страхотно! Да не трябва да си купуваш от монополи.

Казваш, че искаш от него и той ти го доставя. Ако можеш да си позволиш по-скъпо, тогава по-скъпо, ако пък не - по-евтино Доколко може да се каже, че използването на зелена енергия е лукс, прищявка? Струва по-скъпо, биопродуктите струват все още скъпо. Доколко това е прищявка или отговорност?

Редно ли е да се казва, че въглищните централи са по-евтини, след като цената върху здравето е толкова висока. Тя е по-евтина, защото някаква друго цена е платена някъде другаде. Във връзка с енергията не виждам никакъв лукс, това е някакъв прогрес и светът върви натам. Всички тези технологии в скоро време ще бъдат конкурентно способни на старите. Даже това на много места по света вече се случва - и слънцето, и вятърът са конкурентно способни на въглищата. Във връзка с храната отново дебатът малко е подменен, защото имаме евтина храна, но същност огромна част от тези продукти са имитация на храна. В момента ние можем да си купим сирене, без в него да има мляко и месо, без в него да има месо.

Факт е, че сега е по-скъпа зелената енергия, по-скъпи и са биопродуктите, но тяхната перспектива, качество и влияние върху тялото на човека и здравето му, са несъизмерими.

Една много погрешна практика, която ЕС вече работи върху това, е, че една трета от бюджета на ЕС отива за субсидирането на индустриално земеделие, което е абсолютно отровно. В ЕС вече се знае за това и иска да насочи тези пари в по-устойчиви практики, защото индустриалното земеделие убива почвата, убива въздуха. Ако отидете в пасища или овощни градини, където се пръска с много химикали, там няма да чуете да пее птичка, там толкова много се пръска, че в почвата не остават живи неща, а ние после ги ядем. Всички тези политики постепенно се надявам да се променят.

Как хората приемат вашите инициативи? Помагат ли ви? Имате ли спънки?

За форумите конкретно видяхме, че залите се пълнеха и по-скоро хората се събуждат за тези неща. На мен ми се струва, че това, за което говорим, е доста абстрактно и понякога трудно ни разбират, защото тези проблеми, за които ние говорим, не можеш да ги видиш сега, не можеш да ги пипнеш... Остават някак си на заден план, но разликата е огромна. Когато започнахме „Горичка", никой не беше чувал думите: устойчиво развитие, климатични промени, глобално затопляне... Сега информираността е много по-голяма.

Имате ли надежда, че устойчивото зелено развитие ще стане национална политика? Има ли белези в това, което си отиде или в бъдещо?

В това, което си отиде, нямаше много такива белези. В предното също нямаше.

Защо? След като е модерно? Икономически интереси?

Не знам. Не само икономически интереси, но може би няма такива визионери, които да имат представа за бъдещето. Всеки гледа много краткосрочно на това, което прави. Надявам се, че малко и отвън ще ни принудят с тези директиви, които трябва да спазваме.

Винаги ли си била зелена? През 2011-а получи номинация за Зелена личност на годината. Ти като спортист ли беше зелено ориентирана или... ?

Аз от десетина години се интересувам малко повече от тези неща, но от много малка, примерно от 15-16-годишна много се интересувам от храна. Така че винаги съм имала наченки на това.

Кулинар ли си? Готвиш ли?

Не готвя много добре. Любо готви много по-добре.

Коя ти е любимата храна? Какво обичаш да ядеш?

Тиквеник.