Лешек Балцерович: Искате да решите проблема с бедността? Генерирайте икономически растеж
Лешек Балцерович: Искате да решите проблема с бедността? Генерирайте икономически растеж / снимка: БГНЕС, архив
Лешек Балцерович: Искате да решите проблема с бедността? Генерирайте икономически растеж
65181
Лешек Балцерович: Искате да решите проблема с бедността? Генерирайте икономически растеж
  • Лешек Балцерович: Искате да решите проблема с бедността? Генерирайте икономически растеж

Не е задължително реформите да се провеждат с пари, но ако не ги проведете, и по-големите суми няма да помогнат. Това заяви в блиц интервю за Дарик бащата на шоковата терапия проф. Лешек Балцерович, който е един от лекторите в Sofia Business School, организирано от Нов български университет. Според проф. Балцерович - страните в Европа се развиват по коренно различен начин и не може да се търси общо решение за всички, а всяка от тях трябва да намери пътя си сама.

Не можете да промените ситуацията бързо и не може да приложите добри политики в другите страни, например във Франция, защото това е нещо, което французите трябва да направят. От тази гледна точка трябва да се концентрирате върху своята собствена страна. Всички държави трябва да го направят - да се фокусират върху собствените си проблеми и да се опитат да прилагат различни мерки за справяне със ситуацията, която е различна в различните страни. Така че не губете време да се тревожите за другите страни, защото не може да решите техните проблеми. Фокусирайте се върху своята собствена страна. Доколкото разбирам, България е в много по-добра фискална и финансова ситуация отколкото много от другите страни в Европейския съюз. От друга страна има редица реформи, които трябва да направите - например, в сферата на здравеопазването, на пенсионната възраст. Има много пари, които са изгубени. Трябва да направите различни реформи по отношение на регулациите, на корупцията.

Така че като обобщение: опитвайте се да запазите добрите неща като валутния борд и фискалната стабилност и в същото време да се справите със слабите места.

Бедността и безработицата са може би най-големите проблеми в момента. Какво трябва да направи правителството, за да ги разреши?

Има само едно решение за бедността - икономически растеж. Без икономически растеж няма как да се борите с проблем като бедността, което ме връща към това, което вече казах - запазете добрите неща и вземайте мерки за слабите места. Имам предвид да подобрявате конкурентоспособността, за да може да се създават работни места. Това се отнася до публичния сектор, до мерките на правителството.

Но правителството може да се нуждае от повече пари, за да направи това.

Не, това не е вярно. Реформите могат да се състоят в това да намалите загубите и да създадете такива условия, че хората имат възможност да работят спокойно. Не е вярно, че се нуждаете от повече пари. Ако не направите реформите, то допълнителните пари няма да решат проблема.

Според вас в такъв случай защо чуждите инвеститори не идват в България? Ние имаме плосък данък - 10 %...

Не, те идват. Но ако искате повече чужди инвеститори, попитайте ги какво трябва да се направи, за да има по-голям интерес от страна на чуждите инвеститори към България. И аз предполагам, че те ще кажат това, което Международният валутен фонд и Световната банка казват, че България трябва да подобри условията за правене на бизнес. И това се отнася не само за чуждите инвеститори, но и за местните инвеститори, особено малките и средни предприятия.

Това, което правителството има намерение на направи, е да даде повече пари за майките и като цяло за някои социални групи, като една от целите е да се повиши потреблението? Това добра идея ли е?

Аз не мога да коментирам конкретни мерки. Все пак пристигнах вчера в България. Мога да говоря по принцип. И това, което мога да кажа, е трябва да пазите валутния борд и всичко, което може да го застраши, може да се окаже опасно. От тази гледна точка, запазването на строгата фискална политика и простата данъчна система са много важни за България.

Искате да кажете, че ние със сигурност трябва да запазим плоския данък?

Абсолютно. Простите данъци са много по-добри за бизнеса, отколкото по-сложните прогресивни скали, които създават повече бюрокрация и могат да станат причина за повече корупция. Плоският данък е най-добрият възможен от неутрална гледна точка.

И накрая, бихте ли направили своята прогноза за Европа?

О, това е много голям въпрос. Европейските страни се различават много. Има страни като Испания, Гърция, Италия, които трябва да се реформират и те вече го правят. Дори Гърция започна да провежда реформи и да редуцира дефицита си. Ирландия направи още по-големи реформи. Португалия също прави реформи.

Аз мисля, че най-добрите примери са страни, които аз наричам „BELL" - България, Естония, Литва и Латвия, защото те продължиха да спазват добра бюджетна дисциплина и след рецесията, започнаха да се възстановяват.