Кокинов: Проверяваме работата на топлинните счетоводители
Кокинов: Проверяваме работата на топлинните счетоводители / netinfo

Градският прокурор на София Николай Кокинов гост в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

Поискахте ли вече съдействие от либийските власти за делото срещу 11-те либийски граждани, накратко наричани в нашата преса - мъчителите на сестрите?

Значи, вчера наблюдаващият прокурор се срещна с тримата следователи от Национална следствена служба, които ще разследват делото, и съвместно анализираха списъка на въпросите и кръга на лицата, към които ще бъде отправена поръчката за Либия.

Какво ще поръчаме?

Ще поръчаме разпити на определен кръг лица и съответно въпроси на тези лица.

Тези разпити ще бъдат направени от български прокурор и респективно следовател или от либийски?

Съгласно договора ни за правна помощ с Либия от 1985 година можем да поискаме да бъдат извършени разпити от техен разследващ орган, като опцията, така да се каже, е и евентуално присъствие на български магистрати при извършване на този разпит от техния разследващ орган.

... ние ще кажем какво искаме да питат, те питат, а ние само гледаме.

Точно така, но съответно и ако се стигне до участие на български магистрат в тези разпити, той ще има някакво право да зададе и собствени въпроси, смятам аз.

Има ли срокове, в които трябва да се изпълни поръчката?

Не, за съжаление няма срокове и тук сме изцяло зависими от благоразположението на либийските власти.

Т.е. те може толкова да отложат този разпит, че да го обезсмислят.

Ами, на практика може и това да се случи. Да разсъждаваме по-оптимистично, въпреки че трябва да сме и умерени песимисти. Аз лично не очаквам някакво свръхсъдействие от страна на либийските власти. Но така или иначе законът ни предоставя тази възможност, ние следва да я изпълним, за да сме чисти пред съвестта си и пред закона.

Как кореспондира българският процес с приключилия процес за същото на практика в Либия, за измъчването на сестрите?

Ами, предстои да поискаме и материалите от този процес, за да видим най-малкото какви доказателства са били събрани в неговия ход, да видим и за какви престъпления, адекватни ли са те...на тези, които в България ще разследваме. Изобщо хубаво е да анализираме целия процес.

Т.е. ние ще поискаме, имаме право да поискаме техните материали.

Да, имаме право да поискаме материалите от техния процес, още повече, че той е и приключил.

Добре де, а как се решава този въпрос - в едната държава оправдани, излизат целите в бяло, а пък другата държавата за абсолютно същото казва, че са виновни и трябва да лежат, например в затвора?

Преди да получим материалите и да ги анализираме и да се запознаем с тях, не можем да твърдим, че е за абсолютно същото.

Т.е. има нюанси според вас.

Има нюанси според мен, разлики в престъпните състави. Но хубаво е да говорим, след като получим тези материали. Смятам, че това поне ще ни бъде дадено. На практика имам информация единствено от медиите. Един юрист е хубаво да говори с факти и с доказателства.

При нас обвинението ще бъде за принуда от страна на длъжностни лица...

Значи, отпочнахме по чл.143 за обикновена принуда като идеята ни е евентуално да преминем към престъпление по чл. 287, т.е. вече от длъжностни лица...

Длъжностно престъпление.

... което е и по-тежко наказуемо - от 3 до 10 години, за разлика от обикновената принуда, която е до 6 години наказуема. Но това предстои да се анализира и детайлизира в хода на разследването. Все още на практика разследването е на няколко дни.

Към вас всъщност не е коректно да се поставя въпросът - защо чак сега се започва това дело, защото вие съвсем наскоро оглавихте прокуратурата в София. Но грешка ли е според вас това, че през всичките тези години не е образувано такова наказателно производство в България?

Може би, така, от позицията на изминалото време да се анализира и да се твърди грешка или не. Вече, да, може да се твърди, че е било грешка, но преди пет, шест, седем години явно е имало разнобой в мненията. И в крайна сметка започването на едно такова производство неминуемо е било преценявано от, така да се каже, най-мъдрите мъже на държавата, включително и тогавашния главен прокурор, който е бил сезиран още, мисля, преди две години по този въпрос. Очевидно, че се е обмисляло, преценило се е, че не е тогава бил удачният момент. Но това са неща, които на практика коментирам като гражданин по-скоро, като юрист, но не и като пряко сезиран магистрат, тъй като на практика ние бяхме сезирани, говоря ние, градска прокуратура, на 20 декември, ако не ме лъже паметта, 2006 година, когато
Върховната касационна прокуратура ни изпрати тяхната преписка, съдържаща сигнала, материалите още от преди две години, т.е. от 2004 година. И ние веднага, буквално на същия ден възложихме извършването на предварителна проверка. Така че от гледна точка на градска прокуратура ние сме изцяло действали съобразно закона.

В рамките на тази проверка ли са правени разпити, за които пише пресата на журналисти, медици...

Да, в рамките на тази проверка.

Т.е. само за няколко дни...

Не за няколко дни, буквално за месец.

... петдесетина човека.

Да. Ами, нормално е, не е кой знае колко много. Много още хора предстоят да бъдат разпитани, тъй като безспорно имат много повече информация. В рамките на 30 дни това е успяла да свърши полицията и то е било достатъчно, за да послужи като достатъчно данни за образуване на наказателно производство.

А самите пострадали как ще бъдат разпитани - с оглед спазване на процедурни правила в рамките на нашия процес?

Ами, пострадалите ще бъдат разпитани по този начин - чрез отправяне на искане за правна помощ, т.е. извършване на разпит от страна на либийските власти, като, както казах и преди малко, има възможност за присъствие и на български магистрат.

Т.е. това е важно, че разпити ще бъдат поискани от българската прокуратура със съдействието на либийската... не само на обвиняемите либийски граждани, но и на пострадалите български граждани....

Да, нормално е. В крайна сметка те са задържани, ние нямаме друга техническа възможност да ги разпитаме. Безспорно е, че съществуват и много журналистически материали, видеофилми, снимки, разговори...

Роднините, които имат информация.

... които са разговаряли. Това са, така, косвени разпити и доказателства. Но ще използваме всички лостове, които ни позволява законът. Друг е въпросът дали ще се реализират нашите очаквания. Имаме готовност, ако не получим съответен и адекватен отговор, да действаме съобразно нашите възможности оттук.

Как? Ако... може ли без да бъдат...

Именно чрез косвени доказателства. Много има български свидетели, които се намират в България, които пряко са комуникирали със сестрите. Имаме видео материали. Изискали сме от всички медии всички възможни видео записи, радио записи, такива, аудио записи. Има, има сериозен материал. В крайна сметка много години са минали, много се е писало, много се е говорило.

Т.е. искате да кажете, това е много важно, че българската прокуратура не е в ръцете на либийските власти по отношение на това дело и че вие няма да чакате безкрай съдействие от Либия, а сте готови да внесете обвинителни актове и на база на наличните доказателства.

Точно така. Аз в едно предаване употребих думата - ще се опитаме, ако не получим съдействие, да изградим нашата къщичка, тъй да се каже, конструкцията на делото с български тухлички. Т.е. на територията на България ще компенсираме събиране на доказателствен материал, ако не получим такъв...

Какъв е срокът?

Срокът за разследване по принцип на всяко едно дело, знаете, е два месеца. Може да бъде продължен от главната прокуратура с още два и след това вече може да бъде продължавано от главния прокурор, когато той прецени, че има все още какво да се прави.

Вие към какво сте по-склонни - да чакате, след като имате събрани всички тези косвени доказателства, да чакате два плюс два и да търсите и още продължения. Или още след два месеца...

Чисто практически аз очаквам, че в рамките на около може би 6 месеца ще успеем да съберем доказателствата. Като казвам това, все пак трябва да дадем някакъв толеранс на либийските власти за отговор. Ето защо и ние бързаме да изготвим още от сега, от първите дни на делото нашите искания към тях, за да има достатъчно време да ги чакаме.

Тоест до 6 месеца, до средата на годината?

Да. През това време ние ще си вършим нашите разпити в България. Каквото дошло от тях - добре дошло.

Средата на годината би било повдигнато обвинение

Така, чисто практически ми се струва най-разумен този срок. Естествено опцията може да бъде и съкратена. Може и по-рано да приключим. Дай боже и по-рано да приключим. Очевидни са обществените настроения, нагласи. Иска се правосъдие. Нормално е и ние да желаем по-бързо да приключим.

Един деликатен въпрос. Виждате ли политическата страна на, когато взимате решение какво да правите, консултирате ли го с дипломати? Консултирате ли как изглеждат нещата от либийска гледна точка...

Не, не.

...либийският процес. Кой момент какво да правим?

За конкретния случай говоря абсолютно, а пък и не само за този случай, никога не сме търсили консултации в политически среди и не следва да търсим. Прокуратурата в крайна сметка е независим орган.

Другата голяма тема е "Топлофикация". Преди да потънем в темите от седмицата, там има много интересни неща, но хайде да дадете вашия по-общ поглед - кога ще приключи разследването? Кога очаквате да бъдат внесени обвинителни актове? Каква конструкция вече сте изградили за престъпленията, които са се вършили в "Топлофикация", разбира се, в рамките на това, което можете да кажете, без да навредите на работата.


Сега, много е рано да се говори за обвинения, обвинителни актове и пр., тъй като се намираме във фазата на предварителната проверка. Миналата седмица възложихме извършването на такава проверка по нареждане на софийската апелативна прокуратура и на практика тепърва предстоят да бъдат събирани данни. И от анализа на тези данни да се прецени има ли извършено престъпление и следва ли да се образува наказателно производство.

За кого?

По отношение на евентуални извършители на престъпления. В крайна сметка ние в момента проверяваме топлинните счетоводители, т.е. фирмите за топлинно счетоводство - дали изпълняват задълженията си съобразно действащата нормативна уредба. Ако има някакви отклонения от тези изпълнения на тези задължения, тогава вече ще навлезем в подробности и ще ги анализираме престъпно ли е това нарушение, или не е?

Тоест, говорите за топлинните счетоводители специално. "Топлофикация" и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране беше намесена, като съмнения, че и там има престъпления.

На този етап проверяваме работата на топлинните счетоводители, а не на Комисията по водно и енергийно регулиране. Както и не проверяваме в момента дейността на самата "Топлофикация", искам това да го направим като уточнение. Ако преценим, че действително има някакви сериозни нарушения, говоря и за престъпления - тогава вече може би ще разширим периметъра.

Според вестник "Стандарт" 400 милиона лева такса мощност били събрани незаконно.

На този етап, преди да е приключила проверката, е некоректно да твърдя каквото и да е. И дали е законно, или не е. Факт е, че общественото негодувание се надигна сериозно, при положение, че има сериозно разминаване между очевидно ненормално високите температури през месец декември и ненормално високите сметки, които са неадекватни.

За вас четох, че някаква абсурдна сметка лично вие сте получил.

Вярно е, да не афиширам моята сметка, не е важна моята сметка. Но много хора, действително, бяха, да го наречем така, ужилени и неприятно изненадани от факта, че са правили някакви икономии, дори и без да искат са ги правили, тъй като времето наистина беше пролетно. И в същото време сметките в пъти са нараснали. След обявяването на започването на тази проверка, интересно, че някои от топлинните дружества поставиха веднага във входовете на жилищните сгради едно извинение към своите абонати, че сметките за декември били на база прогнозни данни и не е било извършвано реално отчитане на данните. Като казвам това, уточнявам, че в някои от случаите има сключени договори между абонатите и фирмите за топлинно счетоводство за месечно отчитане. И простичко задавам въпроса, след като не са били отчетени реално тези сметки, значи тези топлинни счетоводители не са си изпълнили задълженията по договора с абонатите. В крайна сметка задълженията им са примерно 6 пъти в годината да отидат да отчета тези показания. Ако веднъж не са го сторили, значи, на практика са прибрали пари за несвършена услуга. По същия начин - може ли някой от нас да си позволи един месец да не отиде на работа и да каже след това на шефа си, по технически причини не бях на работа. Нали ще има някаква реакция след това. Та в този смисъл, ето едно нарушение, което смятам, че е реално.

Кога очаквате да завърши тази проверка?

Възложили сме срок за извършване месец. Дано да се окаже достатъчен, тъй като наистина работата е много. Доколкото съм информиран, в София има около 400 000 абонати. Залети сме в момента и от жалби, граждани идват и при мен включително, подават и писмено жалби. Всеки разказва проблема си, анализирал го е през годините. Смята, че е бил ограбен, измамен. Ще го коментираме това тепърва.

Не е трудно хората да мислят, че са били ограбени и измамени, след като се намериха такива милиони по сейфове на шефове на "Топлофикация".

Наистина има логика.

Не е далеч от акъла да си го помислиш. Вие виждал ли сте този плик от Антоан Николов за Валентин Димитров? Физически...

Не, не, чисто физически не съм го виждал.

Добре де, там се оформя странен казус. От една страна, Антоан Николов казва, е той просто не си е познал почерка, което, съгласете се, може да се случи и на вас, нали, нещо писано отдавна, напишеш на един плик от еди-кой си за еди-кой си. При положение, че си ръководител на общинския съвет, става дума за общинска фирма, предполага се, че може да си пишете такива неща на пликовете. От друга страна, прокуратурата тръгвате много твърдо - с повдигане на обвинения за лъжествидетелстване. Какво дава основания на колегите ви да не приемат тази на пръв поглед много разбираема версия на Антоан Николов? Може и да съм писал нещо на плика, не съм си познал почерка.

Моята информация е пряко от наблюдаващия прокурор, г-н Джамбазов. Наказателното производство по отношение на г-н Николов е било образувано по повод това, че той в качеството си на свидетел е заявил, че въпросният плик не е надписан от него, а графологическата експертиза твърди обратното. Нормално е един прокурор да си помисли, че е лъган при разпита. В крайна сметка колегата си е изпълнил законовите задължения, образувал е наказателно производство. Тепърва ще се види резултата от това производство.

Въпросът е, каква е прогнозата? Би ли издържало такова обвинение?

Не мога да правя прогнози. Когато се приключи едно разследване, тогава съответният прокурор...

Че не си си познал почерка?

... прочита материалите и казва - ще го прекратя или ще го внеса в съда.

А на плика пишело още някакви неща, са версиите в печата.

Не съм виждал...

Думи, цифри, но не дата.

Не съм виждал плика и не е коректно да го коментирам - още повече, че си има наблюдаващ прокурор, да не му изземвам функциите.

А това е този плик, в който са намерени около 30 000 лева.

Някакви пари са били намерени, доколкото имам информация, в този плик. Експертизата казва едно, свидетелят казва друго. В крайна сметка ние ще преценим на края.

Свързвате ли вече по-високи нива, не говоря конкретно за Антоан Николов, ако искате уточнете конкретно за него, по-високи нива, замесени в аферата с Вальо Топлото?

Ами, пак ви казвам, след като наблюдаващият прокурор не е дал подобна оценка и не е съзрял поне такава и мен не ме е уведомил, значи, очевидно няма.

А какво става с писмото на Валентин Димитров за Р. Овч.?

Там, доколкото съм информиран, има проверка до... това кой е дописал текста в публикуваните в медиите варианти на това писмо, тъй като оригиналът на това писмо е безспорно установено, че е писано от обвиняемия Димитров.

А с друг почерк е дописвано?

Но... Не знам за почерка, но в тиражирания в медиите вариант има дописвани думи и изречения, доколкото ми е известно. Не е въпрос само на почерк. Просто е добавена информация.

А хванахте ли следа?

Е, и да сме я хванали, няма да я обявяваме по медиите.

А кога ще завърши тая проверка?

Когато прецени колегата Джамбазов. Той е наблюдаващ, той дава сроковете.

Вие сте натоварени с много големи очаквания, господин Кокинов. Че ще стигнете до най-високи нива в държавата. Интересно е дали в момента там, където се намирате в това разследване, което е, така, разследването на годината със сигурност, вие виждате потенциал?

Ами, аз лично като прокурор виждам потенциал.

Да се качите на високи нива по държавата?

Не, имам предвид друго. Че това дело е безспорно интересно, обществено значимо и смятам, че след няколко месеца ще бъде в съда.

Не само с обвиняеми от оперативното ръководство на "Топлофикация".

Не мога да гадая. Не мога да гадая. В крайна сметка още малко търпение. Действително е сериозно делото. Не е нещо, което може да се реши за два дни.

Вчера семейството на арестувания бивш изпълнителен директор на "Топлофикация" Георги Рогачев е изпратило писмо до европейския омбудсман Никифорос Диамандурос, защото Рогачев, цитирам, се бил превърнал в изкупителна жертва на управляващите в България. Това съобщава сайтът БГ... Нюз рум. Роднините твърдели, че им е отнето право на свиждания със задържания, не му е позволено да се обажда по телефона. Бил подложен на психически тормоз. Отнето му било осветлението. Налагало му се да чете на свещи. Джамбазов, основната му дейност не състояла в това да се появява ежедневно по медиите и да охулва арестуваните. Това са цитати от тая жалба, това писмо до европейския омбудсман. Имате ли...

Ами, не съм уведомен за такива действия на колегата Джамбазов. В крайна сметка право на близките е, когато съответният наблюдаващ прокурор им откаже примерно свиждане, могат да го обжалват по нагоре. Или поне да сезират мен. След като досега не съм бил сезиран, за мен тази информация е нова.

Значи, те се жалят, жалят се на европейския омбудсман, а не са се пожалили на ръководителя на прокуратурата на София.

Да. Пред мен никой не е отправял подобни искания и възражения срещу някакво ограничаване на правата на задържания.

Има ли по-особен режим за Рогачев, за Валентин Димитров?

Не ми е известно. Доколкото ми е известно, той се ползва със статуса, с който се ползват всички задържани лица.

Това с четенето на свещи?

Вижда ми се, меко казано, несериозно. В ареста си има съответния ред. Осветлението си свети до... сигурно до определен час. Ако той желае след определения час да чете, естествено, че би смущавал покоя на останалите.

За да приключим тази тема, какво отвръщате за всички хора, които ви питат - сега, тия пари, които са откраднати, как да си ги върнат. Разбира се, от правна гледна точка това изглежда доста абсурдно, но пък от чисто логична, от морална гледна точка може би трябва да има някакъв жест от страна на държавата.

Жест...

Тия пари къде стоят сега, в момента, тия милиони?

Ами, стоят в банка, както и следва да бъде.

След като ги намерихте, ги сложихте в банка.

Да, точно така. Ами, нормално е. Няма да ги съхраняваме в прокуратурата я.

Така. И какво ще стане с тях после?

Ами, ако се стигне, дай боже, до някакви осъдителни присъди, тия пари могат да бъдат конфискувани в полза на държавата.

И тогава може да се мисли как обществото да поиска, да предложи на държавата да бъдат похарчени, за какво да отидат.

Ами, юридически механизмите са съвсем ясни. В крайна сметка не може от една присъда, примерно някаква сума ей така да се раздаде на всеки априори, че е бил абонат примерно на "Топлофикация". Има си правен ред за това. Ако се установи, че даден гражданин е бил лъган, надписвани са му сметките, тоест е прибрано нещо повече от него, от това, което той е получил, има си механизъм, по който да си поиска разликата.

А Димитров обясни ли нещо за тия пари всъщност?

Доколкото пак имам информация чрез наблюдаващия прокурор - не. Той не дава обяснения.

Не казва откъде ги има.

Ами, негово право е.

Ще проверявате ли концесията за чистотата в София, срещу която се обявиха общински съветници от БСП. Няма значение кой се е обявил, нали, имаше...

Ами, ако бъдем сезирани, ако преценим, ще проверим.

На този етап нямате такова намерение.

На този етап, доколкото ми е известно, не сме официално сезирани. За твърде много неща сме сезирани. Имаме предостатъчно работа. Опитваме се да я вършим, доколко успешно, обществото ще каже. Съзнавам, че очакванията са огромни към прокуратурата. Правим, уверявам ви, всичко съобразно възможностите си.

Има ли евроимунитет Стефан Софиянски?

Според мен не. Сега ще видим...

А тоя член 10 от Договора за създаване на единен съвет и единна комисия на европейските общности, там пишело, аз не съм го гледал, честно казано...

Препраща се националното законодателство.

... че евродепутатите се ползвали с имунитет като местните депутати и сега се почва, ако той има по принцип имунитет, но е лишен от местния си имунитет...

Ами, според мен този член 10-ти препраща към един имунитет, който отдавна е отнет. Така че препраща към едно нищо според мен.

Ами, има логика и в това. Обаче съдът пък реши да има.

Ами, ще видим Апелативният съд на каква позиция ще е. Ако и той потвърди становището на градския съд, тогава безспорно преценката е на главния прокурор.

Дали да поиска сваляне и на този имунитет.

Дали повторно да поиска същия имунитет, който вече е свален според мен.

Има ли резултат от проверката на "Кремиковци" за канцерогенен железен концентрат от Великобритания, който според в. "Новинар", тровел София?

Ами, проверката беше възложена преди два или три дни.

Тоест тепърва...

Така че тепърва ще бъдат получавани резултати от нея. Много е рано все още.

Не знам вярно ли ще адресирам въпрос за това разследване срещу Комисията по хазарта. Вие ли го правите? Александър Петров, началникът на кабинета на вътрешния министър?

Комисията по хазарата, да, има образувано наказателно производство срещу неизвестен извършител, не е срещу конкретно лице. Там се разпитват лица...

За издадено разрешително за хазартна дейност...

Да. За извършено престъпление по служба.

Въпреки че спецслужбите са били против, защото имало неясен произход на средства.

Ами, другият ми заместник, господин Василев, наблюдава това производство. Вчера разговарях с него. Той ми каза, че разследването продължава. Даже мисля, че миналата седмица имаше и разпити в прокуратурата.

Да де, ама как тогава Александър Петров, само за него се знае вече, че е невинен, пък за другите не се знае?

Това не мога да коментирам. Знам, че наказателното производство...

Върнат е на работа.

Това е преценка на министъра, не моя преценка. Ние не сме искали отстраняването му от длъжност.

Ама позовават се на това, че вие сте вече приключили проверката.

Ама то не е проверка, то е наказателно производство, което не е приключило.

Тоест неизвестният извършител може да се окаже всеки един, още не е ясно кой е.

В даден момент може това производство да бъде и прекратено. Може и да бъде и повдигнато обвинение срещу дадени лица, но факт е, че към вчерашна дата не беше приключено това производство.

Тук се забърква нещо неясно, но...

Вината не е в нас във всеки случай.

Колко дела имате в Софийска градска прокуратура?

Ами, средно по 40-50 на човек. Говоря за делата, без да броим преписките.

А колко са преписките?

Ами, за първи път миналата година минахме 10 000, цифрата като индекс.

На... общо?

Общо, да.

Колко са прокурорите?

Шестдесет и девет с мен.

Тоест какво? То се падат по...

Ами, по множко, по множко се падат.

По 150, 150... преписките... 200.

Ами, горе-долу толкова. Като сложим и постановленията на районната прокуратура, които се обжалват, а те средно на ден са 30-40, като прибавим и съдебните заседания, които са 3 или 4 в седмица, може да си представите каква е нашата работа.

Тоест трябват още прокурори.

Дадоха ни 20 щатни бройки на 20 декември. Тоя месец или другия най-късно ще бъде обявен конкурс за заемането им.

Тая седмица подпалили дома на прокурор и в Стара Загора. Използвам това само като повод да ви питам - има ли заплахи срещу софийски прокурори извън случилото се, преди колко време беше, с тоя човек, който беше...

На този етап никой не ме е уведомявал, да, че се е почувствал застрашен, както и не съм получавал и оперативна информация за някакви заплахи по отношение на конкретни наши прокурори.