Калфин: Случаят с Пеевски е приключен, но остават вредите и недоверието към новото правителство
Калфин: Случаят с Пеевски е приключен, но остават вредите и недоверието към новото правителство / снимка:БГНЕС

Издигането и избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС беше много грешно решение и заради него БСП загуби голяма част от доверието на хората. Това коментира в интервю за Дарик евродепутатът от левицата Ивайло Калфин.

Парламентът отмени решението, с което Делян Пеевки беше избран за шеф на ДАНС. Според вас, защо се стигна до тук?

Очевидно е, че решението беше грешка. Тя беше призната и от тези, които предложиха господин Пеевски. Струва ми се, че политическите сили, особено при тази много чувствителна ситуация в България и в общественото мнение, трябва да разберат, че зависят не само от парламентарната аритметика, а зависят и от доверието на хората във всяко нещо, което правят. Случаят с господин Пеевски може би е приключен, но първо, остават вредите и недоверието към новото правителство, което в първия си месец трябва да започне с много по-висок кредит на доверие, и към партиите, които стоят зад него. Второто е, че се надявам поне политиците да са си взели урок от това, което са направили. И оттук нататък те трябва да гонят,топката е при тях,те трябва да печелят доверието. Няма кредити и не може да се говори, че ще имат някакво спокойствие през следващите месеци.

Беше ли издигането на Делян Пеевски политическа сделка?

Не знам дали да го наречем сделка. Очевидно е, че е договорено между премиера и партиите, които го подкрепят в парламента и очевидно е, че това беше едно много грешно решение. Това не се основава на качествата на господин Пеевски. Става въпрос за начина, по който беше взето решение и за начина, по който беше предложен.

Каква е цената, която БСП ще плати за това грешно решение?

Това грешно решение отключва големия въпрос-по какъв начин се вземат решенията в БСП, така че БСП трябва да навакса с доверието и да се доказва пред обществото, че управлява действително от интересите на тези, които гласуват за нея.

По какъв начин се вземат решенията в БСП?

Очевидно е, че това беше едно решение, което е неприемливо за всички, които са подкрепили социалистическата партия, бих казал, че е обидно за много от тях. Много хора имат точно такова чувство. Да обиждаш избирателите си е доста рисковано действие. Така че БСП трябва много усилия да полага да ги убеди в искреността си.

А еднолично ли беше това решение?

Тава не мога да кажа. Аз не съм участвал нито в обсъждането, нито в аргументацията за господин Пеевски. Даже не знам откъде е дошло предложението- дали от БСП или от премиера. Виждам това, което всички виждат в държавата

Веднага след избирането на Делян Пеевски, знакови фигури в БСП като Румен Петков, Георги Кадиев поискаха оставката на Станишев. Според вас трябва ли да си подаде оставката сега?

Мисля, че не съм в позицията да искам оставката на който е да е партиен лидер, тъй като не съм член, не съм гласувал за този лидер. Но мисля, че БСП като партия, това включва и ръководството, трябва да помисли за начини, които извън ежедневието, в нормалното поведение да върне доверието на хората към себе си.

На Националния съвет се очаква ръководството на БСП да поиска вот на доверие. Очаквате ли изненади?

Аз мисля, че този вот на доверие в Националния съвет няма особено значение, даже се сещам какво ще реши вотът на доверие в Националния съвет. За мен е по-важно доверието на хората, включително и способността на ръководството на БСП да овладява обществени процеси.

Мислите ли, че БСП безвъзвратно загуби част от доверието на хората?

Научил съм се от толкава години занимание в политиката да не казвам безвъзвратно и да не казвам никога, но мисля, че ще загуби огромно количество от това доверие.

Обратимо ли е ?

Обратимо е. БСП е една от малкото партии в България и хората, които гласуват за нея, в голямата си част, гласуват заради ценности, а не заради ръководство, не заради позицията, която заемат. Така че при достатъчно добри действия, достатъчно усилия, мисля че хората ще възприемат, ако видят честно отношение на ръководството към тях.

От позицията на евродепутат, доколко имиджът ни и по какъв начин пострада от избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС?

Очевидно е, че това не се отрази добре на имиджа, очевидно е, че новото правителство се гледа с особен интерес, за да се видят, първите му действия, какво предлага, в каква посока се движи. И този гаф с господин Пеевски в никакъв случай не беше в негова полза. Това, което се вижда обаче отвън е, че в България продължават протестите, а се очаква да няма такъв протест в първите месеци на едно ново правителство. При всички случаи външният наблюдател би поставил въпроса за политическата стабилност на страната и това е отговорност на правителството, освен вътре, да убеждава и външните партньори, че страната е достатъчно стабилна.

Освен лидер на БСП, Сергей Станишев е и лидер на ПЕС. Според вас, случилото се ще попречи ли на европейската му кариера?

До голяма степен зависи как Сергей Станишев ще се държи в следващите месеци Всеки бърка, във всяка една област, не само в политиката. Вярно е, че някой път грешките са особено тежки и с много сериозни последици. Но мисля, че оттук нататък нещата са в ръцете на Сергей Станишев да се докаже на европейската сцена. Той беше доста ангажиран с вътрешните проблеми покрай изборите в България.

Премиерът поиска днес временен вот от хората и от депутатите, но протестиращите излизат на улицата и отново искат оставка на кабинета. Според вас докога може да продължи така и предсрочните избори не са все по-близо?

Премиерът е прав да поиска временен вот на доверие, защото при това действие и при това изпаряване на доверието към правителството, той трябва да търси краткосрочна подкрепа. И в тези кратки срокове да се доказва, че правителството работи и то работи в интерес на хората. Така че дългосрочната перспектива с тази политическа грешка изчезна. Премиерът не трябва да се обръща към парламента. Трябва да намери начин да се обърне към хората, които протестират. Това може да стане не с преговори и разговори, а с много ясни неща, с които трябва да се ангажира и той и БСП, въобще управляващите. Те са свързани с промяна на изборния кодекс. Това трябва да бъде приоритетна задача. Да се отива сега на избори е абсолютно безсмислено, защото си спомняме само преди няколко месеца какво се получи. Беше свалено правителството, после се отиде на избори, които бяха едни от най-скандалните избори в историята ни досега.Очевидно е, че този избирателен кодекс произвежда скандални резултати. Той трябва да се промени преди да се ходи на избори. Но дали ще има търпение в обществото това да се промени зависи от това, доколко правителството може да създаде това доверие.