Ген. Василев: Полицаят не трябва да се моли, защото нито е поп, нито бакалин
Ген. Василев: Полицаят не трябва да се моли, защото нито е поп, нито бакалин / снимка: Sofia Photo Agency

Никъде по света няма да се разреши затварянето на улици от протестиращи за неопределено време, заяви в предаването „Реактивно" бившият шеф на Националната полиция генерал Васил Василев.

Той добави, че до момента органите на реда са направили много компромиси при овладяването на ситуацията в центъра на София.

„Полицаят не трябва да се моли, защото не е поп, нито е бакалин", добави генерал Василев, според който не може да се говори за полицейско насилие.

Ето какво още каза той в интервю за Дарик:

Как сте? С какво се занимавате с днешна дата?

С политика не се занимавам.

Опазил Ви Господ, както биха казали мнозина българи.

Опазил ме Господ. Не желая това поприще. Имам си мои работи.

Все така активно ли съветвате по темите, за които имате опит зад гърба си?

Когато някой поиска съвет и ако мога да му го дам, ще му го дам. Когато никой не иска, да отиваш да даваш съвет...

Насила акъл не се дава.

Насила акъл не се дава, да. Както казват старите хора, непоискано добро не се прави.

Как Ви изглежда отстрани онова, което става в центъра на София в последните дни и в държавата в последните месеци?

Най-страшното е, че отново отворихме вратите на омразата. Разделихме се на сини, червени, черни, бели, на имигранти, на всякакви. Вкарахме омразата. Започнахме да се мразим един друг само защото някой казал нещо. Тази омраза няма да ни доведе до никъде.

Чудя се, полицията няма да може да ни опази един от друг вече.

Не, полицията си има строго определени правила. Тя работи по закона. Има три основни правила: да опази живота, здравето и имущество на хората; да не допуска престъпления; да разкрива престъпления; да води дела срещу престъпления. Но тя не може да премахне омразата. Защото в тези времена на омраза излизат, както казахте, крайни ултраси, крайни националисти, излизат хора, които са решени да пристъпят драстично закона, защото мразят. Обяснението е "защото го мразим", това е. Това е страшното.

Тази седмица много активно се коментира полицията - дали и доколко е била употребена свръхсила, мнозина коментираха големия брой полиция и жандармерия, разположени в центъра на София.

25 години основната тема на разговорите, ако малко се разклати държавата, е полицията. Ако говорим с езика на правоприлагащите органи, главният прокурор вчера се изказа. Лично го чух да каже "Полицейско насилие няма". Аз съм на същото мнение. Знаете, че защитавам полицията, защото дълги години съм я ръководил и смятам, че не съм я ръководил лошо. Грижил съм се за тези хора доколкото мога. И в момента, като ходя по улиците и ме виждат полицаите, има някои, които ми благодарят. Но полицейското насилие се изразява, когато... В скоро време гледахме използване на физическа сила, не насилие...да оставим Турция...в Гърция, Испания, Франция, преди година Англия.

В Англия доста грубо действа полицията.

Тя действа в рамките на това, че тя е длъжна да опази обществения ред и имуществото. Когато в Англия счупиха цяла улица, на другия ден полицията отиде и арестува всички, които са записани на камерите. Даже арустуваха и дъщеря на милионер. След което съдът постанови баща й да възстанови една огромна част от щетите. Да, защото аз и вие не сме длъжни да си бъркаме в джоба, за да възстановяваме витрини, градинки, стъкла, защото някой решил, че като ги счупи с камъни, ще промени нещо.

Тук при предишните протести бяха извадени част от паветата.

Второ, полицаите нито използваха гумени куршуми, нито палки. Използваха физическо избутване. В това физическо избутване се видя на няколко пъти, че имаше хора, които не желаеха да откликнат на полицейската молба. Полицаят не трябва да се моли, защото той не е поп, нито е бакалин. Полицаят дава разпореждане и по закон всеки гражданин е длъжен да го изпълни. Аз много уважавам младите хора. Хубаво е човек да протестира, да си знае исканията, които трябва да постави, и да ги отстоява. Това е задължително. Това е приоритет на младия човек. И е приоритет на всеки интелигентен човек. Интелигентният човек трябва да знае какво иска, как да постави въпроса, за да се реши той.

Ясна дефиниция няма особено когато се работи на терен. Не можеш предварително да разпишеш докъде и как. Но къде е тънката граница хем да опазиш обществения ред, хем да е в рамките на закона всичко това?

Тънката линия.

Много е тънка.

Тя е почти невидима. Защо? Защото в закона е вписано какво значи нарушение на обществения ред от една страна, а от друга страна, какви са задълженията на полицията. Там по средата някъде трябва да има разбирателство. Вие сте протестиращи и за ви казвам да не стоите на платното и да спирате движението. Вие казвате "Да" и се отмествате. Аз не проявявам към вас никакво насилие.

Ако легна обаче?

Ако легнете, трябва да дойдем, да ви вдигнем и да ви пренесем. Представяте ли си друга ситуация: идват и лягат на платното. Хиляди хора вече изтрещяха и някой дава газ и прегазва двадесет човека. Кажете какво тогава вече ще се случи? Или пък на превозното средство му отказала спирачката? Онзи ден гледах един младеж със странна форма на протест.

Този, който се хвърли върху колата ли?

Да, скача, пада на кръста си. Това е тежка травма. При счупване на кръст човек остава инвалид. Да е жив и здрав, не му пожелавам нищо лошо, явно е атлетично момче, за да си позволи това нещо. Но после кой ще носи отговорност, ако падне и отиде в болница? Започва да се лекува и данъкоплатецът плаща, нали? Трябва да се мисли за това колко скъпо струва всичко, как всичко излиза от джоба на данъкоплатеца.

Мнозина млади хора реагираха емоционално "Полицията бие" и така нататък. Други пък казват "Напротив, полицията още от летните протести действа много меко, държа се толерантно с протестиращите".

Става въпрос за компромиса. Компромисът ражда втори, трети, десети, двадесети компромис и става белята.

Прави ли много компромиси дотук полицията?

Много. Компромиси не за да бие и да мачка хора, но стриктно да се прилагат правилата на закона.

Тоест полицаите са действали прекалено меко в рамките на няколко последователни месеца?

Никъде по света няма да се разреши затваряне на улиците в продължение на не знам колко време. Второ, не се спазва законът за митингите.

С уведомленията, периметъра.

Оставете уведомленията. В момента студентите имат организация, имат щаб, чувам. Когато излизат да протестират, трябва да си намерят хора, които да извършват охранителна дейност на тяхното ядро, да сложат ленти, да се обадят на полицията, да се знае кой е техният отговорник. Полицията няма да се занимава с тях и да пречи на протеста им. Но тези хора ще трябва да са в близка връзка и да казват "Да, тук се появиха провокатори, виждаме ги, моля махнете ги, защото ще попречат на нашия протест". Ако този диалог се проведе и всичко става, шествията ще минат нормално, те ще си протестират. Всичко ще върви съвсем нормално, но когато се спазват правилата. Утре има политически митинги. Политическата сила, която иска да прави митинг - била синя или червена, или лилава, след като уведоми съответната организация кметството и й се посочи къде ще бъде, трябва да направи система.

Може би собствен щаб за охрана.

Точно така. Да отбележи хората от охраната със знак, да предостави тази информация в полицията, да сложат организатор, който да държи връзка с полицията, от тази политическа сила да се грижат и отговарят за мирното протичане на процесията.

Вие лично притеснявате ли се за събота? Наши слушатели казаха, че е "откровена глупост" или пък търсене на възможен конфликт с агитките, тъй като утре има мач.

Нищо не може да се направи. Не може да се отмени мачът, не може да се отмени мероприятието. Мачът не може да го изтеглите в късните часове, защото отново възниква въпросът за сигурността. Митингът няма да се съгласят да го направят в 18.00 часа, защото е тъмно. Значи полицията отново е поставена на изпитание.

Можеше в неделя да е митингът.

С партийни централи не искам да се занимавам и да ги коментирам. Те си гонят някакви партийни стратегии да видим кой е "най", кой колко е събрал.

ГЕРБ с БСП - едните в Пловдив, другите в София.

Кой където иска да прави. Важното обаче е, че никой досега не каза дайте да направим една приказка за тези полицаи, които вече колко дни са навън, вали ги дъжд, пече ги слънце, тези хора имат ли семейства, деца, грижи ли се обществото или само не знам какви ги наричат. Никой не се обърна със загриженост към полицията. Онзи ден един ми казваше, че какви политици имало, които са оправили света и така можем да си внесем и полиция. Казах му "Полицията върви след армията и ако иска да дойде чужда полиция, първо трябва да дойде чужда армия. Така че внимавайте с тези приказки".

Ще издържат ли и докога тези момчета?

Тези хора не са робокопи. Това са живи хора, които имат предел на своите възможности.

С леки затишия от началото на годината те не са се прибирали.

Смятате ли какви са семействата им. Някой трябва да помогне вкъщи. А той виси някъде под дъжда. Не можем да мерим с един аршин и да казваме, че най-добрите хора са тези, които искат да свалят системата, да я махнат.Тези полицаи ще служат и на тази власт, и на следващата и на по-другата власт.

И те са хора като всички други и имат своите проблеми. Въпросът е дали на тях ще им издържат нервите.

Аз не мога да понасям приказките на някои ваши колеги, които наричат полицаите репресивен апарат. Първо, нека да извадят и да видят какво значи репресивен апарат. Защото цялата дейност на полицията е в услуга на обществото - паспорти, коли, действия при бедствия и аварии.

Вижда ли се обаче, че са недостатъчни полицаите на улицата? Не говоря за общия брой служители в МВР.

Говоря само за полицията. Аз за другите служби не говоря, там е друга работа.

Тези, които ни пазят и осигуряват спокойствието и реда.

Вижте, командироват служители от провинцията. Там е още по-голям стресът в семействата. Този човек го изваждат отнякъде и го довеждат тук, за да не се допусне създаването на по-голямо напрежение.

Призив на ген. Василев да се погледне на полицията с други очи и да се отдаде заслуженото за свършената работа.

Най-важното е да се махне омразата в тази страна. Омразата ражда омраза, е казано отдавна.