Фирми ползват лични данни и  сключват втори трудов договор  с лица, които дори не подозират
Фирми ползват лични данни и сключват втори трудов договор с лица, които дори не подозират / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Зачестяват случаите, в които без хората да знаят, фирми сключват с тях втори или трети трудов договор. За това алармира в ефира на Дарик председателят на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова. В интервю за предаването „Реактивно" Шопова обясни, че в част от случаите е трудно да се стигне до онези, които са злоупотребили с личните данни на хората, тъй като става дума за фиктивни фирми. Най-често човек разбирал, когато отиде да си получи помощите за безработен и те му бъдат отказани заради незаконния втори договор.

213 сигнали, жалби и запитвания са получени от началото на годината в Комисията за защита на личните данни. Това е почти половината от всички жалби и сигнали, постъпили в институцията през миналата 2012-та година, които са били 548.

До момента във връзка с изборите имало само една жалба на гражданин срещу включването му - без негово знание, в подписка за регистрация на една от партиите в ЦИК. Същата политическа сила ще бъде санкционирана обаче и заради това, че се оказала изобщо без регистрация за работа с лични данни. Ето какво каза Шопова пред Дарик:

Има ли и какви жалби изобщо има около изборите при вас? Появиха се в публичното пространство и в медиите най-вече съмнения, че хора, които изобщо не са подозирали, са попаднали в списъците на партиите, които бяха нужни на предходния етап, за регистрация на някои формации в ЦИК.

Да, актуален е въпросът от гледна точка на това, че е безкрайно много коментиран в публичното пространство. Аз и миналата седмица на въпрос на ваши колеги отговорих, че за добро или лошо при нас до момента има само една жалба срещу нашите, „български" практики в този изборен процес и тя е точно за това - че една дама е направила запитване до ГРАО дали нейните лични данни са използвани при съставяне на подписка за регистрация на съответна партия като участник в изборния процес. И от ГРАО са й отговорили, че фигурира в такава подписка за партия, която тя дори не знае, че съществува, поне по нейните твърдения засега. След като получихме сигнала, ние стартирахме процедурите съобразно нашите правомощия. Те не са малки, между другото.

Кого може да санкционирате? Политическата сила, която е включила тази жена в подписката.

Да, политическата сила, разбира се, след като се установи по безспорен начин, че тази жена не е давала своето съгласие, не е предоставяла данните си и най-важното, не се е подписвала, защото там пък влизаме в другата хипотеза - за извършено включително и престъпно деяние.

Добре, но ако партиите излязат с аргумента, че се събират от активисти навсякъде и те не знаят кой е. Самата политическа партия като субект може ли по този начин да избяга от отговорност?

Не, точно това е интересното за повечето хора, които не знаят - че отговорността се носи изцяло от този политически субект. Ще отворя една скоба, тъй като при нас регистрите на тези вписани администратори на лични данни, едни от които са политическите партии, са публични, ние от най-обикновена справка в нашите регистри установихме, че тази партия, срещу която е заведена жалбата, дори не се е регистрирала при нас, макар че над 60 партии и то от предишни години, от предишни избори - по-малки, по-големи, са си направили усилието да са изрядни по нашия закон, независимо после какви действия могат да извършат, включително и техни симпатизанти и членове на тези партии.

Тоест, в случая на тази партия й се готвят грубо казано две санкции: едно, че оперира с лични данни, без да има това разрешение от вас и второ, че в конкретния случай...

Да, разбира се. Отговорността се носи от самия администратор на лични данни, независимо дали служител, симпатизант или някой друг е извършил твърдяното нарушение на закона.

Информациите, които излязоха, бяха свързани с това, че затворници, психичноболни хора, а може би и други хора на база техни данни, било в някои компании, беше посочено или застрахователни, или пенсионни фондове, изобщо от там са вземани данните им. Как човек може да провери? Само през ГРАО ли става тази проверка дали и как е злоупотребено с данните му специално с тези партийни процедури по събиране на подписки? И всичко това с повечето въпросителни кара ли ви да мислите, че трябва и вие нещо да предложите като инициатива, обща практика по избори? Все пак сте комисия вече с опит зад гърба си.

Да, разбира се, на първо място най-сигурният и немаловажен безплатен начин за това дали нашето име фигурира в някоя подписка е този начин чрез ГРАО, включително ако колегите са претоварени с такива проверки, може да се изчака определен период. Такива и други подобни искания сме получавали и ние в предишни изборни процеси, и ЦИК, горе-долу сме си разпределяли съобразно правомощията задачите, че в крайна сметка да се постигне възможно най-бърз резултат и то удовлетворителен за човека, дали ще бъде положителен или отрицателен в неговите очи, но да може да се отговори конкретно в момента, защото сега му е актуално на този човек дали има злоупотреба или не. Разбира се, след като се установи административният, или не дай си боже наказателният процес, може да продължи още определено време, но в крайна сметка резултатът е да се стигне до извършител на нарушението, ако има такова. Или в по-добрия вариант да се разсее съмнението на човека, на определена група хора или пък на хора, които просто искат да злоупотребят с всяването на страх и недоверие било в институции, било в политически субекти, у хората, защото това за мен специално е едно свещено, неотменимо право и аз го упражнявам всеки път, независимо с какво ме плашат и какви съмнения имам.

Какви са глобите, в какъв порядък може да бъде санкционирана тази партия, за която още тече процедурата?

Сега в конкретния случай и в други такива са възможни няколко варианта. Най-лекият е да се издаде задължително предписание от страна на нашата комисия, примерно да се преустанови незабавно определено действие, да се заличат личните данни и различни варианти.

В случая те вече са събрани, така че може да минете на по-сериозна мярка.

Това е по-лесният варниант. Това сме правили в случаите, в които някъде са изтекли данни от списъци или в публичното пространство, или знаете в предишни кампании, качени списъците дори за един час, после свалени, въпреки че и в тези случаи сме налагали глоби и имуществени санкции. Другият вариант е санкционният режим, който може да бъде насочен в две направления в зависимост от нарушението. Ако то е само като неспазване на някакви технически и организационни мерки, лоша организация на хората, лошо допускане на някаква неподреденост в самата документация и излагане на показ на определени лични данни, с което обаче не може да се докаже, че е извършена или ще се извърши злоупотреба, тогава наказанието е от 500 до 5000 лева. Вече при доказана злоупотреба с тези лични данни наказанието е от 10 000 лева като минимална граница до 100 000 лева.

Ще си позволя да попитам, макар че в предварителния разговор не можахме да изясним дали ЦИК са искали от вас становище, имаше един електронен формуляр за подаване на заявления от страна на хората в чужбина, които искат да откриват секция и всъщност там се искаха повече данни от нужното по Изборния кодекс. Много българи зад граница се уплашиха да качат толкова лични данни за себе си - мобилен телефон, лична карта. Знаем за много случаи на злоупотреба с идентичност, бихте ли отправили препоръка в следващ период към ЦИК да не се искат толкова лични данни? Рално пък интернет да стане по-лесен начин, който да облекчи тези българи да си подават заявленията.

Разбира се, аз само това искам да отбележа, че ЦИК много гъвкаво и бързо реагира в такива ситуации, включително както говорихме предварително с вас, при предишни изборни процеси, включително са съгласували с нас всички видове заявления, формуляри, които следва да огласят и да бъдат използвани впоследствие от гражданите или от политическите субекти.

Тук не става дума за огласяване, а за събиране на тези данни.

Именно. Ние сме уточнявали включително обема лични данни, кое би било повече, кое се изисква по закон, за да са валидни изборните книжа и самите заявления. В конкретния случай, за който споменавате, не мога да си спомня дали е отправено такова съгласуване, но смятам, че много добре четат закона и мисля, че са стриктни досега, включително и за тези технически подробности, за които говорим. И ако мога да призова гражданите да вярват на институциите, все пак ЦИК е една от тях и смятам, че добре ще си организират нещата, така че да си свършат и те работата в крайна сметка.


Отвъд изборната тема, макар че е важно това, което става и все пак аз бих апелирала да погледнете и тази практика специално за електронното заявление, защото в действителност хората имат опасения. Преди две години, мисля, изтекоха случайно лични данни на българи, живеещи зад граница, на сайта на външно министерство. И всеки от сънародниците ни оттук насетне е малко по-внимателен. Но като говорим за комисията, вие работите основно по жалби и сигнали. Знам, че през последните години отчитате винаги тенденция за ръст на тези сигнали, което може би е и осъзнато вече чувство на българина за правото да му бъдат защитени личните данни. Колко жалби средно месечно се получават при вас? Миналата година май доста бяхте събрали за една година.

Миналата година бяха над 500. Тази година мога да отбележа, че вече надминаваме може би една трета от този брой за първите три-четири месеца на 2013-а, като те не са толкова различни по своя характер, по своя предмет, но винаги има нещо, с което можем да бъдем учудени. Ако е интересно мога да споделя и като предмет на тези жалби. Разбира се, на първо място са тези срещу мобилните оператори и срещу фирмите за събиране на вземания. Напоследък установяваме не само ние, но и хората, че и много други дружества, обикновено тези за различни комунални услуги, включително и банки също възлагат своите дължими вземания на такива фирми. Така че някои хора са учудени, но и това е факт - намират си законосъборазен начин, за да прехвърлят чрез договор...


Предварително в договорите вероятно това е описано.

Да, и това е описано, внимателно трябва да четат. В последния месец изскочи наяве пак едно позабравено от нас нарушение, над две години не се беше случвало, а именно сключването на втори, трети или пореден трудов договор, без човекът за знае за това.

Как става това?

Ами най-често хората узнават, когато са съкратени от своя работодател и отидат да си получават примерно на втория-третия месец обезщетението и се оказва, че то е спряно, тъй като се оказва, че хората формално се водят, че са назначени на работа в дружество, което те нито познават, нито са чували. За съжаление, явно пак започва тази тенденция.

Добре, това какво е, по какъв начин фиктивни назначения от страна на други фирми някакви пари се въртят?

Да, пари са въртят, участва се в обществени поръчки така за строителния бизнес, доказване на по-голям оборот и това влияе при възстановяване на ДДС.

Това звучи ужасно.

Да, звучи, включително и криминално. Да, така е. Това е факт.

Добре, а те от къде намират данните, вземат ги от фондове, осигурителни системи, от къде?

Или от такива системи или примерно, когато има две фирми, които имат помежду си някакви договорни или приятелски отношения, естествено, едната фирма може да отслужи на другата фирма с данни на свои служители. Особено характерно е за строителния бизнес, който в момента не е в разцвет, но се оказва, че...

Имате, казвате, доста такива случаи?

Напоследък зачестиха, да. Допреди две години беше практика, след това не знам дали хората не са осъзнавали докрай правата си, но сега отново зачестиха тези случаи. Отбелязвам го като факт.

Имате ли вече... Процедурите не са кратки, но имате ли случай, при който сте стигнали по веригата до онези, които...

Да, стигнали сме при предишните случаи, да. Стига се разбира се. Това е фирмата, която е използвала тези лични данни без правно основание, а именно вторият работодател, който не може да докаже откъде се е снабдил с тези данни и на какво основание подправят трудов договор и те са наказани с имуществени санкции. Лошото в някои случаи е, че това са фиктивни фирми.

А, те са и кухи фирми.

Кухи фирми не в основна част от случаите. В другите случаи това са реални фирми, така че там сме налагали по 15 000 по 20 000 лева имуществени санкции.

Вземате ли ги? Успявате ли да ги съберете?

НАП ни ги събира, но има събираемост с изключение на тези, които дори и чрез полицията не можем да ги открием, да им връчим съобщението или решението, камо ли пък да им се събере санкцията.

Как се справяте с новите технологии, с интернет, където вече всичко може да се открие от всеки почти? Помня, че германските власти успяха да глобят „Гугъл" за незаконно събиране на огромно количество лични данни, точно покрай услугата „Стрийт Вю". Там имаше даже със САЩ споразумение, някакво извънсъдебно. Но вече всичко влиза там, всичко се заснема и те с този продукт очевидно настъпват в терена лично право, лично пространство, лични данни. При вас има ли такива случаи?

Нямаме такива случаи.

А не може да следите всеки ден.

Не може да се следи всеки ден дали някое лице не е замъглено и дали някой чрез тази техника не е събрал наш мейл адрес или някаква друга информация чрез тази технология. Би ни било интересно, ако има постъпила жалба под каквато и да е форма, за каквото и да е нарушение. Следим процеса, в постоянни разговори и контакт сме с представителите на място на дружеството, което предоставя тази услуга и преди тяхната регистрация, и преди да започнат да заснемат, и по време на целия процес, и сега. Има, разбира се, и опцията да се възрази директно пред компанията. Нямаме засега такива сигнали за възразявания. Имаше едно запитване до нас как следва да се процедира в такива случаи, отговорили сме на него. Засега нямаме информация дали някой човек не се е почувствал засегнат и не е установил нарушение спрямо него или хората се интересуват повече от така търговската услуга, тоест да бръкнат да си намерят нещо...

Онова, което им трябва от тази услуга.

Което им трябва.